Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai bune cinci retete pentru chiftele.
1. Reteta de chiftele cu ciuperci reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru chiftele cu ciuperci sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de ciuperci tocate marunt;
- o lingura de faina;
- un ou;
- o felie de paine;
- o legatura de ceapa verde;
- o legatura de marar tocat marunt;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de chiftele cu ciuperci va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Amestecati toate ingredientele pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Prajiti chiftelele in uleiul incins pana cand se rumenesc frumos pe ambele parti;
- Serviti chiftelele atat calde, cat si reci alaturi de garnitura dorita sau ca aperitiv.
2. Reteta de chiftele turcesti reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru chiftelele turcesti sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de ciuperci;
- trei cartofi;
- doua cepe;
- patru catei de usturoi;
- paine;
- marar;
- sare si piper;
- ulei pentru prajit.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de chiftele turcesti va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Amestecati ciupercile taiate cubulete cu cartofii dati prin razatoare, usturoiul pisat bine si ceapa tocata marunt. Cand compozitia s-a omogenizat presarati mararul tocat marunt si legati-o cu paine inmuiata in lapte sau apa;
- Prajiti chiftelele in ulei incins, apoi cand sunt gata serviti-le alaturi de o garnitura de cartofi.
3. Reteta de chiftele din praz reprezinta un preparat potrivit pentru zilele de post, dar si o masa indragita de persoanele vegetariene si nu numai. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: patruzeci de minute.
Timp de coacere: jumatate de ora.
Cost estimativ pentru doua portii: cinci lei.
Ingredientele necesare pentru doua portii de chiftele din praz sunt urmatoarele:
- doua fire de praz;
- un ou;
- doua felii de paine toast;
- 100 ml lapte 3.5 % grasime;
- 50 grame pesmet;
- ulei;
- sare si piper.
Pentru sos:
- jumatate de kilogram de rosii;
- putina zeama de lamaie;
- putin zahar brun;
- o foaie de dafin;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de chiftele din praz va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Curatati prazul, spalati-l, lasati-l la scurs, indepartati-i partea verde, apoi taiati-l in rondele de grosime medie. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati prazul. Fierbeti prazul la foc potrivit pana cand devine mai moale, dar nu se inmoaie in totalitate, apoi scoateti-l din apa fierbinte cu ajutorul unei supiere si lasati-l sa se scurga intr-o strecuratoare. Nu aruncati apa in care ati fiert prazul;
- Lasati painea toast la inmuiat in intreaga cantitate de lapte timp de un sfert de ora;
- Montati masina de tocat, apoi treceti prin ea prazul fiert si scurs anterior, impreuna cu paine stoarsa bine;
- Spalati oul, lasati-l la scurs sau stergeti-l cu o hartie absorbanta de bucatarie achizitionata din comert, spargeti oul si bateti-i continutul cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, isi mareste volumul si capata o culoare albicioasa. Adaugati oul peste compozitia de praz si paine pregatita asa cum v-am descris anterior, apoi amestecati pana cand obtineti un amestec omogen. In continuare adaugati pesmetul treptat cu ajutorul unei linguri si amestecati cu fermitate pentru a evita formarea de cocoloase. Condimentati cu sare si piper dupa gust;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati cu ajutorul unei linguri cantitati egale din compozitia de chiftele de praz pregatita anterior. Lasati chiftelele sa se rumeneasca bine pe o parte, abia apoi intoarceti-le cu ajutorul unei furculite. Prajiti chiftelele pana cand se rumenesc frumos pe ambele parti, apoi scoateti-le pe o hartie absorbanta de bucatarie pentru a indeparta excesul de ulei. Pastrati chiftelele la cald;
- Spalati rosiile, lasati-le sa se scurga. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa, cu un praf de sare, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati rosiile sectionate usor cu ajutorul unui cutit in partea inferioara. Opariti rosiile pana cand pielita ce le inconjoara are tendinta de a se desprinde de la sine. Cand sunt gata scoateti rosiile din apa fierbinte cu ajutorul unei supiere si lasati-le sa se scurga si sa se raceasca, apoi decojiti-le si dati-le prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Puneti la fiert rosiile oparite si date prin razatoarea cu ochiuri mari anterior, intr-un vas incapator, in care adaugati circa doua polonice din zeama in care ati fiert prazul, frunza de dafin intreaga, putin ulei, putina zeama de lamaie si putin zahar dupa gust. Condimentati sosul cu sare si piper. Lasati sosul pe foc pana cand se ingroasa bine, amestecand din cand in cand pentru a evita afumarea sa;
- Serviti preparatul astfel: Adaugati pe farfurii intregi un numar egal de chiftelute de praz, iar deasupra lor turnati cu ajutorul unui polonic mai mic sau cu ajutorul unei linguri portii egale de sos de rosii;
- Serviti preparatul de indata ce este gata, ca atare sau alaturi de o garnitura de cartofi sau orez.
