Părinți și copiiCum vă sprijiniți copiii care suferă de anxietate din cauza știrilor negative...

Cum vă sprijiniți copiii care suferă de anxietate din cauza știrilor negative exagerate

În ziua de azi, în contextul pandemiei de COVID-19, anxietatea, frica și grijile sunt reacții naturale care apar la copii și la adulți. Copiii însă par a fi mult mai afectați de știrile negative, ei fiind mai sensibili și predispuși la anxietatea legată de grijile pentru siguranța lor și a celor dragi din familie. Află în acest articol cum pot părinții să-i sprijine pe copii, când aceștia au temeri și stări de anxietate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Anxietatea la copii
  2. Sfaturi pentru părinți privind anxietatea copiilor

1. Anxietatea la copii

Anxietatea și frica sunt cauzate de știrile negative care vin în număr mare, zi de zi. Începând de anul trecut, copiii au devenit tot mai anxioși din cauza pandemiei de coronavirus, spun psihologii. Este firesc ca un copil să simtă anxietate în diferite situații de dezvoltare a vieții lui, însă aceasta este acum provocată și de știrile negative exagerate de la TV și mass-media privind pandemia de COVID-19.

Ce spun psihologii?

Psihologii spun că anxietatea apare în mod normal la un copil care este separat de părinți, sau care are diferite gânduri despre ce s-ar putea întâmpla, mai ales dacă are frică de întuneric ori de străini. Un adolescent de exemplu poate avea stări de anxietate din cauza schimbărilor sociale, a relațiilor stresante cu prietenii, sau a unor dificultăți ce țin de schimbările fizice din corp.

Prin urmare, aceste perioade de anxietate mai scurte sunt naturale și nu înseamnă că este vorba chiar despre o tulburare de anxietate ca o boală mintală. În cazul în care apar stări rele precum plâns necontrolat, disconfort psihic, creat de alte situații stresante, sau de știrile înfricoșătoare, atunci anxietatea devine o boală mintală.

În ziua de azi, când vorbim de anxietate de fapt ne referim la sentimentele de îngrijorare și de teamă. Uneori anxietatea afectează copiii, părinții și viața de familie, iar asta le tulbură liniștea și sănătatea acestora.

Anxietatea afectează corpul, gândurile și comportamentul copiilor. Se spune, că un copil care simte anxietate este gata să fugă. În corpul său apar schimbări în sensul că mușchii devin tensionați, cresc bătăile inimii și respirația se intensifică. De asemenea, apar schimbări și din punct de vedere mental; copilul anxios este mult mai atent la tot ce se întâmplă în jurul lui. Din cauza anxietății el se poate plânge de dureri de cap, dureri de stomac, oboseală și chiar stări de greață și vărsături.

2. Sfaturi pentru părinți privind anxietatea copiilor

Știrile negative de la TV sau din mass-media pot produce anxietate la copii, modificându-le starea de dispoziție și comportamentul. Iată care sunt principalele sfaturi pentru părinții care sunt nevoiți să facă față temerilor copiilor:

Este bine ca un copil să aibă un program zilnic, stabilit de părinți sau bunici

Un copil care va avea o serie de activități zilnice previzibile, va avea un sentiment de siguranță, știind ce se va întâmpla zi de zi. Un program ajută la dezvoltarea sănătoasă a copilului, îi va crea securitate emoțională. El va avea de realizat diferite activități zilnice cum ar fi:

  • Înviorarea de dimineață, respectarea orelor de masă
  • Activitățile școlare, activitățile de odihnă sau îmbrăcare
  • Poveștile de seară
  • Jocurile individuale și parentale și altele.

Prin urmare va avea o un program bun ce se caracterizează prin continuitate și flexibilitate.

Desigur este important să se stabilească și câteva activități distractive variate, care să-i aducă o stare de bucurie în fiecare zi. Accentul se poate pune pe joc, plimbări în aer liber, sport sau activități fizice.

Părinții trebuie să aibă răbdare cu copilul lor, să înceapă dimineața cu o stare de calm, pentru că astfel se vor simți mai bine și ei și micuțul lor. În cazul în care au un loc de muncă mai dificil, care le consumă multă energie, trebuie să încerce să lase problemele deoparte când vin acasă, astfel încât să poată petrece timpul cu copilul lor într-un mod plăcut și relaxant, fără stări de agitație și nervi.

Cu una sau două ore înainte de culcare, copilul trebuie să aibă o atmosferă liniștită în familie. Părinții trebuie să-i ofere momente de liniște, de exemplu să-i citească povești și eventual să-i țină companie până adoarme.

Somnul de după-amiază – Odihna este importantă în fiecare zi

Un copil care doarme după-amiaza va avea un risc mai scăzut de a suferi de anxietate. Specialiștii spun despre copiii preșcolari că ar trebui să aibă un program de somn zilnic, deoarece acesta le îmbunătățește capacitatea de concentrare și învățare.

Dacă odihna de după-amiază este ratată, este posibil ca acel copil să fie mai agitat, obosit și nervos. Odihna este importantă pentru starea psihică a copilului. Dacă un copil nu poate să adoarmă după-amiaza este bine totuși să aibă această perioadă de relaxare, respectiv să asculte muzică sau să citească câteva pagini dintr-o carte.

Fiți atenți la emoțiile copilului dvs.

Părinții trebuie să-și controleze emoțiile și să nu-și verse grijile și problemele asupra copilului. Când acesta este trist sau anxios, este bine să-l încurajeze și să-l înveselească. După cum se știe copiii sunt foarte sensibili la emoțiile părinților, starea lor se schimbă în funcție de starea părinților. Dacă adulții au o atitudine calmă și optimistă, atunci și copiii vor fi la fel.

Comunicarea în familie

Atunci când apar probleme, stări de anxietate, temeri, comunicarea ajută foarte mult. Părinții trebuie să discute deschis cu cei mici, să le explice cum stau lucrurile despre diferite situații, să-i facă să înțeleagă că în viață pot să apară și probleme, cărora trebuie să le față față. Ideea este de a discuta cu copilul și despre sănătate, despre faptul că în caz de boală există profesioniști în domeniul medical care le pot oferi ajutor. Este destul de dificil uneori să explici unui copil despre pandemia de coronavirus.

Alte metode de a calma copilul stresat

Părinții pot găsi diferite modalități sănătoase prin care copilul să se relaxeze și să aibă o stare mai bună. De exemplu ei pot face o plimbare împreună într-un parc din apropiere, sau pot juca un joc interesant și pentru adulți și pentru cei mici.

Statul unui psiholog

În cazul în care este necesar, se poate apela și la sfaturi profesionale, pentru a ajuta copilul care suferă de anxietate. Dacă un copil prezintă semne clare de suferință și starea lui nu se ameliorează, este recomandat să se discute cu un medic psiholog sau psihiatru.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.