Pisicile folosesc diferite sunete prin care comunică între ele, dar și cu oamenii. Sunt șanse mari să înțelegeți ce spune animalul dvs. de companie prin sunetele pe care le scoate, mai ales dacă sunteți destul de atent la el și empatic. Unele sunete devin mai persistente și intense, mai ales când animalul vrea ceva – apă, hrană, litiera – sau se simte rău, este bolnav sau în pericol.
Navigare rapidă în articol:
1. De ce miaună tare pisica
Când o pisică miaună tare, stăpânul ei se întreabă dacă este totul în regulă cu ea, sau dacă nu cumva suferă de ceva. El trebuie să înțeleagă motivul pentru care miaună și eventual dacă observă că are și alte simptome ce arată că este bolnavă, să o ducă la veterinar. De regulă, săpânul învață să facă diferență între motivele mieunatului și între nuanțele de dispoziție ale pisicii lui. Sunetele pe care le scoate pisica sunt un mijloc de comunicare cu stăpânul și treptat el le va înțelege destul de bine.
Mieunatul excesiv poate fi un semn că pisica este iritată, că nu a primit la timp mâncarea și a suferit de foame. Ea are un motiv să scoată sunete stridente încontinuu, iar uneori face și gesturi, are un comportament prin care își arată intenția, poate face salturi, se urcă pe scaun sau chiar pe masă, ridică lăbuțele sau începe chiar să șuiere.
Pisica miaună mai tare atunci când vrea să atragă atenția stăpânului, când vrea ceva de la acesta. Foarte rar o pisică miaună tare fără a avea un motiv anume. Desigur asta depinde și de personalitatea pisicii, unele animale fiind mai gălăgioase și mai vocale. Sunt stăpâni care spun că pisicile lor miaună tare chiar și atunci când se alintă.
Unele pisici miaună mai mult, altele mai puțin, contează foarte mult și rasa. De exempu, pisicile cele mai gălăgioase sunt: Siameze, Sphynx, Birmaneze, Balinese cu părul lung. Cele mai tăcute pisici sunt cele de rasă: Angora, Siberian, Scottish Fold, Maine Coon, Persian, Abyssinian, Cornish, Devon Rex, Russian Blue.
Alte motive pentru care o pisică miaună tare
Pisica miaună mai intens în următoarele situații:
- Atunci când și-a găsit un partener și își manifestă instinctele sexuale
- Atunci când este stresată și se simte în pericol ea sau puii ei
- Când vrea să obțină ceva de la stăpân, cum ar fi ceva bun de mâncare
- În anumite perioade din an, mai ales primăvara și vara, când vrea să exploreze mediu și atrage atenția proprietarului să o lase afară la plimbare
- Când este capricioasă, sau vrea alintată sau să se joace
- Dacă are parte de prea puțină atenție și dragoste din partea stăpânului
- Când se trezește dimineața și vine la patul stăpânului să-i ceară de mâncare
- Când are o bucurie mare, de exemplu când primește pește ca hrană (se știe că peștele este mâncarea preferată a pisicilor)
- Când are dureri sau este bolnavă; este bine să fie dusă la un medic veterinar pentru a exclude problemele de sănătate.
Pisica miaună mai strident și atunci când vrea litiera și aceasta nu este curată. Unele pisici își învață puii să meargă la litieră, altele nu, iar asta poate crea probleme mai târziu, când puii sunt înfiați. Dacă un pui de pisică nu este obișnuit cu litiera, el va mieuna prin casă, câutând un loc precum litiera.
Și plictiseala este un motiv pentru a mieuna. Dacă o pisică vrea să schimbe peisajul, să iasă afară din casă, ea poate mieuna strident la ușă sau la geam. Dacă plimbați pisica pe afară, este bine să-i puneți un ham, pentru că altfel riscați să alergați după ea. Dacă locuiți la casă, atunci puteți să lăsați pisica afară oricând doriți, pentru că ea se va întoarce în locul unde primește hrană, adăpost și apă.
2. De ce mârâie pisica
O pisică care mârâie în timpul alăptării puilor înseamnă că vrea să arate că ceva nu este în regulă cu starea ei, că se simte în pericol. Unii pisoi mici care se tem de ceva, au obiceiul să mârâie scurt sau să scoată sunete ca un scârțâit ascuțit, astfel își cheamă pisica-mamă în ajutor.
O pisică poate să mârâie atunci când nu este fericită, când are dureri sau se simte în pericol.
3. De ce scuipă pisicile
Pisicile obișnuiesc să scuipe sau să scoată un fel de șuierat pentru a se proteja de prădători sau pentru a se apăra atunci când se simt în pericol. Acest șuierat este făcut chiar și de pui, încă de la vârstă fragedă, mai ales că aceștia sunt și foarte fricoși.
Un șuierat este un semn că animalul vrea să păstreze distanța și să nu se apropie nimeni de el.
Șuieratul arată clar că animalul este speriat și vrea să se apere. O pisică care șuieră și scuipă va fi capabilă și de atac, ea va zgâria dacă este nevoită și chiar va mușca. Unele pisici își apără puii în acest fel, ele atacă dacă este nevoie, se luptă, mușcă și zgârie cât de tare pot pe cel pe care îl consideră dușman sau prădător.
Dacă ai o pisică în casă, ca animal de companie și are acest comportament mai ales atunci când puii sunt destul de mici, este momentul să o lași în pace să se liniștească, pentru ca să eviți zgârieturile. Ea probabil își va apăra puii, este stresată de ceva, de aceea mârâie sau șuieră intens prin casă, atunci când se apropie cineva.