Timp liberSpecii de pești de acvariu: Symphysodon aequifasciatus, supranumit și regele acvariului

Specii de pești de acvariu: Symphysodon aequifasciatus, supranumit și regele acvariului

Symphysodon aequifasciatus sau discus comun mai este supranumit si “regele acvariului” deoarece este unul dintre pestii de acvariu care au un aspect de-a dreptul spectaculos. Insa nu doar aspectul sau il face sa fie atat de indragit de catre majoritatea acvaristilor, ci si comportamentul lui deosebit. Cu toate acestea, discursul comun nu este foarte usor de intretinut, de aceea acvaristul trebuie sa aiba cativa ani de experienta inainte de a incepe sa creasca acest deosebit peste exotic.

Symphysodon aequifasciatus face parte din familia Cichlidae, genul Symphysodon si este originar din America de Sud, fiind intalnit cu precadere in zona Amazonului. In mediul natural traieste in zonele cu apa destul de adanca, de cel putin 2 m. Popularitatea acestei specii a crescut incepand cu anul 1920 cand din ce in ce mai multi acvaristi au inceput sa fie atrasi de frumusetea sa.

Forma discusului, dupa cum sugereaza si numele, este aproape circulara. Aripioarele sunt pozitionate de-al lungul corpului. Fruntea pestilor discus este plata, iar gura este foarte mica. Ochii sunt mari si, de cele mai multe ori, irisul are o tenta rosiatica. Coloritul pestilor discus difera de la un exemplar la altul si in functie de mediul inconjurator. Corpul pestilor discus prezinta un desen interesant care, de asemenea, este diferit. Dimensiunea maxima pe care acest peste o poate atinge este de 15 cm.

Acvariul ideal pentru discus trebuie sa fie unul spatios, de aproximativ 100 cm lungime si 50 cm inaltime in care sa se poata simiti ca in mediul sau natural. Este ideal ca acvariul sa cuprinda un mic grup de discusi, alcatuit din 6-8 exemplare. Pot fi tinuti alaturi de alti pesti la fel de calmi si prietenosi. Uneori, discusul poate fi timid de aceea plantele nu trebuie sa lipseasca din acvariul sau pentru ca el iubeste sa se ascunda.

Acvariul trebuie amenajat cu foarte mare atentie, iar apa trebuie sa corespunda anumitor criterii; aceasta trebuie sa fie foarte bine oxigenata, filtrata si incalzita, avand in vedere ca temperatura optima este cuprinsa intre 28-31º C. PH-ul trebuie sa fie cuprins intre 4,5-6,5, iar duritatea apei nu trebuie sa depaseasca 1 dGH.

Un factor care influenteaza foarte mult aceasta specie de pesti este lumina; aceasta trebuie sa fie foarte slaba, de aceea plantele plutitoare nu trebuie sa lipseasca din decorul acvariului. Nici rocile sau alte ascunzatori nu trebuie sa lipseasca. In cazul in care acesti pesti vor simti ca lumina este prea puternica vor sta ascunsi. De aceea este de preferat ca acvaristul sa pozitioneze acvariul intr-o zona mai intunecata a incaperii.

Symphysodon aequifasciatus

Cand lumina este distribuita corespunzator, pestii discus vor inota prin acvariu si isi vor etala stralucitoarele culori. Discusul este un peste sensibil, din acest motiv acvaristul trebuie sa acorde o mare atentie alimentatiei sale. Hrana se administreaza de 2 ori pe zi, in cantitati mici. Discusul poate fi hranit cu tubifex sau artemia, insa exista si produse special concepute pentru sistemul digestiv sensibil al acestor pesti.

Reproducerea discusului nu este deloc usoara. Masculii ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 15 luni, iar femelele sunt apte pentru reproducere chiar si de la 8-9 luni. Avand in vedere ca dimorfismul sexual este aproape inexistent, masculul prezentand un fel de cocoasa in dreptul fruntii, este oarecum dificil pentru acvarist sa aleaga perechea pentru reproducere. Acvariul pregatit pentru reproducere trebuie sa fie foarte atent amenajat, trebuie sa contina numeroase plante, sa fie ferit de lumina, iar temperatura apei sa fie mentinuta in jurul valorii de 30º C.

Ritualul de imperechere este foarte interesant, pestii danseaza unul in jurul celuilalt, iar culorile se intensifica. Dupa aceea, pestii vor incepe sa curete locul unde vor fi depuse icrele. Dupa ce icrele au fost depuse si fecundate, parintii le vor pazi. Icrele fecundate sunt de culoare neagra, insa daca apar si icre nefecundate acestea vor fi albe si vor fi mancate de catre parinti.

Dupa eclozare, micii pui vor fi mutati de catre unul dintre parinti intr-un alt loc care a fost curatat in prealabil. Dupa 24 de ore, puii vor incepe sa inoate singuri prin acvariu. In primele doua saptamani, puii se vor hrani cu un mucus produs de epiderma parintilor, dupa care vor putea fi hraniti cu hrana speciala.

Pentru foarte multi acvaristi, felul in care parintii au grija de puii lor este mult mai important si mai atragator decat complexitatea reproducerii.

Chiar daca sunt sensibili si oarecum dificil de intretinut, pestii discus raman printre cei mai apreciati pesti de acvariu. Si, daca sunt respectate toate regulile care sa le ofere conditii de viata prielnice, speranta de viata a acestor pesti poate fi si de 10-11 ani.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.