Copii & adolescențiCopilul tău are mâinile aspre sau uscate? Medicul dermatolog oferă sfaturi pentru...

Copilul tău are mâinile aspre sau uscate? Medicul dermatolog oferă sfaturi pentru a preveni uscarea mâinilor la copii

Copiii au pielea mai subțire și mai sensibilă decât a adulților, pigmentarea ei este mai slabă, iar glandele sebacee mai puțin active. Află de ce copilul poate avea mâinile uscate și care sunt metodele prin care putem proteja pielea acestuia de factorii externi.

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce copilul are mâinile uscate
  2. Pielea copilului este mai subțire decât cea a adulților
  3. Sfaturi pentru a preveni uscarea mâinilor la copii

1. De ce copilul are mâinile uscate

Vremea poate afecta pielea copiilor. De exemplu soarele puternic poate usca pielea sensibilă a copiilor mici, mai ales radiațiile ultraviolete UV. În primii ani de viață, copiii au pielea foarte fină și subțire și au nevoie de protecție împotriva radiațiilor UV.

Copiii au nevoie de plimbare în aer liber, la soare, însă nu la ore când vremea este caniculară. Expunerea mare la soarele puternic poate duce la deteriorarea gravă a pielii copiilor, pe termen lung.

Vântul poate usca pielea la copii. Acest efect secundar nefericit apare frecvent la copii în fiecare an.  Aerul uscat și vântul va usca pielea fină a micuților și o va deshidrata.

Frigul de asemenea are acest efect negativ asupra pielii.

Sensibilitatea la radiațiile ultraviolete UV

Copiii mici sau bebelușii au o mare sensibilitate la radiațiile ultraviolete UV. Asta se datorează faptului că pigmentarea pielii este scăzută. Celulele responsabile de producerea melaninei se numesc melanocite și deși sunt prezente și la această vârstă fragedă a copiilor, ele sunt mai puțin active. Prin urmare, pielea bebelușilor trebuie protejată de soare. Ei nu trebuie să facă băi de soare la ore nepotrivite, când radiațiile ultraviolete sunt puternice.

Dificultăți în reglarea temperaturii corpului

La bebeluși apare această problemă și de aceea ei pot avea temperatura corpului mai mare decât a adulților. La bebeluși glandele sudoripare sunt mai puțin active decât la adulți și în plus circulația pielii se adaptează mai lent pentru că nu este complet formată.

Spre vârsta de 4 ani, copilul are pielea ceva mai matură, dar încă destul de subțire și sensibilă. Chiar și acum pigmentarea pielii este încă scăzută, nu se compară cu cea a pielii adulților. Specialiștii spun că abia la vârsta de 12 ani, copiii au pielea corespunzătoare cu a adulților.

2. Pielea copilului este mai subțire decât cea a adulților

Uneori pielea mâinilor copilului se poate usca mai repede, decât pielea adulților, deoarece:

  • Este mai subțire
  • Are mai puține grăsimi naturale
  • Are mai puține glande sebacee
  • Filmul hidrolipidic este mai slab
  • Glandele sebacee sunt mai puțin active
  • Pielea este mai puțin rezistentă
  • Poate fi predispusă la uscare
  • Pielea este mai sensibilă la factorii chimici, fizici, microbieni și la radiațiile ultraviolete UV.

Pielea copiilor mici este mult mai subțire decât pielea adulților. Deși are același număr de straturi, țesutul cutanat este considerabil mai subțire. La bebeluși pielea este sensibilă și delicată.

Specialiștii spun că celulele epidermei la copil sunt mai distanțate, comparativ cu celulele pielii adulților.

Doar la adolescenți pielea poate avea mai multă grăsime naturală, din motive hormonale. Uneori, modificările hormonale au efecte dramatice asupra pielii. De regulă, producția de sebum crește în anii adolescenței și de aceea pielea poate fi predispusă la acnee. Totuși această afecțiune va dispărea la un moment dat, însă uneori abia peste ani.

3. Sfaturi pentru a preveni uscarea mâinilor la copii

Foto 4

Există săpunuri care usucă prea mult mâinile și care trebuie evitate. Utilizarea unor săpunuri contribuie la eliminarea grăsimii naturale din piele și asta provoacă uscăciune. Cele mai bune săpunuri pentru mâini sunt acelea care au un pH neutru, pentru că acesta este mai puțin agresiv asupra pielii.

La bebeluși, utilizarea unor săpunuri necorespunzătoare, poate afecta pielea lor delicată, provocând uneori chiar alergii și iritații. Este important de cumpărat săpun special pentru bebeluși, care nu are componente chimice și care este hidratant și emolient. Săpunul pentru copii ar trebui să protejeze pielea acestora și să mențină hidratarea. După cum deja se știe, pielea copiilor mici este mai subțire și mai delicată, de aceea este și predispusă la alergii și iritații. Prin urmare, pentru ei se alege un săpun cu pH adecvat și ingrediente hidratante, fără aditivi nocivi.

Săpunurile care au pH neutru, respectiv pH 7, sunt considerate bune pentru că nu dăunează pielii. de asemenea, acestea nu afectează mucoasa ochiului și nu provoacă usturime sau înțepături la ochi ca alte produse. specialiștii spun că pH lacrimal este de 7,2.  Părinții care vor să protejeze pielea și ochii bebelușului când în spală, trebuie să cumpere un săpun cu pH neutru.

În cazul unor copii nou-născuți sunt recomandate cele mai bune produse de pe piață, care au cea mai bună formulă și care sunt fără coloranți, conservanți și alcool. Pentru a fi folosite mai ușor, alegeți un săpun lichid de acest fel.

Săpunurile pentru adulți pot dizolva grăsimile de pe piele.

Aplicarea de cremă de protecție pe mâini

Folosirea cremelor cu factor de protecție solară este recomandată pe perioada verii, când razele ultraviolete UV sunt puternice. Este important ca acest lucru să devină un obicei, deci să aplici cremă e protecție împotriva radiațiilor soarelui pe mâini, brațe, față pentru a-ți proteja pielea în timpul sezonului cald. uneori este necesar să se folosească crema de protecție și de 2-3 ori pe zi, mai ales dacă mâinile transpiră și efectul protector oferit de produs s-ar putea pierde.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.