Timp liberPeștele de acvariu scalar - vezi cum se îngrijesc și cum se...

Peștele de acvariu scalar – vezi cum se îngrijesc și cum se pot înmulți

Pestele scalar sau pestele inger este un pestisor cunoscut si apreciat de acvaristi, fiind indragit datoria infatisarii sale inedite. Acesta se distinge de alti pestisori de acvariu datorita inotatoarelor sale lungi si gratioase, ca niste aripi, acesta lasand impresia ca zboara atunci cand inoata. Acest peste este cunoscut de catre iubitorii de acvarii si cautat in pet-shop-uri, insa nu de putine ori, acesta moare in acvariul de acasa pentru ca necesita ingrijiri speciale.

Spre deosebire de alti pesti, pestele scalar este ceva mai pretentios si necesita mult timp dedicat ingrijirii sale, asa ca daca nu aveti timp la dispozitie, este recomandabil sa nu il adaugati acvariului dumneavoastra. Acest peste este sensibil in ceea ce priveste apa in care se afla, mancarea si socul sau zgomotele.

Pestisorii scalari sunt originari din apele Amazonului si Americii de Sud, traind in bancuri mari. In captivitate, acestora nu le prieste o scoala mare pentru ca ei au nevoie de mult spatiu in acvariu. Intr-un acvariu de aproximativ 250 litri de apa este recomandata amplasarea a maxim 7 pesti pentru ca acestia pot creste pana la 15 cm lungime si 25 cm inaltime, iar cei voalati vor avea nevoie de mult loc pentru a se misca.

Masculii in special au nevoie de mult spatiu la maturitate pentru ca sunt teritoriali si se lupta pana la moarte spre a-si pastra teritoriul propriu. Spatiul in care se afla acestia trebuie sa aiba cel putin 60 cm inaltime, iar acvariul ar trebui acoperit deoarece scalarii au obiceiul de a sari din acesta.

Pestele scalar adora ierburile inalte si colorate, ascunzandu-se usor printre acestea. In plus, aceasta specie se sperie usor si are nevoie de plante spre a avea un loc sa se ascunda, altfel poate muri din cauza stresului.

Apa acvariului in care se afla scalari trebuie sa aiba temperatura medie de 25 de grade C, ph intre 6.0 si 7.0 si o duritate de 4-12. Valorile mediului trebuie sa ramana constante, deoarece schimbarile bruste vor duce la moartea pestelui.

Peștele de acvariu scalar

Pestele scalar are nevoie de o dieta diversificata si nu se recomanda folosirea hranei deshidratate, preferandu-se hrana inghetata sau vie. Scalarii consuma larve si insecte mici, iar pestele trebuie hranit dimineata devreme si seara. Cantitatea de hrana oferita la o masa trebuie consumata in 2 minute, excesul stricand calitatea apei. Pestii scalari rezista pana la 2 saptamani fara hrana, insa inanitia le va strica sanatatea.

Lumina acvariului trebuie sa fie alba si rece si alba si calda, simuland razele soarelui 12 ore pe zi. Pestii pot trai bine si cu alte specii mai docile. Scalarii nu se inteleg bine cu guppi sau pestii neon, pentru ca ii pot consuma.

Imperecherea

Pestele scalar se inmulteste o data la 12 luni cand atinge maturitatea sexuala, fapt semnalat de inrosirea ochilor. Femelele pot depune icre si fara prezenta masculului, alegandu-si perechea pe viata si inotand sincron cu aceasta.

Dupa alegerea partenerului, cei doi vor curata locul de depunere al icrelor, iar masculul le fertilizeaza. Icrele nefertilizate trebuie indepartate pentru ca ciuperca ce le afecteaza sa nu distruga si icrele fertile. In cazul perechilor tinere, icrele pot fi consumate din cauza stresului, astfel ca in timpul reproducerii este recomandat ca pestii sa nu fie stresati.

In 3-5 zile, icrele eclozeaza si pestisorii trebuie hraniti cu viermi de doua ori pe zi. Dupa ce acestia ating lungimi de 3 cm se poate recurge la hranirea normala.

Pestele scalar necesita atentie, insa ofera o priveliste minunata in acvariul oricui are timp sa il ingrijeasca. Acesti pestisori ofera frumusete misterioasa acvariului si fac nastrusnicii cat e ziua de lunga.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.