Casă și grădinăCum modelăm corect ramurile pomișorului de Bonsai

Cum modelăm corect ramurile pomișorului de Bonsai

Bonsaii se numara printre cele mai interesante plante, ei fiind, de fapt, o ramura a vastei culturi asiatice, dupa cum puteti observa citind si aceste articole. Orice planta, din interior sau din gradina, are nevoie de ingriji atente, insa copacul miniatural este o planta speciala care are nevoie de atentie sporita, iar tunderea bonsaiului reprezinta un pas foart important, de aceea, in randurile care vor urma va vom prezenta cum sa tundeti un bonsai.

Tunderea bonsaiului este un pas important si are ca principal scop indepartarea partilor care dezechilibreaza aspectul micului copac. Tunderea pomului din ghiveci a fost impartita in mai multe ramuri:

Tunderea de formare se realizeaza pentru a oferi micului copac forma dorita. Secretul unui bonsai reusit si mai ales sanatos consta in modul in care acesta este tuns. Prin tundere, ramurile isi schimba forma, tulpina de ingroasa iar planta se va transforma in pomisorul mult dorit.
– Tunderea de formare presupune indepartarea frunzelor si ramurilor care nu au crescut in locul potrivit si care strica aspectul bonsaiului dumneavoastra
– De asemenea, tunderea de formare ajuta la dezvoltarea unei anumite parti ale bonsaiului pentru ca acesta trebuie sa fie caracterizat prin echilibru si un aspect armonios. In acest fel, pentru a stimula cresterea frunzelor a dezvoltarea unei ramuri, se va taia o creanga din locul din care aceasta trebuie sa se ramifice. Este indicat ca taierea sa se faca deasupra frunzelor pentru a permite inmugurirea. Acest tip de taiere se realizeaza doar in perioada de activitate vegetativa.
– Taierea de formare se realizeaza in prima perioada de viata a bonsaiului, atunci cand acesta se afla in plina crestere si, bineinteles, in plin process de formare.

Tunderea de intretinere reprezinta un alt pas important. Frunzele si crengutele uscate vor fi eliminate cu grija pentru ca bonsaiul sa capete un aspect unitar si bogat. De asemenea, tunderea de intretinere se refera si la indepartarea partilor care nu corespund formei dorite, adica a crengilor care au crescut prea mult sau a frunzelor care au crescut dezordonat.

Tunderea de stimulare este importanta pentru ca ajuta bonsaiul sa se dezvolte. Aceasta metoda presupune simpla crestare a mugurilor sau taierea frunzelor lasand un nod care se va dezvolta intr-o noua ramura.

bonsai
bonsai

Inainte de a tunde bonsaiul, trebuie sa stabiliti motivul pentru care doriti sa il taiati si mai ales sa stabiliti dimensiunile. De asemenea, acest proces este influentat si de specia din care face parte bonsaiul deoarece speciile cu frunze cazatoare necesita o ingrijire diferite de cea a coniferelor.

Perioada ideala pentru tunderea bonsaiului

Pentru a avea parte de rezultatele dorite, bonsaiul nu trebuie sa fie tuns la intamplare. Cel mai indicat ar fi ca bonsaiul sa fie tuns inaintea incetarii perioadei de rapaus vegetativ, adica la inceputul primaverii. Aceasta perioada este valabila in special pentru foioase, iar in ceea ce priveste coniferele care au un sistem diferit de dezvoltare, tunderile pot fi facute atat vara, cat si toamna.

Cum tundeti corect bonsaiul

Pentru ca tunderea sa fie corecta si sanatoasa veti avea nevoie de un set de foarfeci bine ascutite si dezinfectate. Taierea trebuie sa se faca ferm pentru ca, daca va veti chiunui sa taiati ramurile sau frunzele din mai multe miscari, nodurile de taiere nu vor fi netede si se vor vindeca mai greu sau chiar pot duce la aparitia unor probleme.

Sfaturi pentru taierea corecta a bonsaiului

Daca doriti sa impuneti o anumita directie de crestere, atunci se recomanda taierea pe diagonala.

Inainte de tunde bonsaiul, asigurati-va ca nivelul umiditatii este mai ridicat deoarece acesta va ajuta la o taiere mai usoara si mai precisa.

Taiati zilnic frunzele care se usuca pentru ca acestea nu doar va vor strica aspectul bonsaiului, insa pot reprezenta o sursa de infestare.

Taiati ramurile care prezinta rasuciri cu un aspect nu tocmai natural.

In cazul taierilor masive, ungeti cu ceara locul in care a fost afectata taierea pentru ca acesta sa se vindece mai repede.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.