Animale de companieEfectele sterilizării la cățelușe, avantaje și dezavantaje

Efectele sterilizării la cățelușe, avantaje și dezavantaje

Efectele sterilizarii la cateluse trebuie cunoscute mai ales de persoanele care decid ca animalul lor de companie sa faca aceasta operatie.

Catelusa trebuie sa faca operatia la varsta pubertatii, de 7-8 luni, inainte de a intra in calduri.

Mitul ca o catelusa sterilizata la varsta adulta va putea suferi de anumite boli este risipit deja de specialistii in domeniu care ne asigura ca aceasta operatie din contra reduce riscul la cancer si alte boli ceea ce este foarte important pentru viata animalului.

Efectele sterilizarii la cateluse – Avantaje:

  • Cateluselor in urma operatiei de sterilizare li se vor elimina ovarele si deci nu se vor mai produce hormoni sexuali feminini care pot cauza boli grave ce le afecteaza sanatatea si chiar viata. In principal va fi redus la minim riscul catelusei de a suferi de boli ale sistemului reproductiv.
  • Operatia de sterilizare reduce riscul ca animalul sa dezvolte cancer de san, sa sufere de piometru, endometrita si altele. Conform statisticilor riscul de a suferi de cancer de san scade de zece ori.
  • Cert este ca prin eliminarea uterului patrupedul nu va mai putea suferi de inflamatii la nivelul acestuia.
  • De asemenea in urma operatiei de sterilizare catelusa nu va suferi modificari chistice de tesut ovarian, tumori ale ovarelor sau ale uterului.
  • Catelusa nu va mai fi predispusa sa aiba stari nervoase, sa fie agitata, sa mearga in continuu prin casa in dorinta de a gasi un catel spre a se imperechea.

Efectele sterilizarii la cateluse – Dezavantaje:

  • Cert este faptul ca animalul nu se va mai putea reproduce.
  • Catelusele care au probleme de sanatate pot suferi in urma operatiei de insuficienta renala, vascularizarea insuficienta a inimii. Este normal ca proprietarul sa spuna exact de ce boli a suferit in trecut animalul iar medicul veterinar sa analizeze starea de sanatate a acestuia in prezent.
  • Dupa operatia de sterilizare catelusa poate fi predispusa la obezitate, de obicei are tendinta de a creste in greutate si de a-si schimba aspectul exterior.
  • Fiind mai sedentara si mai putin activa, proprietarul trebuie sa isi scoata catelusa la plimbari lungi, in fiecare zi, pentru a face mai multa miscare.
  • Dieta trebuie sa fie echilibrata deoarece in urma operatiei animalul simte nevoia sa manance mai mult si astfel poate deveni supraponderal.
  • In urma operatiei poate exista posibilitatea ca animalul sa aiba o stare rea de la anestezie, sa sufere o reactie alergica la materialul folosit pentru inchiderea taieturii. Desigur acestea sunt riscuri ale interventiei chirurgicale, insa in majoritatea cazurilor procedura decurge normal, animalul se trezeste din anestezie si are doar o mica stare de confuzie. Medicii veterinari specialisti fac totul ca riscurile sa fie reduse la nivel minim. Suturile operatiei vor fi eliminate dupa 7-10 zile.
  • Dupa operatie urmeaza reabilitarea animalului. Uneori animalului i se administreaza antibiotice sistemice cum sunt cele sub forma injectiilor intramusculare, subcutanate sau pastile. Daca este nevoie in cazurile in care catelusa a suferit o interventie chirurgicala pentru sarcina sau piometru i se va aplica perfuzie intravenoasa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.