Părinți și copiiDespre azoospermia la bărbați, care sunt cauzele și de ce apare?

Despre azoospermia la bărbați, care sunt cauzele și de ce apare?

Azoospermia este o afectiune ce se refera la lipsa spermatozoizilor in lichidul seminal al unui barbat. Aceasta se intampla fie pentru ca nu se produc deloc spermatozoizi, fie pentru ca acestia sunt produsi, insa nu sunt eliberati in lichidul seminal: asadar, este o problema de producere sau de transportare a spermatozoizilor.

Azoospermia poate fi, asadar, obstructiva – problema de transportare a spermatozoizilor din cauza unei obstructii, a unui blocaj al ductelor si non-obstructiva – problema de producere a spermatozoizilor de catre testicule. Din pacate, azoospermia este una dintre cauzele infertilitatii barbatilor, insa astazi, aceasta afectiune nu implica in mod necesar si infertilitatea barbatului – exista unele metode de interventie eficiente, care macar pot garanta colectarea de spermatozoizi in vederea fertilizarii artificiale.

De ce apare azoospermia?

Azoospermia poate insemna, asadar, ca testiculele nu produc deloc spermatozoizi – aceasta situatie este cauzata de cele mai multe ori de disfunctii sau incapacitate a testiculelor (cauzata des de criptorhidie – testicul necoborat), fie de dezechilibre hormonale majore, fie de varicocel: vene dilatate in scrot.

Azoospermia poate sa insemne si ca sunt produsi spermatozoizi, insa acestia nu sunt eliberati in lichidul seminal – aceasta situatie este legata de disfunctionalitatea sau blocarea canalelor, a ductelor ce transporta in mod normal spermatozoizii (se combina uneori cu probleme majore de ejaculare – sperma nu poate fi eliminata adecvat si se elimina prin urina). Azoospermia este uneori o anomalie congenitala, existenta inca din nastere sau poate fi o afectiune dobandita (infectii, accidente, interventii chirurgicale).

Azoospermia la barbati – testari si tratamente:

Azoospermia va fi diagnosticata initial prin intermediul testarii lichidului seminal – spermograma, care analizeaza in mod obisnuit volumul si motilitatea spermatozoizilor. In lipsa efectuarii spermogramei,  nu exista simptome care sa indice existenta acestei probleme la barbat (desi uneori exista probleme de ejaculare).

Odata depistata lipsa spermatozoizilor in lichidul seminal, vor fi necesare testari medicale ulterioare, in primul rand pentru a identifica natura problemei: lipsa productiei sau lipsa eliberarii spermatozoizilor in sperma. Apoi, vor fi cautate cauzele specifice ale azoospermiei printr-un examen medical detaliat (examen fizic, ecografie, masurarea hormonilor din sange, test de urina – in cazul in care spermatozoizii sunt eliminati la urinare, testare genetica ce identifica anomalii cromozomiale, biopsie).

Dupa cum s-a mentionat, in ziua de astazi, azoospermia nu mai inseamna in mod necesar si infertilitatea barbatului, incapacitatea de a concepe un copil. In functie de cauzele acestei afectiuni, exista diferite metode de interventie care fie pot vindeca barbatul, fie pot colecta spermatozoizi. Atunci cand sunt produsi spermatozoizi, insa nu sunt eliminati in lichidul seminal, se pot colecta mostre, care pot fi apoi folosite la fertilizarea ovulului prin intermediul tehnicilor de reproducere umana asistata moderne.

azoospermia la bărbați

Uneori, azoospermia poate fi si vindecata – blocarea canalelor poate fi inlaturata pe cale chirurgicala. Azoospermia cauzata de varicocel poate fi, de asemenea, tratata chirurgical. Cea cauzata de dezechilibre hormonale va putea fi tratata prin restabilirea echilibrului hormonal (medicatii).

Asadar, azoospermia nu mai este intotdeauna o condamnare la infertilitatea barbatului, datorita interventiilor medicale posibile astazi si mai ales a tehnicilor de reproducere umana asistata (inseminare artificiala sau fertilizare in vitro). In multe cazuri, este posibila colectarea spermatozoizilor, in vederea fertilizarii artificiale a ovulului partenerei. Totusi, exista si cazuri in care barbatul este infertil si in care tehnicile de reproducere nu pot ajuta (in aceste cazuri va fi necesara apelarea la donatori de sperma).

Despre (in)fertilitatea barbatului – factorii ce dauneaza calitatii si cantitatii spermei si implicit fertilitatii barbatului:

Factori geneticiazoospermia si alte afectiuni pot fi cauzate de anomalii congenitale, existente din nastere (aceste anomalii genetice pot fi transmise la urmasi, cand exista posibilitatea de a concepe un copil).

Factori accidentalileziunile cauzate de infectii avute, precum bolile cu transmitere sexuala, de accidente sau de complicatii ale unor interventii chirurgicale pot cauza azoospermie si alte probleme.

Factori hormonali. Anumite tratamente medicamentoase, anumite substante utilizate (precum steroizii) au un efect negativ sever asupra productiei si a calitatii spermei.

Factori de mediu. Caldura se pare ca este un factor de risc – expunerea constanta la temperaturi crescute afecteaza cantitatea si calitatea spermei. Si expunerea la factori poluanti este periculoasa (radiatii sau substante toxice).

Factori legati de stilul de viata. Fumatul, alcoolul, drogurile (de la „iarba” la droguri injectabile), toate sunt vicii care afecteaza in timp sever fertilitatea barbatului. In plus, si un stil de viata sedentar contribuie la scaderea calitatii si cantitatii spermei. De asemenea, stresul este, se stie, un inamic major al fertilitatii barbatilor si femeilor in ziua de astazi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.