În ce mod nesiguranța vă poate afecta relația de dragoste și ce efecte are asupra partenerului?

0
1202
In ce mod nesiguranta va poate afecta relatia de dragoste, Foto: wwmdonline.com
In ce mod nesiguranta va poate afecta relatia de dragoste, Foto: wwmdonline.com

In ce mod nesiguranta va poate afecta relatia de dragoste? Nimic in viata si in dragoste nu este complet sigur – aceasta este realitatea. Insa a ne teme intotdeauna, a trai constant cu un sentiment de nesiguranta, de insecuritate, ne poate impiedica sa traim! Este adevarat ca oricand putem avea un accident oribil sau ne putem imbolnavi grav, nu-i asa? Cum ar fi insa sa traim clipa de clipa cu aceasta idee si cu teama ca se va intampla ceva groaznic, cu nesiguranta aceasta constanta? Ar fi imposibil sa ne mai bucuram din plin de viata, caci la fiecare pas ne-am teme de ce ar putea merge prost…

La fel se intampla cu nesiguranta in relatia de dragoste: a trai cu insecuritate permanenta, cu teama ca ce poate fi rau se va intampla, impiedica persoana sa se bucure de ceea ce are! In orice relatie este normal sa existe un dram de nesiguranta, in special atunci cand relatia nu este inca stabila si nu exista planuri de viitor. Insa a trai in nesiguranta constanta, a te teme mereu de ceea ce se poate intampla rau si de ceea ce poate merge prost, a fi mereu vulnerabil si anxios afecteaza orice relatie de dragoste.

Ce presupune nesiguranta in relatia de dragoste?

Nesiguranta in relatie
Nesiguranta in relatie

Nesiguranta cu privire la propria persoana. Persoanele nesigure traiesc cu teama ca relatia se va sfarsi inevitabil, cu idei de tipul „nu sunt destul de bun pentru el/ea, sigur ma va parasi”, „nici o relatie pe care o am eu nu dureaza”, „nu cred ca ma iubeste”. Nesiguranta in relatia de dragoste se naste din nesiguranta cu privire la propria persoana: daca nu te simti bine cu cine esti, daca nu te valorizezi pe tine insati, atunci vei trai cu teama ca ceilalti nu te vad ca fiind o persoana ce merita iubirea lor.

Nesiguranta cu privire la partenerul de cuplu. Uneori, nesiguranta nu provine doar din propriile sentimente cu privire la sine, ci din exterior, din modul in care partenerul se comporta. Un partener cam indiferent, neglijent sau caruia ii este frica sa se implice serios poate naste sentimentul de insecuritate.

Nesiguranta cu privire la relatii in general. Persoanele ce simt insecuritate fac deseori greseala de a crede ca trecutul se va repeta, de a crede ca fiecare relatie de dragoste va fi la fel. Iar daca au fost inselate sau parasite, vor trai cu teama ca se va intampla la fel si in actuala lor relatie, caci istoria se repeta. Ironic, teama aceasta le face sa se poarte in asa fel incat atrag exact lucrul de care se tem!

In ce mod nesiguranta va poate afecta relatia de dragoste?

A trai cu teama este o povara prea mare. Intrebari si temeri constante „oare unde este?”, „oare ma minte?”, „oare ma insala?”, „oare ma iubeste?, „oare ma va parasi la un moment dat?” si alte intrebari obsesive pot fi prea mult! In primul rand, aceste temeri te impiedica sa savurezi pur si simplu relatia; cum se spune, in loc sa te bucuri de calatoria in sine, iti faci griji cu privire la destinatie! Iar aceste intrebari devin coplesitoare si te pot face sa privesti intreaga relatie dintr-o perspectiva negativista.

Nesiguranta duce la inventarea problemelor. In ce mod nesiguranta va poate afecta relatia de dragoste? Persoanele care simt constant insecuritate in relatia de dragoste gandesc „este prea bine pentru a fi adevarat/pentru a dura mult” si de aici, „pare prea frumos, sigur ceva este in neregula”! In loc sa se bucure de relatie, devin chiar suspicioase, cautand parca ceea ce nu este bine, inventand probleme! „Sigur ceva s-a intamplat rau, caci nu m-a privit in ochi toata seara”, „a intarziat, sigur ceva se petrece”, „nu mi-a raspuns imediat, sigur ascunde ceva”, „nu mi-a mai zis de ceva vreme ca ma iubeste, sigur nu mai are sentimente fata de mine” etc. etc…. Important: persoanele nesigure au tendinta de a interpreta cuvinte, gesturi, actiuni intr-un mod preponderent negativ, atribuindu-le o semnificatie negativa (de aici, interpretari gresite)!

Citește și:  Răzbunarea pe fostul partener de cuplu: te ajută sau îți comnsumi enegria degeaba?

Nesiguranta constanta duce la un comportament nevoias. Partenerul care traieste cu insecuritate va cere reasigurari de la celalalt, reasigurari care, ironic, nu il linistesc, nu ii vindeca temerile. „Ma iubesti?”, „vom fi mereu impreuna?”, „ma suni imediat?”, „ce-ti place cel mai mult la mine?”, „sunt cea mai buna iubita/cel mai bun iubit?” etc.. In plus, cel care se simte nesigur va cere prea multe de la partener, simtind nevoia sa ii acapareze tot timpul, sa fie mereu impreuna, separarea chiar de o zi nascandu-i anxietate. Insa intr-o relatie de dragoste, fiecare are nevoie de timp personal. Iar toate aceste cereri de reasigurare, acest comportamente nevoiase il vor obosi pana la urma pe cel nevoit sa il linisteasca si sa il mangaie pe cap pe partenerul nesigur.

Insecuritatea si teama, foto: blog.demohire.com
Insecuritatea si teama, foto: blog.demohire.com

Nesiguranta duce la nevoia de control. In ce mod nesiguranta va poate afecta relatia de dragoste? Cand traiesti cu insecuritate in relatia de dragoste, incepi sa simti nevoia sa stii unde este, ce face, cu cine este partenerul tau, pentru a-ti alunga micile temeri; mai mult, incepi sa vrei sa stii tot ceea ce gandeste partenerul tau, temandu-te ca iti ascunde ceva. De aici se pot naste comportamente negative, din nevoia de a simti ca ai control asupra relatiei tale – insa nu poti controla totul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.