Călătoria cu mașina – Sfaturi pentru șoferii care pleacă la drum lung

0
132
Familie plecata in vacanta

Ai decis să pleci într-o vacanță sau trebuie să te pregătești să mergi cu mașina într-un anumit loc? Indiferent cât de lungă va fi călătoria cu mașina, cel mai important sfat valabil înainte de a pleca la drum este să faci o listă cu tot ce ai nevoie, cu tot ce trebuie să faci. Află cum se face o astfel de listă în cele de mai jos și ce nu este bine să uiți înainte de plecare.

Navigare rapidă în articol:

 1. Ce pregătiri faci pentru călătoria cu mașina?
 2. Cum alegi cele mai bune anvelope pentru călătoria cu mașina?
 3. Sfaturi pentru călătoria cu câinele

Ce pregătiri faci pentru călătoria cu mașina?

Turist face fotografii in excursie

 

Călătoria este sinonimă cu distracția și relaxarea. Pentru asta trebuie efectuate câteva aranjamente cu privire la formalitățile înainte de plecare, lista cu bagaje, lista cu verificările obligatorii la casă, verificarea mașinii și alte aspecte care se fac atunci când decizi să pleci o perioadă de timp de acasă.

Cum aranjezi bagajele auto?

Cutie portbagaj auto Thule

Organizarea bagajelor se face în așa fel încât să ajute la optimizarea spațiului. Asta înseamnă să le așezi în ordine, să valorifici orice spațiu și de regulă acest lucru nu este chiar simplu. Prea multe bagaje aruncate la întâmplare strică de obicei confortul pasagerilor.

Pentru a face totul cât mai bine, fă o listă cu tot ce vei avea nevoie în călătoria cu mașina. La final vei vedea că asta te ajută în organizarea bagajelor. În plus vei ști ce tip de genți de voiaj ai nevoie, cât de mari sau încăpătoare ar trebui să fie. Desigur contează ce tip de călătorie faci, dacă este vorba despre un sejur la mare, la munte, o călătorie de afaceri sau de alt tip.

Evită să faci asta în ultima zi, pentru că este posibil ca atunci când te grăbești să uiți lucruri importante. Pentru a profita la maxim de spațiul din portbagaj este bine să alegi genți cu forme variate, nu doar valize mari. Nu trebuie să-ți lipsească rucsacul, pentru că acesta este potrivit pentru a lua cu tine la drum mai multe lucruri importante, chiar și haine.

Sfaturi pentru a-ți lăsa casa în siguranță înainte de călătorie

Pentru a evita posibilele probleme, este bine să faci o listă cu anumite treburi deosebit de importante, care îți pot asigura liniștea sufletească atunci când te întorci acasă:

 • Închide apa, curentul electric și gazul (supapa sau cheia de la gaz).
 • Oprește centrala când pleci de acasă.
 • Nu este nevoie să lași televizorul, laptopul sau alte dispozitive electronice în priză dacă pleci de acasă o perioadă lungă de timp.
 • Scoate frigiderul din priză astfel eviți posibilitatea de dezghețare în cazul în care apare o pană de curent sau riscul unui posibil scurtcircuit; poți goli și dezgheța frigiderul și apoi după ce îl cureți este bine să-l lași deschis pentru a nu se forma mirosuri neplăcute sau mucegai.
 • Dacă ai prea multe alimente și vrei să-l ții în priză, este bine să reglezi termostatul la minim.
 • Verifică mâncarea perisabilă și consumă tot ce se poate.
 • Lasă casa ordonată, spală toate vasele și pune-le la locul lor și de asemenea spală și hainele murdare.
 • Du tot gunoiul înainte de plecare.
 • Verifică sistemul de securitate de la casă sau alarma.

Alte sfaturi înainte de plecare:

 • Roagă pe cineva să-ți verifice corespondența
 • Apelează la o rudă sau un prieten să aibă grijă de animalul tău de companie
 • Anunță rudele apropiate că pleci de acasă și roagă-le să-și ridice corespondența și să-și verifice siguranța casei
 • Poți da o cheie de rezervă unei rude sau prieten de încredere să-ți ude florile.

Verificarea mașinii

Alimentare cu carburant

Înainte de toate, trebuie să fii convins că mașina este în stare perfectă. Îți sugerăm să mergi la un service auto pentru a face o revizie în scopul de a evita posibile defecțiuni și pentru a fi relaxat și sigur că te vei putea bucura de o călătorie fără astfel de inconveniente.

