Timp liberClasificarea boilies-urilor, nadele cele mai răspândite pentru pescuitul crapului

Clasificarea boilies-urilor, nadele cele mai răspândite pentru pescuitul crapului

Boilies-urile sunt nadele cele mai raspandite pentru pescuitul crapului. In functie de cativa parametri si factori, exista mai multe clasificari ale acestora, lucru de care ne vom ocupa de-a lungul acestui articol.

Istoric boilies-uri

Se pare ca cele dintai boilies-uri au aparut la magazine pe la sfarsitul deceniului al saptelea din secolului trecut. Tot atunci, au fost comercializate si toate ingredientele trebuincioase fabricatiei acestora.

Caracteristici ale boilies-urilor

In legatura cu dimensiunea lor, boilies-urile variaza intre opt-zece milimetri si chiar 20-30 de milimetri. Trebuie sa alegeti marimea potrivite in functie de tipul pestilor pe care-i vizati, dar si in functie de anotimpul in care pescuiti.

Procesul de productie a boilies-urilor mici, de zece milimetri, este unul foarte lent si foarte greoi si de aceea pretul acestora este ceva mai ridicat fata de cele mai mari, de la 15 milimetri in sus. Tocmai din acest motiv, multi dintre pescari le prefera pe cele din urma. Cu toate astea, boileis-urile mici pot tine crapii pe vad pentru mai mult timp, acest lucru fiind demonstrat de-a lungul timpului.

Boilies-urile se pot gasi in mai multe culori. Aspectul lor este dat de textura si de compozitia ingredientelor care le alcatuiesc. La unele modele, se adauga cativa coloranti alimentari, insa acest lucru poate dauna calitatii acestor produse. De aceea, colorantii sunt prezenti doar la produsele de o calitate mai slaba, nu si la modelele de top.

Clasificarea boilies-urilor in functie de gradul lor de flotabilitate

In functie de gradul lor de flotabilitate, intalnim doua tipuri de boilies-uri: cele plutitoare, sau pop-upurile si cele scufundatoare.

Boilies-urile plutitoare se utilizeaza numai ca momeala la diverse monturi. Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca nadirea cu acestea nu poate fi realizata, deoarece ele nu se pot ridica la suprafata. Astfel, pescarii nu pot sa nadeasca.

Din cauza flotabilitatii mari, pop-upul va sta deasupra fundului apei. Depinzand de montura aleasa, dar si de substrat si de marimea sa, se va alege distanta optima pentru a se folosi  boilies-ul cu un nivel maxim de eficienta.

Marimea unui astfel de boilies se poate incadra intre un centimetru si sapte-opt centimetri. Reglarea acesteia se realizeaza folosind o alica de plumb. Ea se asaza pe firul forfacului, exact acolo unde montura se ridica intre ape.

Cand folosim momelile pop-up?

Acest tip de momeala se poate utiliza cu succes pe acele substraturi cu multa vegetatie, ori in locurile cu mal, pentru ca aici momeala va sta la cativa centimetri de fundul apei. De asemenea, pop-urile sunt foarte bune in timpul anotimpurilor racoroase, cu precadere incepand cu sfarsitul toamnei sau la inceputul primaverii.

Unii pescari opteaza pentru folosirea pop-upurilor alaturi de boilies-urile de fund, insa, ce-i drept, numarul acestora nu este foarte ridicat.

Care sunt avantajele momelilor pop-up?

In primul rand, ele stau mereu deasupra substratului malos si devin astfel foarte vizibile pentru crapi. Apoi, momelile pop-up sunt absorbite mai usor, intrucat ele elimina greutatea carligului ce este folosit la pescuit. Nu in ultimul rand, alaturi de momelile scufundatoare, ele confera un aspect deosebit pescuitului la crap.

Boilies-urile scufundatoare se folosesc ca monturi destul de mult, asta deoarece se poate realiza cu usurinta si nici nu necesita un numar foarte mare de materiale. De aceea, tot mai multi pescari o prefera, in detrimentul altor monturi utilizate pentru crap. Boilies-urile scufundatoare se pot folosi si in nadire, dar si ca o momeala pentru carlig. Ele se impart in boilies-uri solubile si boilies-uri tari.

