Timp liberCum vor fi zilele Babei Dochia în 2019? – Legende și tradiții...

Cum vor fi zilele Babei Dochia în 2019? – Legende și tradiții populare la români

În folclorul românesc, zilele Babei Dochia sunt 9 la număr, ele reprezintă un nou început, trecerea de la iarnă la primăvară. Prin alegerea unei Babe fiecare om va ști cum va fi norocul său în acest an. Babele sunt personaje mitologice cunoscute din cele mai vechi timpuri, ele amintesc de Baba Dochia și de fiul ei Dragobete.

Navigare rapidă în articol:

Babele în zilele de 1-9 Martie

2- baba-dochia

Încă din bătrâni se spune că la începutul lunii Martie, sunt Babele, cele 9 zile care ori sunt foarte frumoase și însorite, ori sunt urâte și friguroase. Aceste zile sunt diferite, iar vremea poate fi destul de schimbătoare de la o zi la alta. Mitul babelor este foarte cunoscut la români, se referă la Baba Dochia. În perioada 1-9 Martie vremea este destul de instabilă, când frig, când cald, la fel cum era și caracterul capricios al Babei Dochia, cunoscută ca fiind o femeie rea, care speria chiar și lumea din sat.

În cele 9 zile ale primăverii care sunt numite Babele, vremea poate fi foarte schimbătoare. Sunt zile însorite, dar și zile cu ploaie sau lapoviță.

Tradiția spune ca oamenii să-și aleagă una din aceste zile – câte o Babă – pentru că starea vremii din acea zi va arata caracterul celui care a ales-o.

Superstiții legate de luna Martie:

  • Dacă ziua de 1 Martie va fi frumoasă, atunci anul va fi plin de rod.
  • Dacă în ziua de 1 Martie va ploua ori va fi lapoviță sau ninsoare, atunci înseamnă că Baba a fost rea și s-ar putea să aducă necazuri în acest an.
  • Despre Baba Dochia se spune că apără animalele și vitele de boală și de înec, de aceea oamenii respectă această zi din an.

În anumite sate, din diferite zone ale țării, bărbații necăsătoriți trebuie să-și aleagă o zi din cele nouă, care va arata cum va fi aleasa inimii: bună sau rea la suflet, frumoasă sau urâtă, veselă sau certăreață, săracă sau bogată. Baba va simboliza felul de a fi al femeii aleasă de fiecare flăcău din sat.

1 Martie – Mucenița Evdochia – un mărțișor mai special

În ziua de 1 Martie se sărbătorește Mucenița Evdochia despre care se spune că a trăit 56 de ani, a devenit o femeie foarte credincioasă și stareța unei mănăstiri.

Fecioara Evdochia era o samarineancă foarte frumoasă care trăia în cetatea Heliopolis în perioada împăratului Traian. Timp de câțiva ani ea a dus o viață în păcat, în bogăție dobândită pe nedrept, dar și-a schimbat viața când a înțeles ce înseamnă credința cu adevărat. Evdochia renunță la viața sa în bogăție, se duce la mănăstire, unde ajunge în scurt timp stareță. Despre ea se povestește că reușea să facă adevărate minuni prin rugăciune și lacrimile sale. Datorită sufletului ei și credinței adevărate era ajutată de Dumnezeu chiar să vindece oameni care erau pe moarte.

Ea a fost omorâtă de ighemon Vichentie, un om fără credință, rău și ticălos, care îi ura de moarte pe oamenii creștini. Acest roman s-a mâniat pe Cuvioasa Evdochia pentru credința ei în Dumnezeu și a pus ostașii să-i taie capul.

Biserica o sărbătorește pe Mucenița Evdochia în ziua de 1 Martie, o consideră o floare nemuritoare, un mărțișor care în această zi trebuie dăruit fetelor și femeilor.

Află ce alte lucruri simbolizează mărțișorul și de unde provine acesta.

