Un gazon perfect nu presupune doar alegerea unor echipamente potrivite pentru intretinerea sa, ci are nevoie si de multa ingrijire si de observare atenta a schimbarilor care survin in timp.
In perioada de primavara, anotimpul in care vremea de afara stimuleaza o crestere viguroasa a firului de iarba, este foarte importanta tunderea frecventa a peluzei, pentru a obtine o crestere densa si uniforma a ierbii. Aplica fertilizatori de primavara si substante anti-mucegai si anti-balarii.
Vara, continua sa tunzi gazonul in mod regulat, de cel putin doua ori pe saptamana, daca este posibil, pentru ca, pe langa un aspect sanatos al ierbii, in acest fel, indepartezi si buruienile care cresc foarte usor. Daca vremea este secetoasa, lasa firele de iarba de lungime mai mare, pentru a capta umeazeala. In zilele foarte calduroase de vara, gazonul trebuie udat de cel putin doua ori pe zi, de dimineata, pe racoare, si seara tarziu, dupa ce aerul se mai racoreste. Lungimea ideala a firului de iarba din peluza este de 3-4 centimetri.
Toamna, firul de iarba ar trebui taiat, in mod regulat, la o dimensiune de 4–5 centimetri si este indicata remedierea oricarei probleme care tine de drenajul peluzei. In octombrie – noiembrie, daca vremea iti mai permite, mai taie odata firele de iarba si foloseste o grebla cu dinti desi, pentru indepartarea bulgarilor de pamant, a ierbii uscate si a frunzelor cazute.
In vremea iernii, este indicat sa nu calci pe gazon, in special daca acesta este inghetat. La inceput de primavara, prin luna martie, este momentul potrivit sa incepi plantarea semintelor, indepartarea muschiului (daca nu vrei ca acesta sa se amestece in gazon), iar in momentul in care observi primele semne de crestere, incepe sa il tunzi, scazand lungimea firului de iarba pe masura ce inaintezi in perioada de vara.
Este important de stiut ca, totusi, o iarba mai lunga este o iarba mai sanatoasa decat cea foarte aproape de pamant, pentru ca detine mai multe resurse de aparare impotriva bolilor si a schimbarilor de temperatura. In plus, un gazon cu un fir de iarba mai lung va fi mai verde, mai bogat si mai dens.
Din punctul de vedere al irigarii peluzei, este indicata udarea doar in momentul in care solul da semne de uscare. Apa trebuie sa ajunga in profunzimea solului de plantare, pentru ca, in aceasta maniera, vei stimula cresterea unor radacini puternic ancorate in sol, la adancime, motiv pentru care peluza va fi mult mai rezistenta, pentru un timp indelungat. In momentul in care solul se usuca, radacinile gazonului vor avea parte de suficient de multa umezeala, in timp ce ierburile daunatoare se vor usca, avand radacini de suprafata.
Un alt beneficiu al udarii in profunzime este reprezentat de faptul ca nu vei fi nevoit sa uzi foarte des peluza. Pentru a sti cand sa irigi gazonul, urmareste firul de iarba. Daca acesta incepe sa se increteasca sau sa se ingalbeneasca, este semn ca trebuie sa incepi sa uzi, de obicei in doua ture, pentru a lasa pamantul sa absoarba apa in profunzime.
Pentru fertilizarea gazonului trebuie un ingrasamant chimic, mai ales in perioada de primavara si vara, aceasta procedura nefiind, insa, obligatorie.
Un alt aspect destul de important este reprezentat de pH-ul solului de plantare. Cel mai indicat si recomandat pH pentru peluze este cel de 6.5. Daca aceasta valoare scade sub 6, atunci adauga oxid de calciu, iar daca pH-ul creste peste valoarea de 7, adauga niste sulf, pentru ca, daca ii asiguri un pH potrivit, gazonul va fi verde, bogat si foarte des.
Soarele este un alt factor important, care determina o peluza sanatoasa si verde. De obicei, pentru a indeparta ierburile daunatoare, este indicat ca firul de iarba sa fie mai inalt decat buruienile care, in acest fel, se vor ofili si vor muri, din lipsa luminii potrivite.
Toate aceste lucrari de intretinere pot fi aplicate usor si cu succes. Este importanta supravegherea atenta a peluzei, pentru a putea sesiza eventuale urme de daunatori sau semne de boala, care pot fi tratate mult mai usor daca sunt descoperite din timp. Daca toata aceasta munca de crestere si intretinere a gazonului va fi constanta, efectele benefice se vor vedea rapid. Peluza perfecta tine doar de implicarea, indemanarea si motivatia ta, la care se mai adauga si un strop de noroc.