Relații de familieDepresia din spatele zâmbetului – Cum poți ajuta pe cineva din familie...

Depresia din spatele zâmbetului – Cum poți ajuta pe cineva din familie care suferă de depresie?

În România, mulți oameni suferă de depresie deși afișează o expresie zâmbitoare. Expresia „depresia din spatele zâmbetului” sau termenul „depresia zâmbitoare” reprezintă de fapt un tip de afecțiune foarte reală, care apare și în filmul „Joker”, în care Arthur Fleck se ascunde în spatele unei fețe de clovn. Această afecțiune este cunoscută și cu denumirea de „Sindromul clovnului” sau „Tristețea din spatele zâmbetului”. Află în acest articol cum poți recunoaște la cineva din familie această dramă și cum poți ajuta acea persoană?

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum e posibil ca cineva să sufere de depresie cu zâmbetul pe buze
  2. Care sunt simptomele și cauzele depresiei
  3. Cum poți ajuta pe cineva care suferă de depresie

1. Cum e posibil ca cineva să sufere de depresie cu zâmbetul pe buze

Mulți oameni, deși trăiesc o dramă, își folosesc zâmbetul pentru a-și ascunde trăirile interioare, ca pe un mecanism de apărare. Asta nu înseamnă că sunt persoane fericite, ci doar că preferă să folosească o mască pentru a nu da satisfacție oamenilor care se bucură de nefericirea altora.

Această afecțiune este cunoscută și cu denumirea de „Sindromul clovnului” sau „Tristețea din spatele zâmbetului”. Afecțiunea este frecvent întâlnită și la adolescenți și la adulți.

În România sunt foarte mulți oameni care suferă de depresie. Mulți dintre ei spun că:

  • Se trezesc în miez de noapte cu o anxietate debilitantă, din cauza a ceea ce se întâmplă în viața lor și au uneori atacuri de panică.
  • Deși își dau seama că trăiesc o dramă, nu reușesc să mărturisească persoanelor apropiate depresia, sau să spună cu voce tare că au o afecțiune de care suferă.
  • Din cauza depresiei au stări de confuzie, sunt agitați și nu știu ce vor.

Depresia zâmbitoare la vedete

Există multe vedete internaționale care au recunoscut că au suferit de această formă de depresie: Miley Cyrus, Demi Lovato, Beyoncé, Adele, Nicki Minaj, Emma Stone. Ele au spus că în ciuda faptului că aveau un stil de viață performant, bani, succes, faimă, totuși în spatele zâmbetului ascundeau o mare tristețe. Viața pe care o duceau nu înseamna fericire, iar chipul pe care îl arătau lumi era adesea o mască.

Poți să ai totul în lume și să fii totuși nefericit și greu de mulțumit, sau niciodată satisfăcut. Asta se întâmplă din cauza faptului că depresia există și tristețea se poate depăși cu greu. De aceea este greșit să ne dorim viața altcuiva, pentru că nu poți ști ce se ascunde sub masca unui zâmbet forțat.

Și actorul Robin Williams, despre care mulți credeau că este cea mai amuzantă persoană de pe pământ, a suferit și a lupta în secret cu depresia, anxietatea și paronoia la vârsta de 63 de ani. Comedia a fost pentru Robin Williams un zid pe care l-a construit pentru a-și ascunde de fapt, în fața celorlalți, tristețea și gândurile negative pe care le avea. Această afecțiune de care suferă mulți oameni, este ascunsă de oameni din dorința de a nu fi judecați în plus.

Oamenii pe care adesea îi credem fericiți duc uneori lupte atât de dureroase, de neimaginat.

Dwayne Jo spunea: „Am avut depresie și aș fi vrut doar să am pe cineva căruia să-i spun totul, care să-mi spună că totul va fi în regulă; am fost lovit de un val masiv de depresie, anxietate și ură de sine, în care sentimentele erau atât de dureroase.”

2. Care sunt simptomele și cauzele depresiei

Pentru multe persoane depresia zâmbitoare este „o dihotomie între angoasa interioară și veselia exterioară”. Ele au simptome ce apar și în cazuri de anxietate și care sunt ascunse bine printr-un zâmbet larg. Astfel de persoane merg la muncă, socializează, ies cu prietenii, efectuează activități de zi cu zi, dar în sufletul lor ascund o dramă. La prima vedere par că se simt bine, așa și spun dacă le întrebi, dar după un timp observi că fericirea lor este de fapt închipuită.

