Fie că sărbătorești împreună cu persoana dragă sau nu ziua de 24 februarie – Dragobete, te poate interesa să afli mai multe despre credințele și obiceiurile legate de această zi specială. Este o sărbătoare nu doar a iubirii, ci în primul rand a renașterii naturii, a ciclului nesfarșit al vieții, a fertilității, e o nuntă a naturii.
Dragobete este un protector al păsărilor: în această zi, ele și-ar găsi perechea și ar începe construirea unui cuib. Nu se știe cu certitudine nici originea și nici etimologia denumirii, însă unii etnologi cad de acord că acest personaj mitologic ar fi intrat în cultura romană ca moștenire din mitologia dacilor, iar denumirea ar proveni pe filieră slavă (dragu – drag, biti – a fi).
Dragobete este o zeitate a naturii, a fecundității, a tinereții și iubirii. Unele legende spun că ar fi fost fiul babei Dochia, un tanăr frumos și vesel care era îndrăgit de toate fetele. Alte versiuni relatează că el i-ar fi învățat pe oameni să se iubească și apoi ar fi fost transformat în planta cu proprietăți magice năvalnic de către Maica Domnului. Sărbătoarea coincide cu Intaia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul din calendarul creștin ortodox.
Obieciuri de Dragobete:
♥ Pentru a fermeca tinerii, fetele poartă năvalnic la san (planta ce renaște primăvară de primăvară și care l-ar întruchipa pe însuși Dragobete). Năvalnicul ar aduce nu doar iubire, ci și noroc.
♥ În această zi, tinerele și tinerii mergeau la culesul primelor flori ale primăverii, îmbrăcați de sărbătoare.
♥ Zburătoritul – obiceiul era ca fetele să fugă de tinerii flăcăi, dar să se lase prinse de cel care le era drag și să se lase sărutate de acesta (Dragobetele sărută fetele).
♥ Cei care formau în această zi un cuplu sau care erau dinainte un cuplu, dacă stăteau împreună și se sărutau, erau declarați logodiți simbolic. De aceea se zice că trebuie să îți petreci ziua cu persoana dragă și să o săruți, altfel dragostea nu va dura.
♥ Se făceau mici reuniuni, la care participau tinerii, cantand, jucand și legand prietenii. Se zice că cine nu sărbătorește 24 februarie, va avea ghinion și iubirea va fugi de el/ea tot anul.
♥ Era interzisă sacrificarea vreunui animal de Dragobete, mai ales a păsărilor, deoarece ele, ca și oamenii, se logodeau în această zi, iar nimeni nu are voie să stea în calea iubirii.
♥ Fetele strangeau zăpada rămasă prin curte și se spălau cu aceasta, care era numită zăpada zanelor, pe cap și față, gest care le asigura frumusețe și tinerețe. Apa rezultată după topirea acestei zăpezi putea fi folosită și la farmece de dragoste.
♥ Orice munci erau interzise – toți trebuie să se bucure de ziua renașterii naturii; totuși, curățenia prin casă era permisă, căci semnifica o purificare, iar femeile harnice erau iubite de către soții lor…
♥ Și de Dragobete, fetele își pot pune busuioc sub pernă, pentru a-și visa dragostea. De asemenea, în unele zone femeile plantau busuioc în răsadnițe, iar după Sf. Gheorghe îl plantau în grădină; acest busuioc putea fi folosit anul următor de Dragobete la farmece și vindecări.
♥ Pe 24 februarie, bărbații nu trebuie să supere sau să se certe cu nici o femeie, dacă nu doresc să fie ghinioniști tot anul.
♥ De asemenea, trebuie să atingi o persoană de sex opus dacă vrei să alungi singurătatea și ghinionul.
♥ Cel care vede o pereche de păsări îndrăgostite se va bucura de dragoste întreg anul.
♥ Cine nu este vesel de Dragobete și plange, va avea necazuri și va atrage ghinioane în perioada următoare.