Legenda Babei Dochia

3-legenda-baba-dochia-cu-9-cojoace

Conform legendei, Baba Dochia avea un fecior pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit de o fată care nu era pe placul Babei Dochia și își dorea să o ia de nevastă. Pentru a scăpa de ea, baba îi ceru viitoarei nore să meargă să spele lâna neagră la râu până când aceasta se va albi. Fata încercă minunea în apa rece a râului dar simți doar că mâinile îi înghețau de frig, totul era în zadar, lâna nu se albea. Legenda spune că îi apăru în față Sfânta Vineri care o ajută să transforme lâna neagră în lână albă cu ajutorul unei flori magice.

Bucuroasă, fata se întoarse acasă și o uimi pe Baba Dochia când îi arătă lâna albă, așa cum aceasta îi ceruse. Crezând că a sosit primăvara, Baba Dochia urcă cu oile sale pe munte, dar prevăzătoare fiind se îmbrăcă cu nouă cojoace. Pe măsură ce urca muntele, vâzând că îi este prea cald, aruncă pe rând câte un cojoc și astfel ajunse pe vârful muntelui fără niciunul, doar în cămașă. În a noua zi, vremea se schimbă radical, în loc de soare se porni un ger aprig și Baba Dochia simți că îngheață de frig. De ciudă se mânie pe Dumnezeu, iar acesta o transformă în stană de piatră pe ea și oile sale.

Ziua de 9 Martie reprezintă trecerea de la anotimpul friguros la anotimpul de primăvară și moartea Babei Dochia.

Dragobetele – Sărbătoare din ziua de 24 februarie

4-dragobetele-flori-de-primavara

Această sărbătoare este cunoscută de pe vremea dacilor, ea semnifică sosirea primăverii și întoarcerea păsărilor călătoare. Are o simbolistică deosebită, reprezintă începutul unui anotimp care ne înveselește sufletele – primăvara. Se referă și la renașterea naturii, când zăpada se topește și totul înflorește fără nicio opreliște. Dragobete este sărbătoarea autohtonă a iubiri.

Numele de Dragobete amintește și de numele fiului Babei Dochia. Acesta de frumos ce era, impresiona toți oamenii pe care îi întâlnea și fermeca toate fetele care îi ieșeau în cale. Conform legendelor populare, Dragobete este numit „Năvalnicul”, „Cap de primăvară”, „Logodnicul Păsărilor”.

Despre Dragobete se spune că era Zeul tinereții, iubirii și bucuriei. Pe vremea dacilor, Dragobete era considerat un personaj de poveste. Sunt multe obiceiuri și credințe populare de Dragobete.

La sate se obișnuiește în ziua de Dragobete ca fiecare băiat să sărute fata pe care o iubește. Potrivit tradiției, în acestă zi se face o petrecere la care tinerii își aleg perechea, pentru a fi fericiți în viață. Petrecerea se numește în popor „Zburătorit”, iar expresia este „Dragobetele sărută fetele”.

Babele din Munții Bucegi

5-babele-din-muntii-bucegi

Formațiunile stâncoase Babele din Parcul Național Bucegi sunt considerate monumente ale naturii. Numele acestora este legat de Baba Dochia și de zilele 1-9 ale lunii Martie. Tradiția din zona balcanică spune că aceste stânci sunt simboluri ale primăverii.

Capriciile vremii din această perioadă de început a lunii Martie sunt asociate cu felul de a fi al celor nouă babe. Despre ele se spune că nu erau toate aprige, doar una dintre ele era mai deocheată, le întrecea pe toate prin caracterul ei dificil sau prin răutate. Este vorba de Baba Dochia care conform legendei se arată în fiecare an în luna Martie.

Legenda din Ceahlău

6-legenda-ceahlau-dochia

În folclorul românesc se povestește că era o fată deosebit de frumoasă, pe nume Dochia, care era fiica lui Decebal. În timpuri de demult, când Împăratul Traian a ajuns pe teritoriul Daciei, el a fost fermecat de frumusețea fetei și astfel s-a îndrăgostit de ea. Dochia a fugit pe Muntele Ceahlău pentru a scăpa de Traian, dar acesta a urmărit-o pentru a o obliga să-i devină soție. Dochia s-a rugat de Zeul Zamolxe să o scape de romani și astfel acesta i-a îndeplinit dorința, transformând-o într-o stană de piatră împreună cu oile sale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.