Chiftelele din praz se pregatesc extrem de usor, sosul de rosii ce vi l-am prezentat anterior, poate fi inlocuit cu orice alt sos va este pe plac. Va recomandam sa incercati acest preparat, chiar daca nu sunteti in post sau daca nu sunteti vegetarieni, va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare si ca il veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
4. Reteta de chiftele de oua este in mod sigur inedita. De cele mai multe ori preparam chiftelutele din carne tocata de porc sau de vita si nu concepem acest preparat fara un continut bogat in carne. Exista deasemenea varianta vegetariana insa aceasta nu este pe placul tuturor. Reteta pe care v-o prezentam mai jos pas cu pas va fi cu siguranta indragita de fiecare din dumneavoastra si va recomandam sa o incercati.
Ingrediente necesare pentru chiftelele din oua:
- cinci oua;
- verdeata;
- ulei;
- sare;
- piper;
- o ceapa;
- o felie de paine;
- o lingura de faina sau pesmet;
- un cartof.
Iata cum se prepara reteta de chiftele din oua:
- Spalati bine cartoful, apoi puneti-l la fiert cu un praf de sare. Nu grabiti fierberea cartofului pentru ca il veti distruge la exterior, in timp ce miezul sau va ramane crud. Lasati cartoful sa fiarba la foc potrivit, el va fi gata atunci cand lama unui cutit va reusi sa il strapunga cu usurinta dintr-o parte in alta. Cand considerati ca s-a fiert scoateti-l si lasati-l la racit intr-o strecuratoare. Curatati-l, apoi pisati-l cu ajutorul unui pisalog de piure;
- Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt sau dati-o pe razatoarea mare;
- Spalati bine verdeata, lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt pana la codite;
- Puneti felia de paine la inmuiat;
- Spargeti patru oua, bateti-le bine ca pentru omleta;
- Puneti pe foc o tigaie cu putin ulei, cand acesta a inceput sa sfaraie, adaugati ceapa pe care o caliti la foc potrivit, nu ardeti ceapa, iar daca ea a capatat o culoare bruna este deja prea tarziu. Ceapa este corect calita atunci cand capata o culoare aurie si este sticloasa. Daca observati tendinta de ardere a cepei, reduceti focul la minim. Ceapa arsa disturge atat textura, cat si gustul preparatului. Cand ceapa s-a calit uniform, adaugati ouale batute si pregatiti o omleta asa cum o faceti in mod clasic;
- Adaugati omleta peste cartoful pisat anterior. Stoarceti bine paine si adaugati-o in preparat impreuna cu verdeata tocata marunt, condimentati cu sare si piper. Amestecati bine pana cand compozitia se omogenizeaza si obtineti un amestec omogen. La final adaugati oul crud mixand in continuare;
- Formati chiftelute de dimensiuni egale pe care le treceti prin pesmet sau faina;
- Puneti putin ulei intr-o tigaie si lasati-l la incins. Cand incepe sa sfaraie, adaugati rand pe rand chiftelutele in tigaie si prajiti-le uniform pe toate partile;
- Cand sunt gata scoateti-le pe o hartie absorbanta de bucatarie achizitionata din comert, pentru a indeparta excesul de ulei.
Serviti chiftelele din oua alaturi de o garnitura de cartofi pregatiti natur sau piure. Deasemenea ele merg de minune ca aperitiv sau ca racituri servite dimineata.
5. Reteta de chiftelute cu carne si sfecla reprezinta un preparat inedit pe care merita sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: patruzeci de minute.
Timp de coacere: jumatate de ora.
Cost estimativ pentru o portie: trei lei.