Ca si materiale necesare unei astfel de monturi, trebuie mentionate firele textile de circa 20 lb, carligele, care nu trebuie sa fie mai mari de numarul patru, un vartej si un tub siliconic ce poate culisa si poate crea efectul de autointepare. In ceea ce priveste dimensiunea unei asemenea monturi, in general ea ajunge pana la 12-15 centimetri.

Boilies-urile tari si boilies-urile solubile

Boilies-urile tari (sau fierte) se prepara printr-un proces de fierbere in apa, ori, alternativ, in baie de abur. Ca si compozitie, ele contin foarte mult ou. Despre ele se stie faptul ca nu absorb cu usurinta apa si nu pot rezista o perioada foarte lunga fara sa se desfaca in apa. In consecinta, este cel mai bine sa le folositi in cazul unei nade grele. De asemenea, se poate combina cu seminte ori alaturi de bulgari de nada.

Ca si actiune, ele elibereaza ceva mai incet aromele, dar si celelalte semnale de hrana in interiorul apei. De aceea, trebuie hidratate cu atracatanti inainte de a le utiliza. In functie de densitatea pestilor in locurile in care pescuim, trebuie sa ne alegem cu grija cantitatea de nada pe care o vom utiliza. Cu cat utilizam mai multa nada, cu atat creste riscul ca pestii sa se sature chiar inainte de a gusta din momeala.

Boilies-urile solubile au un avantaj fata de cele tari pentru ca pot elibera mult mai rapid si intr-o cantitate mult mai mare aromele. Ele se prepara prin rulare si uscare, neavand nevoie de niciun proces de fierbere. In compozitia lor se regaseste si laptele de porumb, un element de legatura. Fata de boilies-urile tari, cele solubile nu au un continut mare de ou, uneori nefiind nevoie deloc de acesta.

Ca utilizare, unii pescari le folosesc si alaturi de boilies-urile fierte, dar si in amestec cu bulgari de nada sau cu seminte preparate. Procesul de dizolvare prin care acestea trec face ca ele sa scada in dimensiune, odata cu utilizarile succesive. Pe langa crap, se pot astfel folosi si la alte specii, insa doar daca sunteti capabili de o nadire constanta.

Cu cat temperatura apei creste, ori curentii sunt mai puternici, cu atat aceste boilies-uri se vor dizolva mai rapid, lucru ce contribuie foarte mult la gestionarea lejera a hranei de pe patul nadei. Imediat dupa ce procesul de dizolvare se incheie, vor ramane cateva cubulete de nada, care sunt formate din toate ingredientele in stare solida care au alcatuit compozitia.

Clasificarea boilies-urilor in functie de tipul ingredientelor folosite

In functie de tipul ingredientelor folosite, vorbim despre boilies-uri birdfood si boilies-uri fishmeal. Boilies-urile birdfood se impart si ele in doua: cele pe baza de seminta (oleaginoase, cereaale sau marunte pentru pasarile de colivie) si cele facute cu hrana preparata (cum ar fi megablend-urile sau PTX-ul, care au in componenta diverse minerale si vitamine).

Boilies-urile fishmeal sunt formate din diverse fainuri de peste. Calitatea lor este foarte ridicata, iar aromatizarea se face doar cu arome naturale. Amestecul rezultat este digerat cu usurinta de catre pesti. In esenta, diferenta dintre cele doua tipuri consta in faptul ca boilies-urile birdfood au mai putine proteine (circa 15-20%, fata de 30-40%, in cazul boilies-urilor fishmeal) si mai putini aminoacizi.

Totusi, in functie de mixurile alese, concentratia poate varia, mai ales daca se adauga si unele elemente suplimentare.

Concluzie

Una peste alta, putem spune despre boilies-uri ca se numara printre cele mai populare nade pentru pescuitul crapului. Gradul lor de utilitate excelent, dar si posibilitatea de folosire in diverse situatii si cu diferite monturi, le recomanda drept unele dintre cele mai complexe nade.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.