Cum dezvolti inteligenta cainelui? Exista diferite jocuri care ne ajuta sa intelegem mintea cainelui nostru dar in acelasi timp sa-l ajutam sa-si dezvolte abilitatile psiho-fizice innascute. Prin cateva exercitii usoare se poate stimula inteligenta acestuia, sau procesele de invatare, se pot dezvolta instinctele sale naturale. Cu siguranta toti ne dorim ca prietenul nostru patruped sa duca o viata sanatoasa si echilibrata, dar ar fi grozav daca prin educatie mentala i-am dezvolta si mai mult potentialul si abilitatile sale psihice si fizice native.
Spre a transforma teoria in practica este necesar sa se execute mici pasi. Se vor face o serie de exercitii care ii vor stimula inteligenta si vor crea o legatura si mai stransa intre caine si stapan bazata pe intelegere, prietenie si armonie. Intotdeauna atitudinea stapanului in timpul jocului trebuie sa fie pozitiva, blanda, iar cainele curios si cu instinctul de a se juca in mod activ va deveni fericit si relaxat. Intre stapan si caine trebuie sa existe o empatie.
Cele mai clasice jocuri sunt cele cu aruncarea unui bat sau a unei mingi si cainele sa alerge dupa ele si sa le aduca inapoi, apoi sa primeasca o recompensa. Astfel de jocuri sunt recomandate mai ales pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a cainelui si mai putin pentru dezvoltarea inteligentei.
Pentru a dezvolta aptitudinile cainelui care cu siguranta inca nu stiti ca le poate avea acesta, trebuie sa se foloseasca activitati intr-un mediu relaxat (care sa nu-l supuna la efort fizic) si sa il determine sa se concentreze si sa rezolve anumite probleme cu labele, dintii si nasul.
Jocul poate fi ales in functie de rasa si de nivelul de complexitate. Unii caini trebuie sa inceapa cu un joc mai simplu, altii pot face fata destul de usor unui joc mai complex. Orice joc ati alege, cu siguranta va fi initial un obiect de studiu pentru patruped. Cand jocul va fi pus in fata lui el va fi putin ingrijorat, va incerca sa adulmece toate detaliile acestuia, iar apoi incet va castiga incredere si se va relaxa.
Orice joc are si o recompensa care ii va aduce satisfactie si bucurie acestuia si de aceea dorinta cainelui cea mai mare va fi gasirea ei. Jocul nu trebuie sa fie repetat de prea multe ori pentru ca va obosi animalul si treptat isi va pierde motivatia. Pauzele sunt indicate si necesare, ele trebuie sa fie destul de mari, de cateva ore.
Motivatia trebuie sa fie alcatuita din diferite bunatati, daca jocul este mai simplu se pot oferi bobite speciale pentru caini care se cumpara de la magazinele cu produse pentru animale de companie, daca jocul este mai complex trebuie si tentatia sa fie mai mare, cadoul sau este necesar sa fie o feliuta de branza sau de salam si astfel dorinta sa de a face exercitiul va fi mai mare.
Indiferent de rasa este bine ca sa se inceapa cu jocuri simple si apoi sa se recurga la jocuri mai complexe. Prin jocurile simple cainele va gasi mai rapid recompensa si astfel va fi bucuros, emotiile sale vor fi pozitive. Chiar daca animalul nu reuseste sa rezolve anumite jocuri nu trebuie fortat, certat, pentru ca oricum nu o sa inteleaga, intotdeauna trebuie sa i se vorbeasca pe un ton calm.
Mai jos puteti vedea cateva jocuri simple recomandate pentru toate rasele de caini.
Cainele va trebui sa miste discurile cu botul spre a gasi bobita de hrana.
Miscarea bilei cu nasul pentru a descoperi recompensa.
Dog Turbo, un joc interactiv pentru dezvoltarea inteligentei la caine.
Ping-Pong intre o pasare si un caine. Cu singuranta animalele si pasarile au multe abilitati care trebuie descoperite, sunt mult mai inteligente decat ne imaginam noi.