Timp liberPeștele sanitar de acvariu: Corydoras aeneus, peștele scormonitor

Peștele sanitar de acvariu: Corydoras aeneus, peștele scormonitor

Corydoras aeneus sau pestele scormonitor este un veritabil peste sanitar. Face parte din familia Callichthyidae, genul Corydoras si este originar din America de Sud. Prima atestare referitoare la aceasta specie dateaza inca din anul 1858 si, in prezent, foarte multi acvaristi cresc astfel de pesti.

Corydoras aeneus are un aspect deosebit. Dimensiunea maxima pe care o atinge este de 8 cm; masculii sunt, in general, mai mici decat femelele. Corpul nu este acoperit cu solzi insa prezinta placi osoase. Gura este indreptata in jos si este inconjurata de mustati si spini. Mici spini se intalnesc si pe inotatoare.

Coloritul este diferit, acesta poate varia de la maro pana la galben, zona capului fiind inotdeauna mai inchisa la culoare decat restul corpului. Peste aripioarele pectorale se poate observa prezenta unei pete verzui. Femelele au inotatoarele pectorale mai dezvoltate decat ale masculilor.

Pestele scormonitor este foarte usor de intretinut, tocmai de aceea este apreciat de foarte multi acvaristi, chiar si de catre cei care se afla la inceput. In mediul lor natural, Corydoras aeneus inoata in grupuri foarte mari, bancurile ajungand chiar si la sute de exemplare, de aceea este bine ca si in acvariu sa existe cel putin 6 indivizi.

Avand in vedere faptul ca sunt pesti prietenosi, ei pot fi crescuti alaturi de alti pesti. Este important sa nu fie tinuti in acvariu cu pesti mai mari sau mai agresivi. Acvaristii sunt foarte incantati de comportamentul acestor pesti, mai ales daca bancul este mai mare. Daca sunt doar 3-4 exemplare, pestii nu se vor simti deloc in largul lor, vor fi stresati si pot muri in scurt timp.

Corydoras aeneus

Pestele scormonitor prefera un mediu retras, in care lumina nu poate patrunde in cantitati prea mari, de aceea este de preferat ca acvariul sa fie amenajat corespunzator. De obicei, pestele scormonitor sta pe fundul acvariului de aceea este bine ca nisipul cu o textura fina sa se foloseasca pe post de substrat. Dupa cum spune si numele, acesti pesti scormone efectiv in nisip pentru a-si cauta hrana, iar nisipul mai aspru ii poate rani.

Plantele nu trebuie sa lipseasca din acvariu deoarece acestea creeaza adaposturi pe care scormonitorii adora. Cele mai potrivite plante sunt cele cu radacina precum Vallisneria, Elodea, Cabomba. Temperatura apei din acvariu trebuie sa fie mentinuta intre 20-24º C. Pestii din aceasta specie nu sunt influentati de proprietatile chimice ale apei, insa un pH potrivit se incadreaza intre valorile 5,8-7. Este foarte important ca apa din acvariu sa fie bine oxigenata.

Alimentatia nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru ca pestele scormonitor nu este deloc pretentios si accepta o gama varitata de hrana, atat hrana vie, cat si de tip vegetal.
Reproducerea este si ea simpla. Perioada de reproducere dureaza din luna august pana in luna martie. Inainte de fecundarea icrelor pe care femela le depoziteaza intre inotatoarele codale, are lor un adevarat ritual de imperechere.

Dupa fecundare, icrele sunt depuse pe frunzele plantelor, pe obiectele de decor sau pe peretii acvariului, nu inainte ca locul ales sa fie curatat foarte bine. Dupa depunerea icrelor, parintii sunt scosi din acvariul special amenajat, iar puii vor iesi in maxim 10 zile.

Pe langa toate aceste particularitati, Corydoras aeneus nu ar trebui sa lipseasca din acvariul niciunui acvarist deoarece este un deosebit peste sanitar. Rolul pestilor sanitari este acela de a mentine acvariul curat, iar pestele scormonitor curata fundul acvariului de hrana in exces.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.