DiverseȘcoala, cursurile și meditațiile online: Unul dintre cele mai importante subiecte pe...

Școala, cursurile și meditațiile online: Unul dintre cele mai importante subiecte pe timp de pandemie

Închiderea școlilor din cauza pandemiei a cauzat numeroase probleme pe întreaga planetă. Pe lângă faptul că milioane de copii nu au acces la internet și nu își pot lua informații din spațiul virtual, majoritatea instituțiilor nu au putut face față cu brio cursurilor online. Profesorii au fost depășiți de situație, pentru că în lipsa unor instrucțiuni clare, s-au descurcat așa cum au putut.

Tranziția spre digitalizare a fost una cât se poate de bruscă. Totul a început cu vânzarea de tablete, computere, laptopuri, camere web și microfoane, imediat după declararea pandemiei și închiderea instituțiilor de învățământ, iar odată cu cererea exagerată, au crescut și prețurile, la nivel exponențial. Astfel s-a ajuns ca prețul unor camere web să crească de până la 10 ori mai mult pe parcursul anului 2020, dar chiar și așa, stocurile s-au dovedit a fi insuficiente.

Unul dintre cei mai mari câștigători, pe lângă magazinele de electronice, a fost Zoom, platforma de videoconferințe, care a înregistrat o creștere a veniturilor de 88%, până la 622.7 milioane de dolari în anul fiscal 2020.

Ministerul Educației și Cercetării a livrat la sfârșitul anului 2020 a livrat în jur de 250.000 de tablete către elevii din România, în cadrul programului „Școala de acasă” prin intermediul giganților Orange și Vodafone, însă problemele sunt departe de a fi încheiate. S-a întârziat mult la noi din acest punct de vedere, însă nu suntem singura țară care s-a confruntat cu astfel de dificultăți.

Statul New Jersey din SUA, Tanzania și Peru au difuzat cursurile pentru elevi folosind televiziunea națională, tocmai pentru a le oferi mai multor copii șansa de a nu rata cursurile din acest an, iar ideea s-ar putea extinde și către alte regiuni în viitorul apropiat.

Câteva plusuri și minusuri ale școlii online

elev care isi ia notite de la scoala online

Aproape orice este nou este privit cu scepticism, însă nu despre asta vom vorbi în următoarele rânduri, ci despre câteva dintre observațiile legitime vizavi de minusurile acestei noi forme de învățământ:

  • Nu toți copii au șanse egale. Nu toți copii au echipament și internet de calitate și nu toți profesorii se descurcă decent în ceea ce privește predarea online, așa că aici apare disparitatea între elevi.
  • Profesorii au mai puțin control asupra clasei și nu pot să-și dea seama la fel de bine dacă elevii sunt atenți la oră. Monitorizarea și recompensarea elevilor devine mult mai greu de realizat.
  • Timpul efectiv al cursurilor este redus, din cauza timpilor pierduți pentru a transmite anumite informații de la elev la profesor și viceversa, dar și pentru că problemele de natură tehnică pot să apară în orice moment. Pe lângă asta, elevii pot invoca probleme tehnice pentru a se sustrage de la anumite cursuri.
  • Elevii și profesorii își petrec foarte mult timp pe scaun, în fața ecranului. Stilul de viață sedentar este asociat cu destabilizarea sistemului endocrin, scăderea răspunsului imunitar și creșterea gradului de obezitate. Statul ore în șir în fața ecranelor poate provoca și deteriorarea acuității vizuale.
  • Părinții, bonele și alte persoane pot interfera cu orele de curs. Mai mulți profesori s-au plâns de faptul că orele le-au fost întrerupte de însoțitorii copiilor sau că aceștia le-ar fi suflat răspunsuri micuților. Desigur, au existat și multe cazuri în care temele copiilor au fost făcute de adulți.

Organizarea activităților didactice prezintă însă, destule avantaje, pe care oamenii le vor percepe într-o bună măsura odată cu rezolvarea problemelor de natură tehnică și organizațională, dar și cu familiarizarea lor în mediul virtual. Iată câteva plusuri ale cursurilor și meditațiilor online:

  • Riscul contagierii dispare. Aici este vorba despre orice tip de virus sau de bacterie. Acesta este fără îndoială, cel mai important argument în favoarea cursurilor online pe parcursul pandemiei. Pe lângă asta, cursanții nu mai sunt nevoiți să poarte masca, ceea ce pentru unii reprezintă un mare plus.
  • Anumite cursuri sunt înregistrate sau se pot înregistra, așa că elevii au posibilitatea să le revadă în timpul liber, pentru a înțelege anumite idei. Și mai mult decât atât, dacă elevul sau cursantul lipsește într-o anumită zi, poate recupera mai ușor materia urmărind înregistrările.
  • Nici profesorii și nici cursanții, nu mai sunt așadar limitați din cauza locației, iar oferta de învățământ este mult mai bogată. Elevii și cursanții nu mai sunt nevoiți să străbată kilometri în fiecare zi pentru a ajunge la cursuri, lucru care contează cel mai mult în sezonul rece, dar și pe caniculă. Pe lângă asta, se evită nevoie de deplasare pentru tot felul de cursuri și meditații online, de la clasicele meditații la matematică, română și engleză, până la cursuri de fitness sau la învățarea unui instrument muzical.
  • O parte dintre elevii cu deficiențe auditive și vizuale au dezvăluit faptul că se simt ca peștele în apă la școala online. Posibilitatea de a-și personaliza, în mod individual, setările de afișare și sonorul, reprezintă un mare plus pentru aceștia. Chiar și o parte dintre elevii de la școlile generale au mărturisit faptul că tehnologia i-a ajutat să învețe mai bine, însă aici părerile sunt împărțite.
  • Cursurile au devenit interactive. Înainte de pandemie, foarte puțin profesori le propuneau elevilor vizionarea unor clipuri sau practicarea unor exerciții și jocuri online. Însă, după digitalizarea forțată, este foarte probabil că astfel de activități să continue chiar și după ce școlile se vor redeschide.

Cum se pot face meditații și cursuri fără deplasare

cursuri de fitness online

Acum că este Pandemie și COVID-19 ne dă mari bătăi de cap, oamenii au început să se obișnuiască cu utilizarea tehnologiei și să facă întâlniri online. Această digitalizare forțată a adus și destule beneficii, însă totul depinde de noi – dacă ne folosim sau nu de ele.

deladi.ro este un proiect nou ce se va lansa în prima parte a anului 2021 și vine în sprijinul elevilor și al profesorilor care doresc meditații. Totul se poate face în siguranță și 100% legal. De la găsirea unui profesor adecvat, contract, plăți și până la realizarea orei într-un mod interactiv. Nu mai reții o explicație din timpul orei? Nimic mai simplu, se înregistrează sesiunea și poți să urmărești oricând din nou ce s-a discutat. Util și pentru părinții care vor să verifice dacă ora a decurs ok.

platforma de meditatii online deladi

Pe lângă meditații, site-ul va găzdui experți precum: avocați, psihologi, nutriționiști, antrenori personali, dresori de câini, profesori de muzică, profesori de dans, profesori de limbi străine, consultanți în afaceri și alte zeci de categorii de experți. Totul se face în sesiuni live online 1 la 1. Poți achiziționa ore individuale sau cursuri.

Momentan platforma este în construcție, te poți abona pe deladi.ro sau poți urmări proiectul pe social media:

Ne poți susține distribuind acest articol prietenilor tăi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.