Pentru a avea o călătorie optimă, este bine să faci o serie de verificări importante și anume:

 • Controlul frânelor este necesar pentru că astfel poți preveni accidentele în trafic. Plăcuțele de frână nu trebuie să fie uzate, în caz contrar ele trebuie înlocuite cu altele noi.
 • Pentru ca mașina să meargă mai lejer trebuie să aibă suficient ulei la motor. Dacă nu ai schimbat uleiul de mult timp, poți face asta înainte de a pleca în călătoria cu mașina, la un service auto.
 • Alte lichide la mașină care necesită o verificare sunt antigelul, lichidul de parbriz.
 • Nu uita de controlul direcției, asta este de asemenea important pentru a evita accidentele.
 • Verifică lichidul de servodirecție pentru că te ajută să schimbi ușor direcția mașinii, cu efort minim.
 • Și ștergătoarele trebuie să fie în bună stare pentru a asigura o vizibilitate clară prin parbriz la drum în condiții nefavorabile.
 • Nu uita și de verificarea presiunii la roți, care se face și la o stație de alimentare cu combustibil. Dacă este corectă, ea poate prelungi durata de viață a cauciucurilor.
Citește și:  Despre bărcile de pescuit, vezi câte tipuri sunt

Accesorii auto pentru călătoria cu mașina

Suport biciclete Thule

Dacă te pregătești de drum, trebuie să iei cu tine anumite lucruri – accesorii auto – de care ai nevoie în călătoria cu mașina. Acestea sunt:

 • Un sistem de navigație pentru a ajunge rapid la destinație, pe drumul cel mai bun. Poți folosi un GPS pe telefonul mobil, care să fie conectat mereu la Internet
 • Ladă frigorifică în care să ții la rece 2-3 băuturi răcoritoare și eventual o mică gustare
 • Un invertor de tensiune pentru a alimenta telefonul mobil laptopul sau tableta
 • Suport auto pentru diferite obiecte, pentru pahar și sticlă
 • Modulator FM pentru a conecta un player la sistemul audio al mașinii
 • Cameră auto, rezervă de combustibil și altele.

Dacă ești interesat de accesorii de calitate pentru autovehicul ai face bine să te orientezi spre un importator oficial Thule în România, sub îndrumarea căruia vei putea face o alegere excelentă și de lungă durată pentru mașina ta.

Cum alegi cele mai bune anvelope pentru călătoria cu mașina?

Alegerea anvelopelor potrivite pentru excursie

De multe ori când pleci în călătorie vrei să ai la mașină pneuri bune. Dacă cele vechi sunt foarte uzate, este necesar să cumperi altele noi și astfel ajungi în situația de a căuta anvelopele ideale. Deși cunoști toate detaliile din spatele literelor și numerelor ce indică ce tip de anvelope se potrivesc la mașina personală, totuși este destul de dificil să faci alegerea ideală și poate chiar ești confuz despre ce ai putea face cu astfel de informații.

Nu este indicat să cumperi anumite anvelope doar pentru simplul fapt că sunt mai ieftine, trebuie să ții cont și de faptul că aceste produse trebuie să fie de calitate înaltă, acest lucru fiind important pentru a funcționa bine.

Există multe mărci chinezești care au invadat piața și care pot fi de calitate inferioară. Ideea este de a alege pneuri de marcă, care au caracteristici de durabilitate, performanță și siguranță foarte bune. Specialiștii recomandă observarea unor aspecte, care arată calitatea anvelopei:

 • Verificarea șanțurilor longitudinale se face întotdeauna pentru că astfel se poate vedea dacă anvelopa va evita alunecarea ce apare în caz de acvaplanare. Șanțurile trebuie să fie bine definite pe suprafața sa.
 • Foarte important este să alegi o anvelopă care contribuie la reducere emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil.
 • Cauciucul trebuie să fie de bună calitate, să nu se deformeze ușor.

Cele mai apreciate mărci de anvelope sunt Nokian, Pirelli, Goodyear, Bridgestone și altele.

Sfaturi pentru călătoria cu câinele

Cainele in autoturism in excursie

Planificarea călătoriei cu câinele se face de asemenea cu mult timp înainte de plecare. Cel mai important este să te asiguri că animalul de companie este sănătos și poate călători cu mașina. Dacă ai decis să-l iei cu tine în vacanță, este important să fii pregătit să-ți adaptezi călătoria și la nevoile lui de cățel. Asta înseamnă să ții cont că trebuie să-i asiguri hrana și alte nevoi pe care le are. În timpul călătoriei trebuie să faci cel puțin două opriri, mai ales dacă ai de condus ore în șir.

Dacă în călătorie te vei caza la hotel, trebuie să fii sigur că vei avea voie cu animal de companie. De regulă la hoteluri nu este voie cu animale, doar la unele pensiuni se acceptă să ții câinele în cameră. Prin urmare, este necesar să faci o rezervare din timp și să întrebi dacă vei fi primit cu animalul de companie.

Bagajul pentru câine trebuie să fie și el bine organizat, să cuprindă o păturică sau un prosop cu mirosul lui pentru a fi relaxat, mâncarea pentru fiecare zi (conserve speciale pentru animale), bolurile de apă și alimente și trusa de prim ajutor.

Când pleci la drum este bine să nu-i dai mâncare pentru a nu avea probleme la drum. Câinele poate rezista și o zi fără hrană, însă oricum va mânca în momentul când va ajunge la destinație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.