Cearta in cuplu nu este un lucru neobisnuit si se poate isca din motive dintre cele mai variate; unele certuri, insa, par ca se nasc din neant, brusc, fara vreun motiv clar, fara ca vreunul dintre parteneri sa fi avut o problema anume. De ce apar anumite certuri neasteptate? Deoarece exista anumiti factori care pot stimula o cearta, care va fac mai putin perceptivi si mai mult predispusi sa sariti unul la gatul celuilalt!
Sigur, toata lumea stie ca stresul si nervozitatea pot stimula o cearta in cuplu: daca unul dintre parteneri se confrunta cu o stare emotionala negativa, atunci orice mica neintelegere sau nemultumire poate duce la o disputa. Insa exista si alti factori care pot duce la o cearta din senin!
Care sunt alti factori ce pot duce la o cearta in cuplu?
Oboseala. Nu trebuie sa fii stresat sau nervos, este de ajuns sa fii obosit si creste probabilitatea sa te certi degeaba cu partenerul de cuplu! Stii senzatia aceea de oboseala de la sfarsitul unei zile pline? Te simti atat epuizat, cat si multumit ca ti-ai indeplinit toate treburile. Insa tocmai in aceasta stare devii predispus sa te certi cu partenerul de cuplu, deoarece practic ti-ai epuizat resursele si nu te mai simti in stare de nimic – in special nu te simti in stare sa faci fata vreunei discutii „serioase”.
Asa ca, in aceste momente de oboseala, feriti-va sa abordati conversatii serioase, petreceti timpul cat mai relaxant. Cate certuri inutile nu se pornesc, oare, astfel: „ce obosit/a sunt” – „pai si eu sunt obosit/a, dar nu ma trantesc ca tine pe canapea, uite mai trebuie sa…”; sau „ce obosit sunt, vreau doar sa dorm” – „mereu vrei sa eviti sa vorbesti cu mine, de ce sa fii asa obosit, doar si eu am muncit toata ziua”… Asadar, cand partenerul sau tu sunteti obositi, amanati pentru un moment mai bun o posibila conversatie mai serioasa.
Consumul de alcool. Un pahar de vin te relaxeaza si te inveseleste? Ei bine, un pahar in plus poate duce la stimularea agresivitatii tale inerente! Exista o draguta povestire conform careia, cu fiecare pahar de alcool in plus baut, omul devine pe rand: un mielusel (ceea ce ar reprezenta veselia blanda), o maimuta (vesela haioasa), un leu (agresivitatea trezita de alcool) si in final, un porc (lipsa de consideratie pentru cei din jur si o dezinhibare ce duce la comportamente excesive). Odata ce stii ca ai baut un pahar prea mult, incearca sa nu pierzi controlul si sa realizezi ca nu este momentul sa discuti lucruri serioase cu partenerul!
Foamea. Ti-e foame? Mananca ceva fara amanare! Este interesanta descoperirea conform careia foamea, care cauzeaza un nivel scazut al glicemiei, predispune la cearta, deoarece creste nivelul de agresivitate! De aceea, poate ca o dieta drastica nu este o idee buna… Feriti-va sa abordati orice discutie cand organismul va cere nutrienti, deoarece aceasta stare de foame, o simtiti sau nu, va face mult mai irascibili. Nici o discutie nu este intr-atat de vitala incat sa nu o poti amana pana dupa ce savurati o masa placuta. Si nu este de preferat sa vorbiti dupa ce va bucurati de masa si sunteti in acea placuta stare de satisfacere?…
O cearta sau o neintelegere cu altcineva. Nu ar trebui sa aiba vreo legatura cu partenerul de cuplu, insa adevarul este ca, daca tocmai ai avut o altercatie cu o persoana (ruda, coleg, amic), creste cu mult probabilitatea sa ai o cearta cu partenerul de cuplu. De ce? Bineinteles, este vorba de nivelul de agresivitate care creste in situatiile ofensive si ramane o perioada crescut, insa este vorba si de frustrare.
Pentru ca, atunci cand ai o disputa cu o persoana, deseori nu spui exact ceea ce ai vrea, nu jignesti, te feresti sa fii prea agresiv si direct; insa cu partenerul tau de cuplu iti permiti sa fii direct si sa spui tot ce iti trece prin minte! Asa ca iti reversi frustrarea si agresivitatea ramasa pe partener, deoarece nu ti-ai permis sa o faci cu altcineva. In special cand ai un conflict cu o persoana si pierzi sau nu raspunzi asa cum ai dori, fereste-te sa mergi apoi acasa si sa isti din nimic o discutie cu partenerul tau de cuplu!
Competitiile. Sigur, aici difera de la persoana la persoana si de la cuplu la cuplu. Insa competitiile – chiar daca este vorba de jocuri competitive – pot duce pe neasteptate la o cearta inutila in cuplu. Daca te recunosti a fi tipul atotcunoscator, care isi critica si corecteaza mereu partenerii de joc sau daca te recunosti a fi tipul avid de victorie, care face orice pentru a castiga si care nu suporta sa piarda cu gratie, atunci este de preferat sa eviti sa intri intr-o competitie alaturi de partenerul de cuplu.
A-ti corecta si critica partenerul in timpul unui concurs (chiar daca este un joc!) sau a-i pune bete in roate si a te lamenta sau enerva cand pierzi poate duce la o cearta extrem de urata si de inutila. Exista persoane care se „aprind” si uita ca este vorba de un joc chiar cand este vorba de un simplu joc de carti!