Animale de companieDe ce vomită câinele sau pisica și ce tratament se aplică în...

De ce vomită câinele sau pisica și ce tratament se aplică în cazuri de vărsături?

Cainii si pisicile pot avea stari de varsaturi care de regula preced o stare de greata destul de greu de suportat de acestia. Varsaturile reprezinta un act reflex prin care se elimina continutul gastric sau duodenal prin gura. La animale, inainte de aceasta reactie a organismului apare hipersalivatie, o stare de anxietate si tendinta de a refuza hrana si apa.

Cauzele varsaturilor la caini si pisici:

  • Intoleranta la anumite alimente este una din cauze. La pisica si la caine nu se da orice aliment care este consumat si de om.
  • Modificarile in alimentatie pot da stari de greata si varsaturi.
  • Anumite boli si afectiuni se manifesta prin simptome de greata si varsaturi: gastroenterita sau inflamatia stomacului, bolile de ficat, boala glandei suprarenale, tumorile, parazitii sau viermii intestinali (ex. giardia, limbrici), boli de rinichi, tulburari ale metabolismului, insuficienta renala, pancreatita, hipertensiune, diabet.
  • Bolile sistemului nervos: meningita, tumori cerebrale, encefalita.
  • Glaucom, leziuni ale urechii interne.
  • Un animal care sufera de accidentul vascular cerebral vomita.
  • Daca patrupedul mananca lacom sau prea repede poate vomita la scurt timp dupa aceea.
  • Reactii alergice la anumite alimente.
  • Obstructia la nivelul esofagului.
  • Anumite iritatii orale pot cauza un reflux faringian si varsaturi.
  • Uneori animalul vomita pentru a elimina toxinele acumulate in exces in corp, el are o reactie de protectie a organismului. In acest caz el va cauta iarba pentru a manca si a-si curata stomacul.
  • Inghitirea accidentala sau intentionata a unui corp strain.
  • Otravirea (cu clor, monoxid de carbon, medicamente) sau consumul de alimente toxice.
  • La pisici cu blana lunga apar varsaturi datorita ingerarii unei cantitati mari de fire de par prin obiceiul lor de a-si spala blana.
  • La cainii mici apar simptome de varsaturi daca nu sunt obisnuiti cu hrana solida in perioada imediata dupa ce au fost intarcati de femela.

De ce vomită pisica

Simptomele varsaturilor:

  • Inca de la inceput animalul sufera, are o stare de slabiciune si letargie.
  • Il doare zona abdominala, are burta umflata si se simte rau.
  • Incepe sa vomite, pare ca nu se mai opreste si elimina tot din stomac.
  • In cazuri mai grave vomita cu sange si are firisoare de sange in excremente (in fecale).

In cazul aparitiei uneia dintre aceste simptome stapanul trebuie sa duca animalul la un medic veterinar indiferent daca starea acestuia este grava sau un incident trecator. In acest fel se poate aplica pisicii sau cainelui un diagnostic corect, un tratament adecvat si se pot evita anumite complicatii ce pot agrava starea de sanatate a animalului.

Varsaturile care persista destul de mult si nu sunt tratate la timp duc la deshidratarea si slabirea organismului, hipocloremie, modificari metabolice, tulburari cardiace, probleme ale functiei renale, la convulsii si paralizie.

In cazuri usoare cand patrupedul nu sufera de o boala si a vomitat este posibil sa fie din cauza dietei si acest lucru va fi verificat de medic, apoi acesta ii va schimba regimul alimentar in unul sanatos care il va face sa se simta mai bine.

Pentru stabilirea diagnosticului medicul va observa un esantion din voma cainelui sau a pisicii, de aceea este bine ca stapanul sa duca o proba din aceasta cand va merge la clinica. Daca voma are bucatele de alimente nedigerate este posibil sa fie cauzata de supraalimentare, de o stare de anxietate sau de o intoxicatie alimentara. Daca in voma exista o cantitate mare de mucus inseamna ca animalul sufera de gastroenterita sau de inflamatie intestinala. Voma cu sange indica un ulcer la stomac sau hemoragii gastro-intestinale.

Mirosul foarte urat al continutului digestiv (de amoniac, putregai) ce a fost vomitat arata ca animalul sufera de obstructie intestinala sau alte probleme intestinale. Varsaturile insotie de stari febrile si diaree semnaleaza o infectie. Daca varsaturile apar la 5 ore dupa masa este posibil sa fie cauzate de o boala gastro-intestinala.

Pentru tratament medicul va indica schimbarea dietei, medicamente contra varsaturilor, corticosteroizi pentru bolile inflamatorii de la nivelul intestinelor, antibiotice pentru infectii bacteriene si ulcer, iar pentru tumori este necesara operatia chirurgicala.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.