Jocuri de cuvinte, integrame, anagrame si rebusuri – toate sunt foarte apreciate deoarce va pun mintea la incercare si va relaxeaza. Dintre jocurile de cuvinte, anagramele par sa fie cele mai vechi, avand o istorie interesanta si fiind apreciate chiar si in timpurile moderne.
Ce este o anagrama
Daca nu stiti ce este aceea o anagrama veti afla citind randurile care urmeaza.
Din punct de vedere etimologic, cuvantul anagrama provine din alaturarea cuvintelor grecesti “ana”, cuvant care poate fi tradus prin “rasturnare” si “gramma”, cuvant tradus prin “litera”, luand astfel nastere cuvantul compus anagrama tradus ca “inversarea literelor”.
Ce presupune o anagrama?
Angrama este cuvantul sau expresia care rezulta din inversarea ordinii literelor unui cuvant prin procedeul denumit anagramare. Orice cuvant sau expresie care permit rearanajrea cuvintelor intr-o noua ordine pentru a forma un nou cuvant reprezinta o anagrama. Insa, exista situatii in care unele litere nu isi schimba pozitia, ceea ce inseamna ca anagrama este una imperfecta.
Aspectul cel mai important al acestui joc de cuvinte este ca, acel cuvant nou format, derivat din subiectul principal al anagramei, ar trebui sa aiba legatura cu acesta sau sa reprezinte o caracteristica a acestuia, un sinonim sau un antonim.
Acest interesant joc de cuvinte reprezinta o adevarata provocare pentru cei care doresc sa isi imbogateasca vocabularul printr-o activitate relaxanta. Rezolvarea anagramelor poate reprezenta o activitate placuta pentru toate persoanele.
Anagramele – mai mult decat un hobby: scurta incursiune in istoria anagramelor
Aparitia anagramelor este strans legata de aparitia alfabetului latin deoarece, literele reprezinta, de fapt, simbolurile care stau la baza fiecarui cuvant in parte. In cazul anagramelor, diacriticele nu sunt acceptate. Primele anagrame apartin poetului de origine greaca Lycophron, care a trait in secolul al III-lea i.Hr. Se spune ca acesta a creat prima anagrama pentru a castiga respectul regelui Ptolemaios chiar din numele acestuia, creand expresia apo melitos care poate fi tradusa ca “din miere”. Insa, avand in vedere ca cea de a doua expresie nu este, practic, un cuvant, la fel ca numele regelui, noile constructii lexicale ale poetului nu sunt considerate anagrame in adevaratul sens al cuvantului.
In Evul Mediu anagramele au cunoscut o reala dezvoltare, realizarea anagramelor devenind o arta in adevaratul sens al cuvantului, acestea avand o mare importanta religioasa.
Anagramele au reprezentat un subiect foarte interesant pe care oameni de stiinta, istorici si persoane importante l-au abordat dovedind astfel ca, in Evul Mediu, anagramele reprezentau mai mult decat un simplu hobby.
Este interesant modul in care foarte multe personalitati, nu doar ca erau preocupate de rezolvarea unor anagrame care mai de care mai complexe, oferind un nou sens anumitor aspecte ale vietii de zi cu zi, insa foarte multi oameni de stiinta sau scriitori obisnuiau sa isi semneze operele de arta cu pseudonime rezultate din anagrame formate din numele lor adevarate. Este si cazul unor scriitori romani precum George Cosbuc care s-a semnat ca C. Boscu, sau Octavian Goga care a folosit frecvent pseudonimul Nic. Octava.
Anagramele – un hobby pentru minte
Trecand de latura “serioasa” a acestei activitati, incepand cu secolul al XIX-lea anagramele au fost recunoscute ca fiind jocuri de cuvinte interesante si foarte relaxante. Acest joc de cuvinte poate fi cu adevarat provocator si va va pune mereu mintea la incercare, ajutandu-va sa descoperiti cuvinte si expresii noi. Este un joc ideal atat pentru cei mai mici, cat si pentru adulti, fiind de asemenea un ideal test de memorie, de atentie si creativitate.
Daca v-ati plictisit de rebusuri si integrame, incercati un joc de cuvinte mai complex si veti observa ca anagramele va vor oferi o experienta unica. Puteti alege sa rezolvati anagramele intr-un mod traditional, pe hartie, sau puteti rezolva anagrame online pe site-uri dedicate acestui hobby.