Copii & adolescențiConjunctivita la copil, tratamente posibile pentru a trata această boală contagioasă

Conjunctivita la copil, tratamente posibile pentru a trata această boală contagioasă

Conjunctivita la copil (sau boala „ochilor rosii” – „pinkeye” in engleza) este o afectiune a ochilor extrem de comuna in randul copiilor si destul de contagioasa. Desi neplacuta, aceasta infectie a ochilor se trateaza usor, fara complicatii – uneori se vindeca singura in cateva zile, alteori e nevoie de un scurt tratament.

Conjunctivita la copil se manifesta prin inrosirea ochilor – a interiorului pleoapelor si a globului ocular, inflamarea lor, mancarimi si scurgerea unui lichid de culoare galbena, verde, alba sau incolora (in general, sunt afectati ambii ochi, dar poate fi si unul singur).

Conjunctivita la copil apare atunci cand ochii sunt infectati de o bacterie sau un virus din mediu (conjunctivita infectioasa, care este contagioasa; cea virala, provocata de un virus, se poate alatura unor infectii ale urechii si febrei); insa conjunctivita poate sa apara si atunci cand ochii copilului sunt deja sensibili sau iritati de la ceva care a intrat in ei, un corp strain (atunci nu este contagioasa).

Conjunctivita poate fi si o reactie alergica la un alergen (conjunctivita alergica, care nu e contagioasa). Asadar, conjunctivita poate fi cauzata de bacterii si virusi; de reactii alergice; de corpuri straine ce intra in ochii copilului.

Simptomele conjunctivitei la copil

Ochii rosii. Primul si cel mai vizibil simptom este inrosirea ochilor – tot globul ocular si interiorul pleoapelor devin rosii sau roz.

Lacrimi si secretii. Ochii devin lacrimosi si se scurge un lichid lipicios din ei, care fie este incolor, fie galben, alb sau verde. Acest lichid face ochii incetosati, pleoapele lipite una de alta cand copilul se trezeste din somn si formeaza cruste adunate in coltul ochilor.

Inflamare si mancarimi. Ochii par umflati (membrana conjunctiva), iar pielea din jurul lor se poate inflama si ea uneori; copilul va experimenta mancarimi deranjante. Conjunctivita la copil nu doare, insa senzatia de mancarime si cea de a avea ceva in ochi este deosebit de neplacuta.

Conjunctivita alergica. Daca este o reactie alergica, pe langa aceste simptome se adauga stranuturi, curgeri si mancarimi ale nasului.

Conjunctivita virala. Virusul ce provoaca infectia ochilor poate cauza si infectia urechilor, febra, dureri de cap.

conjunctivita

Ce facem cand suspectam conjunctivita la copil

Prevenire. In primul rand, calea cea mai simpla de a preveni infectarea cu conjunctivita este igiena – si anume spalarea frecventa a mainilor (deoarece conjunctivita infectioasa se transmite atunci cand copilul atinge o persoana infectata si apoi isi atinge ochii sau cand se freaca la ochi cu, de exemplu, un prosop folosit de o persoana infectata). Este bine sa invatati copilul sa nu se frece la ochi, in special daca nu s-a spalat. In plus, testarea pentru alergii previne manifestarea conjunctivitei alergice.

Tratament acasa. Tratamentul conjunctivitei acasa se refera la curatarea ochilor copilului acasa, de mai multe ori pe zi, folosind cate un tampon de bumbac steril inmuiat in apa calduta sterilizata (fiarta) la fiecare ochi. Aplicarea de comprese reci poate diminua cu succes inflamarea (insa se aplica doar dupa curatarea ochilor si doar cateva minute). Puteti achizitiona de la farmacie picaturi de ochi fara prescriptie medicala, insa acestea vor avea efect pozitiv doar daca sunteti siguri ca boala este o infectie si nu o reactie alergica. Insa in special pentru copiii mici, este cel mai bine sa programati un consult medical.

Cand trebuie sa mergeti la medic. Este recomandat oricum sa programati o vizita la medic cand ochii copilului sunt afectati, chiar daca sunt sanse ca infectia sa treaca de la sine in cateva zile. Mergeti la medic imediat atunci cand simptomele sunt deranjante (mancarimi insuportabile si inrosire intensa), cand pielea din jurul ochilor se inflameaza si ea, cand micutul nu vede clar si bine si este sensibil la lumina, cand se plange de dureri, cand exista alte simptome precum febra, iritarea urechilor, curgeri si mancarimi ale nasului sau o stare generala proasta. La fel, este obligatoriu sa mergeti la medic atunci cand infectia nu pare sa se amelioreze dupa 2-3 zile sau cand exista o rana a ochiului. In schimb, daca este vorba de un bebelus, este obligatoriu sa mergeti la medic imediat ce observati inflamarea ochilor sau inrosirea lor. Bebelusii au frecvent ochi lacrimosi si scurgeri lipicioase – acestea sunt normale (din cauza blocarii canalului lacrimogen) si trec de la sine dupa primul an de viata, insa inrosirea sau inflamarea lor indica o conjunctivita si necesita interventia medicului pediatru, caci poate avea efecte grave asupra vederii micutului.

Tratament medical. In general, medicul va putea stabili daca boala este o infectie cu bacterii si virusi, daca e o reactie alergica sau doar o iritatie intensa a ochilor. Medicul poate verifica infectarea cu bacterii printr-un test simplu. Se va prescrie un unguent sau/si picaturi pentru ochi (cu antibiotic daca e vorba de infectie), ce vor fi folosite mai multe zile, inclusiv cateva zile dupa ce ochii se limpezesc si revin la normal. Daca este vorba de o reactie alergica (simptomelor ochilor li se adauga simptome ale nasului), medicul va prescrie antihistamine locale sau orale.

Copilul va merge la scoala? Pentru ca aceasta boala este deseori contagioasa, este bine sa il tineti pe copil acasa, macar pana ce simptomele trec. Oricum, in general, se recomanda sa mergeti la medic, care va va sfatui in acest sens. Retineti ca toti cei care stau in jurul copilului trebuie sa se spele frecvent pe maini si ca prosoapele folosite de copil trebuie imediat spalate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.