Bronsita la pisici reprezinta o boala respiratorie care se manifesta prin inflamarea mucoasei bronsice, traheea fiind si ea afectata destul de mult.
Un astfel de animal de companie poate dezvolta aceasta boala dupa o raceala puternica, sau dupa ce a inhalat aerul atmosferic contaminat. Boala poate fi provocata si de praf, gaz, fum, prin inhalarea acestora de catre patruped, dar si datorita consumului de anumite medicamente si lipsei de vitamine esentiale in organism. Astfel ea ajunge sa dezvolte o forma primara a bolii care necesita tratament adecvat.
Exista insa si o forma secundara a bolii care apare datorita extinderii procesului inflamator. Aceasta nu este deloc bine, deoarece bronsita secundara poate cauza o boala infectioasa cum este spre exemplu traheita, pleurezia, laringita, hipovitaminoza sau pneumonia.
In cazuri grave cand pisica manifesta simptome de tuse spontana, repetitiva, produsa in urma inhalarii aerul rece de afara, mai ales in anotimpul de iarna, este vorba despre o bronsita acuta. In primele zile, cand boala este in faza initiala, apar stari de tuse uscata, care se manifesta mai rar in cursul zilei si mai frecvent dimineata, pierderea poftei de mancare si o stare de apatie.
Dupa cateva zile, apar simptome mai enervante, pisica are o tuse umeda si dureroasa, foarte greu de suportat. De asemenea ea prezinta o infectie virala, ceea ce face ca temperatura corpului sa creasca, la nas are secretii nazale apoase cu sau fara puroi, iar respiratia devine suieratoare si uscata. O astfel de bronsita se vindeca in 7-14 zile, timp in care animalul pierde in greutate si are mucoasele palide.
In cazul in care starea pisicii se agraveaza, apare forma cea mai dificila a bolii numita bronsita cronica. In aceasta situatie, animalul acumuleaza mucus in bronhii, poate tusi o perioada de pana la 8 saptamani, manifesta stari de greata si varsaturi cu saliva spumoasa si deseori are si dificultati respiratorii.
O alta forma a bolii este bronsita alergica care este la nivel pulmonar, poate fi asociata cu obstructia cailor respiratorii din cauza patrunderii mucusului in bronhii.
Metode de tratament pentru bronsita:
Pisica trebuie dusa la un medic veterinar pentru a fi consultata, iar pe baza simptomelor clinice si a rezultatelor analizelor de laborator, acesta va pune diagnosticul si va recomanda un tratament corespunzator.
In majoritatea cazurilor sunt utilizate medicamente antibiotice si sulfamide pentru combaterea unui numar mare de agenti infectiosi, dar si corticosteroizi recomandati de medicul veterinar pentru simptomele alergice. De asemenea solutiile expectorante pe baza de plante medicinale ajuta la vindecarea bronsitei.
Se folosesc plante ca de exemplu: cimbru, radacina de nalba-mare, frunze de patlagina, potbal, lemn-dulce, fenicul, anason si fructe. Nu trebuie sa lipseasca vitaminele si preparatele pe baza de multivitamine deoarece prin administrarea acestora se va creste imunitatea pisicii si rezistenta corpului sa lupte cu boala.
Pentru prevenirea bolii, animalul trebuie vaccinat si deparazitat la timp, ferit de ger in timpul iernii si hranit cu produse de calitate, speciale pentru pisici.
Pisica mea (pui de 7 luni) cred ca a facut pneumonie, a fost extrem de grav [tuse, febra, respiratie accelerata, nu manca nimic, doar apa rece] si am tratat-o in 5 zile cu:
– tetraciclina de 250: 1 capsula impartita in 4 doze: 1 doza la 6h in prima zi jumate, apoi doar 2 doze pe zi, amestecata cu putin lapte (cu seringa pe gura)
– ulei de nuca de cocos virgin presat la rece (e antibiotic natural cu spectru foarte larg), cam 2ml dupa fiecare tura de antibiotic
– bromhexin sirop 3ml de 3x/zi: 1ml odata
Inainte de bromhexin, ii dadeam ceai de ceapa, ca sa rupa tusea.
Sanatate!
Multumesc x, am sa incerc si eu cu puiutul meu, are doar o luna jumate si abia respira, l-am dus la medic, i-a facut vitamine si un antiinflamator nesteroidian dar mi se rupe inima de mila lui cand vad ca nu poate respira! Am sa ii iau maine sirop, momentan l-am tinut la aburi, sper sa fie mai bine de acum….