Ingredientele necesare pentru trei portii de chiftelute cu carne si sfecla sunt urmatoarele:
- 100 grame carne de porc;
- 100 grame carne de vita;
- 100 grame sfecla rosie;
- un ou;
- un fir de ceapa verde;
- doi catei de usturoi;
- 20 grame faina;
- cinci fire de patrunjel verde;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Pentru garnitura:
- 100 grame branza de vaci;
- 50 grame unt;
- cinci fire de marar;
- trei rosii;
- sare.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de chiftelute cu carne si sfecla va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati atat carnea de porc, cat si cea de vitel, indepartati resturile de grasime si tendoanele. Taiati carnea in cubulete, montati masina de tocat, treceti carnea prin aceasta, apoi amestecati pana la omogenizare. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Pastrati carnea la frigider pana cand o veti folosi in preparat;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Spalati sfecla rosie, lasati-o la scurs, apoi adaugati-o intr-o tava si introduceti-o in cuptor de indata ce acesta s-a incins suficient. Sfecla va trebui sa stea in cuptor intr-o tava pentru ca pe parcursul coacerii se va deshidrata si va lasa zeama. Coaceti sfecla rosie la foc potrivit de circa 180 de grade Celsius pana cand ii puteti strapunge pulpa cu usurinta cu lama unui cutit. Cand sfecla este gata scoateti-o din cuptor pentru a intrerupe procesul de coacere. Lasati sfecla sa se raceasca, apoi decojiti-o si dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari. Va recomandam sa utilizati manusi de bucatarie sau chirurgicale pe tot timpul manevrarii sfeclei, culoarea rosie a acesteia in mod sigur o sa va pateze mainile, ea va fi extrem de greu de indepartat daca nu utilizati manusi;
- Curatati ceapa verde, spalati-o, lasati-o la scurs, tocati-o marunt pana la partea verde pe care o aruncati sau o veti folosi in alt preparat;
- Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare pana cand obtineti o pasta omogena;
- Spalati patrunjelul, lasati-l la scurs, tocati-l marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Spalati oul, lasati-l sa se scurga sau stergeti-l cu o hartie absorbanta achizitionata din comert, spargeti oul, bateti-l bine cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, capata o culoare albicioasa si isi mareste volumul;
- Scoateti carnea tocata anterior din frigider, adaugati sfecla rosie data prin razatoare, ceapa verde tocata marunt si usturoiul pisat bine. Amestecati pana la omogenizare, adaugati patrunjelul tocat marunt anterior, condimentati cu sare si piper dupa gust, continuati sa amestecati pana la uniformizare, apoi adaugati oul batut cu sare impreuna cu intreaga cantitate de faina, framantati pana cand obtineti o compozitie legata bine. Formati chiftelute din compozitia pregatita asa cum v-am descris, pe care le asezati pe un platou si le lasati sa se odihneasca;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sfaraie, adaugati rand pe rand chiftelutele. Prajiti chiftelele pana cand se rumenesc frumos pe toate partile. Scoateti chiftelutele cand sunt gata pe o hartie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei. Pastrati chiftelutele la cald pana cand le veti servi;
- Lasati branza de vaci la scurs timp de jumatate de ora intr-o bucata de tifon sau intr-o strecuratoare. Va recomandam sa nu ignorati acest pas, branza de vaci contine in general foarte multa apa, iar daca nu o lasati la scurs preparatul final va fi mult prea apos;
- Spalati mararul, lasati-l la scurs, tocati-l marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Spalati rosiile, indepartati-le coditele daca este cazul, apoi scobiti-le in asa fel incat sa le indepartati miezul in intregime, aveti grija sa nu rupeti peretii rosiilor. Intoarceti rosiile invers si lasati-le sa se scurga, apoi presarati-le in interior cu putina sare;
- Amestecati branza de vaci scursa bine, cu untul pana cand obtineti o crema omogena, adaugati mararul tocat marunt, continuati sa amestecati pana la omogenizare. Adaugati compozitia de branza intr-un pos. Cu ajutorul acestuia umpleti rosiile pregatite asa cum v-am descris anterior;
- Serviti chiftelutele distribuindu-le in portii egale pe farfurii intinse alaturi de o rosie umpluta cu crema de branza cu marar.
Chiftelutele cu carne si sfecla au un gust deosebit, ele se pregatesc usor si nu necesita foarte multe ingrediente. Va recomandam sa incercati acest preparat si va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare. Puteti serviti acest preparat atat la masa de seara, cat si la cea de pranz, dar si ca gustare intre mese.
Va dorim: Pofta buna!