Copii & adolescențiCum influențează muzica dezvoltarea copilului și cum pot părinții încuraja un asemenea...

Cum influențează muzica dezvoltarea copilului și cum pot părinții încuraja un asemenea talent?

Cum influenteaza muzica dezvoltarea copilului? Muzica, limbaj universal al omenirii, expresie a culturii in cadrul careia este creata, forma de exprimare a celor mai profunde idei si emotii, arta si simbol, are un rol major in viata fiecarei societati si a fiecarei persoane. Se spune ca omul imun la muzica, omul ce nu iubeste muzica de nici un tip, este un om lipsit de sentimente si de profunzime.

Este insa adevarat faptul ca muzica influenteaza in mod pozitiv dezvoltarea unui copil, ca are un impact major stimuland capacitatile intelectuale, sociale si emotionale ale fiintei? Se vorbeste despre „efectul Mozart”, diferiti specialisti (psihologi, medici, muzicieni) recomandand mamelor sa isi expuna copilasii inca din timpul sarcinii la muzica clasica.

Unii spun ca aceasta presupusa influenta pozitiva a muzicii in dezvoltarea copilului (de cand este fat si pana in tinerete) este o simpla exagerare. Multiple studii insa arata o corelatie stransa intre nivelul de educatie, succesul social, succesul profesional si chiar satisfactia in viata a persoanei si muzica (cei care au ascultat si cantat in copilarie par a conduce in topuri).

Muzica este vitala, muzica este insasi viata. Chiar in cea mai primitiva cultura exista muzica, existau creatori si ascultatori, iar chiar si cei mai primitivi oameni au intuit forta muzicii, atribuindu-i chiar puteri magice. Fiecare copil este intuitiv atras de sunete armonioase, iar aceste sunete contribuie cu adevarat in dezvoltarea sa (atat timp cat prin muzica se intelege cu adevarat sunete armonioase si nu agresive).

Cum influenteaza muzica dezvoltarea copilului?

Muzica stimuleaza dezvoltarea intelectuala a copilului. Ca o forma de arta, este de inteles ca muzica stimuleaza creativitatea, imaginatia – chiar copilul mic, de 3-4 anisori, va incepe sa creeze mici secvente de melodii. Sunetele armonioase stimuleaza insa zone din creier corelate cu inteligenta matematica, cu inteligenta spatiala si chiar cu memoria.

Multiple studii au demonstrat o corelatie intre ascultat si cantat si memorie. Prin melodii bebelusul achizitioneaza o mare parte din limbaj, fiind mai atras de aceasta forma de limbaj si memorand mai simplu prin intermediul cantecelelor (bebe invata prin sunetele auzite in jur, iar sunetele ritmate il atrag cel mai mult).

cum influenteaza muzica copilasii

Muzica stimuleaza dezvoltarea fizica. De cand este micut, bebelusul reactioneaza pozitiv la sunete vesele sau armonioase – nu trece prea mult timp pana ce observati ca isi formeaza preferinte muzicale! Iar auzirea sunetelor ritmate il face sa doreasca sa se miste – incet-incet, ascultand muzica, micutul este stimulat sa invete miscari coordonate. Copiii mai mari beneficiaza de pe urma dansului, o activitate vesela, relaxanta, sociala, iar cantatul la instrumente beneficiaza atat creativitatea, cat si miscarea coordonata.

Muzica stimuleaza dezvoltarea emotionala – este o expresie a emotiilor. Exista oare om care sa nu se simta atins de nici o forma de muzica? Inca din timpul sarcinii si din primele zile ale bebelusului, parintii comunica si se apropie de acesta prin muzica, gangurindu-i si cantandu-i diverse melodioare reale sau inventate. Muzica uneste oamenii, iar prin aceasta ei isi pot exprima de multe ori mai usor emotiile. Copiii care asculta muzica si care canta la randul lor au o capacitate emotionala crescuta, exprimandu-si mai usor emotiile si in acelasi timp fiind mai empatici, mai deschisi la emotiile altora.

Muzica stimuleaza dezvoltarea abilitatilor sociale. Cercetari recente demonstreaza ca implicarea copilului in muzica – cantat la instrumente sau din voce – ii stimuleaza un comportament prosocial, dezvoltandu-i increderea in sine si abilitati de comunicare si cooperare cu altii. Bineinteles ca in special cantatul impreuna, in grup, ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile sociale, de interactiune si de cooperare. Invatarea unui instrument muzical ajuta copilul sa aiba o imagine de sine pozitiva, sa aprecieze rezultatele propriei sale munci si sa relationeze mai increzator cu altii.

Muzica inveseleste viata fiecarui om si relaxeaza. Prin muzica, un copil se poate relaxa, poate gasi liniste si confort, poate scapa de stres, suparari, tristete – este o cale de detensionare utila. La copiii mici, muzica ii ajuta sa adoarma, sa se linisteasca si sa se inveseleasca, fiind atat instrument de relaxare, cat si de distractie. Pana la urma, copilul asculta muzica pentru ca ii place, pentru ca ii ofera o stare de buna-dispozitie, de veselie si relaxare.

Muzica este un dar transmis din generatie in generatie. Orice melodie este un mesaj – iar multe melodii transmit mesaje ce il invata pe copil anumite valori, anumite idei. Noi generatii primesc prin intermediul unor melodii valori ale generatiilor anterioare. De asemenea, muzica contribuie la crearea amintirilor in familie – probabil ca fiecare dintre noi avem un cantecel drag, un cantecel pe care ni-l amintim cu placere din copilaria noastra, un cantecel ce inseamna mult mai mult decat o fotografie veche…

Muzica ne dezvolta mintea, trupul si spiritul – sa le oferim copiilor nostri experienta muzicii, a muzicii adevarate care relaxeaza mintea, care stimuleaza trupul si care imbogateste spiritul!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.