Capsunile se numara printre cele mai apreciate fructe si nu este de mirare avand in vedere ca sunt considerate si cele mai gustoase. Multi gradinari si-au format o parere gresita despre cultivarea capsunile, insa acestea nu sunt deloc pretentioase si pot fi cultivate cu succes atat in gradina, cat si in interior. Asa ca daca doriti sa va bucurati de gustul prospat al capsunilor abia culese din gradina, insa nu va puteti bucura decat de prezenta unei gradini de balcon, in randurile care vor urma va vom prezenta cateva sfaturi pentru cresterea capsunilor in interior.
De ce sa cresteti capsuni in interior
Dupa cum am mentionat si anterior, capsunile sunt considerate unele dintre cele mai gustoase fructe. Pe langa faptul ca sunt un adevarat deliciu si pot fi consumate ca atare sau sub diverse forme, capsunile reprezinta un adevarat izvor de sanatate, avand foarte multe beneficii asupra organismului.
Sunt bogate in antioxidanti, sunt bogate in vitamina C (mai bogate chiar decat citricele) si mangan, ajuta la imbunatatirea sistemului cardiovascular si digestiv, ajuta la echilibrarea cantitatii de zahar din sange, regland in acest fel nivelul glicemiei. De asemenea, capsunile ajuta si la imbunatatirea memoriei, la eliminarea stresului si scade riscul aparitiei celulelor canceroase.
Iar beneficiile pe care capsunile le au asupra sanatatii sunt completate de faptul ca sunt foarte usor de crescut in interior, astfel incat va puteti bucura de gustul delicios nu doar primavara si in zilele de inceput ale verii, ci in orice anotimp.
Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru cresterea capsunilor in interior
Inainte de toate trebuie sa alegeti tipul potrivit de capsuni pentru interior. Nu ar fi indicat sa alegeti un soi care creste foarte mult deoarece spatiul s-ar putea sa reprezinte o problema insa acelasi gust delicious il au si soiurile mai mici, capsunul de munte (Mignonette) fiind de aceasta data o solutie potrivita. Mai mult decat atat, acest soi de capsuni este mult mai rezistent si mai putin pretentios. In cadrul magazinelor de specialitate veti gasi o mai mare varietate de soiuri de capsuni, asa ca veti avea de unde alege.
Alegeti semintele de cea mai buna calitate pentru a va bucura de o cultura sanatoasa si delicioasa. Semintele germineaza in aproximativ 3 saptamani.
Vasul sau vasele in care vor fi plantate semintele trebuie sa fie suficient de mari si de adanci si sa prezinte mai multe orificii de aerisire pentru a permite apei sa se scurga si solului sa se aeriseasca. Capsunul poate fi plantat atat in ghivece normale, cat si in ghivece suspendate.
Pamantul trebuie sa fie ales cu mare grija. Este foarte important ca solul sa fie bogat in substante nutritive, asa ca incercati sa folositi pamant curat, de gradina. Daca nu puteti procura pamantul de gradina, folositi un pamant pentru flori in combinative cu muschi de turba. Inainte de a turna pamantul, pe fundul ghiveciului va fi asezat un material pentru drenare.
Cheia succesului in cultivarea capsunilor in interior o reprezinta lumina. Pentru a se dezvolta, capsunul arenevoie de foarte multa lumina asa ca amplasati ghivecele in care ati plantat semintele in cel mai luminos colt al locuintei, in asa fel incat aceste plante sa se poata bucura de cel putin 6 ore de lumina si caldura in fiecare zi.
Capsunul nu iubeste apa in cantitati foarte mari. Pamantul se va uda mai mult pana la aparitia primelor fructe, dupa care se va uda mai rar, asteptand ca stratul de la suprafata sa se usuce.
Pentru a avea o recolta bogata, puteti folosi si fertilizatori speciali.
Daca observati ca primii muguri au inceput sa apara insa frunzele nu sunt dezvoltate pe deplin, rupeti mugurii si mai asteptati pana cand planta va fi mai dezvoltata. Daca primii muguri nu vor fi indepartati, planta va depune efortul pentru dezvoltarea acestora si nu se va mai dezvolta corespuznator. In acest fel, recolta urmatoare va fi mai bogata si cu adevarat delicioasa, bucurandu-va de prospetimea fructelor pana la jumatatea toamnei.