Baia la caine trebuie facuta cu moderatie, deoarece el nu are nevoie sa fie spalat foarte des, acest lucru putand sa-i provoace chiar iritatii ale pielii sau anumite dermatite. Este indicat sa spalam cainele in momentul cand are blana murdara si miroase neplacut. Astfel este important sa stim cum si cu ce spalam un caine.
In primul rand, ar fi bine sa invatati cainele sa inoate inca de mic, astfel el va fi obisnuit cu apa si procesul de spalare va fi mult mai usor. Nu este recomandat sa faceti operatiunea singuri, indiferent daca spalati cainele afara in lunile de vara, sau in casa, in baie. Va trebui sa cautati pe cineva sa va ajute, sa va dea la indemana tot ceea ce aveti nevoie: samponul, produsele specifice recomandate de un medic veterinar, piepteni, perii, etc. Nu folositi niciodata un sampon pentru oameni, deoarece acesta are pH-ul prea mare pentru pielea cainelui si ii poate provoca multe neplaceri.
In functie de marimea animalului, puteti alege locul de spalat intr-un lighean mare sau in cada, unde puteti utiliza si dusul. Umpleti cada pe jumatate cu apa calduta, iar inainte de a baga cainele in apa, incet cu o perie trebuie sa-i descalciti blana, sa-i eliminati firele de par moarte. In urechi este bine sa-i puneti doua bucatele de vata pentru a evita patrunderea apei. Apoi, in cada, cainele va prefera sa stea in picioare pe toata durata operatiunii, deci nu faceti greseala sa insistati ca el sa stea jos, pentru ca sigur nu va asculta.
Incepeti sa udati cainele pe partea din spate, folosind un vas mic plin cu apa sau dusul, apoi incet continuati pana in zona capului. Cand patrupedul este complet umed, folositi sampon special pentru cani si spalati incet blana, cu atentie pentru a nu-i da apa sau sampon in ochi si urechi. Incepeti samponarea de la membrele din spate, coada, burta si apoi continuati cu pieptul, picioarele din fata.
Udati-i incet fata si capul, acoperindu-i urechile si ochii cu mana. Tineti cont de faptul ca, desi aceste sampoane pentru caini nu provoaca lacrimi, ele totusi sunt neplacute pentru ochi. Apoi clatiti-l bine cu dusul, asigurandu-va ca nu au mai ramas urme de sampon. Il puteti sterge cu un prosop curat, sau ii puteti usca blanita cu un uscator de par tinut la o distanta de cel putin 20-30 cm de el. Ca sa nu raceasca il puteti infasura intr-un prosop mare sau chiar intr-o patura.
Pentru spalarea cainelui exista si o serie de produse specifice, ca de exemplu balsamurile care se pot folosi pe parul umed inainte de a clati cu apa, iar altele se folosesc inainte de a-l usca cu feonul. Dupa ce cainele este uscat, puteti incepe operatiunea de curatarea urechilor. Pentru aceasta, umeziti o bucatica de vata cu putina solutie de uz veterinar si frecati usor pavilioanele si zonele unde este concentrata o cantitate mai mare de murdarie. Curatarea urechilor se face cel putin o data pe saptamana, mai ales la animalele care au urechi lungi.
Baia este ocazia ideala de a verifica bine si pielea cainelui, daca nu prezinta: roseata, matreata, pete, opacitatea suprafetei, par subtiat, etc. Cand sunt observate aceste probleme, trebuie sa contactati un medic veterinar care va prescrie cainelui un tratament adecvat fiecarei afectiuni.