În cazul adolecenților, există foarte mulți factori care le afectează sănătatea fizică și mintală. Stresul este doar unul dintre ei, la care se adaugă și alți factori care includ calitatea vieții în familie și a relațiilor cu semenii.
Depresia trece adesea neobservată la adolescenți deși are un impact mare asupra bunăstării vieții lor. Ei au dificultăți în a-și exprima sentimentele, suferințele față de adulți și au stări de iritabilitate necontrolate și de instabilitate emoțională. Depresia se caracterizează prin simptome specifice: gândire negativă, tulburări de dispoziție și altele.
Depresia la adolecenți
Conform datelor statistice:
- La nivel global, unul din șapte adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani au afecțiuni de sănătate mintală, iar majoritatea dintre ele rămân netratate
- În ultimii 2-3 ani, șapte din zece adolescenții din România (adică 72%) au ajuns să sufere de tulburări de anxietate și să aibă nevoie de ajutor psiho-emoțional
- Principalele cauze ale îmbolnăvirii la adolescenți sunt anxietatea, depresia și tulburările de comportament
- A patra cauză de deces la adolecenții de 15-19 ani este sinuciderea.
Orice adolescent care are o stare emoțională depresivă de mai bine de 15 zile, un sentiment de neputiință de care nu poate scăpa, înseamnă că suferă de depresie. Totuși, depresia nu înseamnă doar o dispoziție rea, ea se manifestă și prin alte stări rele și tulburări somatice, cum ar fi:
- Oboseală rapidă, dureri de cap
- Scăderea interesului pentru anumite activități
- Refuzul contactelor sociale
- Bulimie sau pierderea poftei de mâncare
- Scăderea capacității de atenție și de concentrare.
Terapia în aer liber – Drumeții montane
Cel mai bun tratament pentru depresie și anxietate este plimbarea în aer liber, îndeosebi drumeția pe munte. Aceasta este o terapie în aer liber prin care orice adolescent poate beneficia de puterile vindecătoare ale naturii.
Pentru a ieși din depresie, cel mai bun psihiatru recomandă plimbarea în natură sau o vacanță. În acest mod se poate scăpa de gândurile negative, stresul și tristețea sunt învinse, iar soarele pare că strălucește din nou în suflet. Printr-o mică vacanță la munte se poate restabili capacitatea adolescenților de a se bucura de viață.
Care sunt beneficiile drumețiilor montane?
Cu cât se merge mai des în natură, cu atât se îmbunătățesc capacitățile cognitive și emoționale. Adolescenții au nevoie să petreacă mai mult timp în natură, deoarece astfel ei obțin multe avantaje:
- Vor scăpa de stres, de stările de depresie și de anxietate
- În natură își vor regla emoțiile, vor face mai multă mișcare, își vor tonifia organismul și oxigena creierul
- În natură vor uita de smartphone-uri și vor scăpa de această dependență
- Își vor îmbunătăți abilitățile de a se adapta și de a gândi.
Drumețiile montane promovează bunăstarea fizică și psihică la adolescenți. Expunerea la natură și la aer curat reduce stresul, depresia, irascibilitatea, îmbunătățește bunăstarea emoțională. Dacă se fac în grup, astfel de activități pot ajuta și la dezvoltarea abilităților sociale, la o colaborare mai bună în scopul de a face față provocărilor și de a-și atinge obiectivele comune. Acest lucru ajută și la o gestionare mai bună a conflictelor în viața de zi cu zi.
Drumețiile sunt recomandate în orice perioadă din an. Ele cresc rezistența corpului, forța, puterea de coordonare, îi ajută pe tineri să-și depășească provocările, fricile, să aibă mai mult încredere și stimă de sine.
Natura oferă spectacole uluitoare, priveliști minunate, plimbări în mijlocul pădurilor și de-a lungul râurilor, care promovează o stare de bine și o conexiune cu natura.
Alte obiceiuri pentru bunăstarea psihică
Alte obiceiuri pentru a scăpa de anxietate, depresie și alte probleme psihice sunt:
- Realizarea de exerciții fizice în fiecare zi, cum este jogging-ul ușor dimineața care oferă o stare de dispoziție bună; sportul stimulează activitatea tuturor organelor
- Efectuarea unor activități distractive – cum este dansul și ciclismul – care pot crește respectul și stima de sine
- Adoptarea unui program de somn; ar trebui de dormit cel puțin 7 ore pe noapte pentru că doar așa organismul se va recupera mai bine după o zi de activitate și starea de spirit a doua zi va fi una plină de optimism
- Diversificarea dietei pentru a face față mai bine stărilor depresive
- Evitarea stresului, învățarea gestionării emoțiilor
- Dezvoltarea abilităților de adaptare și de rezolvare a problemelor
- Creșterea stimei de sine.
Aceste obiceiuri îi ajută pe adolescenți să se simtă mai bine, să scape de stres și de stările depresive.