Cum poți identifica o persoană care suferă de depresie sau de sindromul din spatele zâmbetului? Este foarte greu să îți dai seamăna că cineva suferă de depresie, pentru că va masca stările în spatele zâmbetului fals. Și totuși există câteva semne care trădează afecțiunea. Cert este că nu poți să joci teatru la nesfârșit, asta merge doar o vreme.

Iată care sunt simptomele:

  • Deși fața este zâmbitoare, ochi sunt triști, ceea ce arată suferința psihică cumplită din interior
  • În spatele măștii, mintea este plină de gânduri negative, fără valoare, de disperare
  • Zâmbetul este fals, forțat, iar tulburările interioare sunt intense
  • Stările de anxietate apar frecvent și chiar atacurile de panică
  • Schimbarea apetitului alimentar
  • Stările de oboseală, senzația de a dormi tot timpul
  • Pierderea puterii de concentrare
  • Stările de nervi și de irascibilitatea
  • Lipsa de interes pentru un hobby, sau pentru alte lucruri și activități
  • Afișarea unei stări de fericire forțată și nefirească.

Alte semne al depresiei

Sunt perioade în care aceste persoane au simptome care se agravează. De pildă ele își pierd pofta de mâncare și ajung să slăbească, sau mănâncă în exces și ajung la obezitate. Altele au stări de insomnie și de stres extrem, de aceea se acumulează o stare de oboseală accentuată. Uneori aceste simptome sunt aproape insuportabile pentru o femei în depresie cu fața zâmbitoare.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Lupta cu depresia – o „otravă” pentru echilibrul tău psiho-emoțional și pentru viața de familie.

Cauzele depresiei

Principalele cauze ale acestei afecțiuni sunt: decesul unei persoane dragi, divorțul, pierderea unui loc de muncă, faptul că un om a fost diagnosticat cu cancer, etc. În realitate, foarte mulți oameni ajung în depresie din cauze unor probleme din viața lor. Deși poate unii sunt zâmbitori, mulți au trecut prin propria lor durere, despre care cei din jur nu au știut poate nimic.

Durerea lor a fost mascată de un zâmbet, care nu a făcut decât să protejeze o persoană vulnerabilă din interior. Indiferent dacă cei din jur au observat sau nu, un lucru este sigur – problemele de sănătate mintală sunt o realitate în ziua de azi, ele sunt de fapt boli invizibile de care suferă foarte mulți oameni. În țara noastră, probabil asta este cea mai frecvent întâlnită boală.

Astfel de persoane deși par zâmbitoare și fericite, ele sunt triste și vulnerabile în interior. Dacă am ști asta, ar trebui să fim mult mai atenți cu ele, pentru că le putem răni foarte ușor sentimentele.

3. Cum poți ajuta pe cineva care suferă de depresie

În opinia psihologilor, poți ajuta o persoană care suferă de depresie prin conversație, răbdare, susținere, iubire. Este important să o faci să se simtă confortabil cu tine, să o ajuți să fie sinceră, să-și împărtășească problemele. Pentru asta trebuie să-i câștigi încrederea, să o faci să se simtă confortabil cu tine din punct de vedere mental. Doar așa ea va avea puterea să-și împărtășească problemele, să recunoască că are nevoie de ajutor.

Nu țipa la ea, nu o ignora, nu o judeca! Toate acestea îi vor accentua depresia. Este foarte important să fii sincer cu această persoană și să o ajuți pentru că ea trăiește o dramă. Dacă ea se simte confortabil, va dori să discute și se va apropia de tine.

Prin urmare este important să fii un bun ascultător, dacă vrei să ajuți această persoană. Ea trebuie încurajată și sfătuită, trebuie ajutată să-și dea seama că are o problemă.

Foarte important pentru starea ei emoțională este să-i crești respectul de sine și să o ajuți să scape de depresie. Acordă-i mai multă atenție, fii îngăduitor și răbdător cu ea ori de câte ori ai ocazia.

Ajut-o să acționeze normal, să facă facă diferite lucruri care o pot ajuta să iasă din starea deplorabilă: să urmărească filme relaxante, cum sunt comediile, să petreacă mai mult timp în natură, să asculte muzică și altele.

Vezi un video despre depresia din spatele zâmbetului:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.