O ceremonie de nunta la evrei se bazeaza atat pe traditii religioase, cat si pe obiceiuri culturale. Aceasta este o ocazie fericita care celebreaza dragostea dintre doi evrei in prezenta familiei si prietenilor. Exista multe aspecte in ceea ce priveste o ceremonie de nunta traditionala evreiasca, iar unele dintre ele incep cu zile, saptamani sau chiar luni inainte de data reala a nuntii. Aceste evenimente premergatoare nuntii sunt considerate a fi o parte importanta a ceremonie in sine si nu trebuie sa fie trecute cu vederea.
Evenimentele care au loc inainte de nunta sunt:
• Logodna oficiala: logodna se numeste kiddushin. Aceasta este un anunt oficial cu privire la intentiile cuplului.
• Educatie religioasa: de-a lungul timpului, un cuplu care patrundea in sanctitatea casatoriei trebuia sa aiba o cunoastere bogata a Torei. Prin urmare, atat mirele, cat si mireasa, isi petrec mult timp studiind texte religioase si laudand pe Dumnezeu, in lunile si saptamanile dinaintea ceremoniei de nunta.
• Postul: multi miri evrei onoreaza vechea traditie de postire inaintea ceremoniei de nunta.
• Contractul de casatorie: cunoscut si sub numele de ketubah, contractul de casatorie este semnat in prezenta martorilor cu putin timp inainte de ceremonie. Acesta este adesea citit cu voce tare si ireversibilitatea contractului este simbolizata de spargerea unei farfurii.
Ziua nuntii este un moment emotionant pentru toata lumea. Citeste in continuare pentru a afla ce se intampla la o ceremonie de nunta evreiasca:
• Ceremonia voalului: chiar inainte de ceremonie, mirele acopera fata miresei cu voalul, pregatind-o pentru ceremonie. Acesta este de obicei insotit de membrii familiei sale.
• Baldachinul: unul din cele mai importante aspecte ale locatiei ceremoniei este baldachinul sub care vor sta mirele si mireasa. Baldachinul, numit chuppah, reprezinta casa si noua viata pe care cuplul le va cladi impreuna odata cu ceremonia de nunta.
• Procesiunea: atat mirele, cat si mireasa, sunt escortati la chuppah de membrii familiei care poarta cu ei lumanari aprinse.
• “Cele sapte cercuri”: ca parte din procesiune, familia miresei poate alege sa inconjoare mirele de sapte ori. Numarul sapte reprezinta cele sapte zile ale creatiei, numar reflectat de asemenea de “Cele sapte binecuvantari” (Sheva Brachot).
• “Cele sapte binecuvantari”: in timpul ceremoniei, preotul sau un membru de onoare al familei va recita Sheva Brachot. Dupa fiecare binecuvantare, mirele va lua o inghititura de vin.
• Spargerea cupei: dupa recitarea binecuvantarilor, mirele sparge cupa din care a baut vin, cu piciorul drept, ceea ce simbolizeaza distrugerea Templului Sfant din Ierusalim.
Dupa ceremonia de nunta, mirilor li se acorda ceva timp impreuna pentru a simboliza dreptul lor la viata privata ca tineri casatoriti. Acest lucru permite de asemenea ca pregatirile pentru receptie sa fie facute (receptia se mai numeste si seudas mitzvah). La receptie au loc urmatoarele evenimente:
• Ospatul: ca si in cazul altor nunti religioase, o ceremonie de nunta evreiasca este urmata de o receptie la care participa familia si prietenii. Cu aceasta ocazie se servesc mancaruri traditionale evreiesti.
• Toasturile: dupa ospatul de nunta, se obisnuieste ca familia, prietenii sau preotul sa recite binecuvantari in timp ce inchina un pahar de vin in cinstea mirelui si miresei si a noii lor vieti impreuna.
• Dansurile: exista o varietate de dansuri traditionale care au loc la receptie, inclusiv dansul specific nuntilor evreiesti (cel cu scaunul) si krenzl (un dans in care mama miresei poarta o coronita de flori si danseaza cu fiicele sale).
O nunta evreiasca este un amestec de bucurie, religie si traditie care celebreaza dragostea cuplului.