În cazul în care casa ta este afectată de dezastre naturale (cum ar fi o furtună, un copac prăbușit) este important să iei măsurile adecvate, pentru a te asigura că tu și cei din familie sunteți în siguranță și că poți recupera ceva. Un dezastru natural poate lovi fără avertisment, iar consecințele pot fi uneori foarte mari. Cu toate acestea, trebuie de făcut un plan pentru recuperare, reconstruire și restabilire a vieții.
Casa ta a fost avariată? Află ce măsuri să iei acum!
Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta în această situație:
Evaluează pagubele, integritatea structurală a casei
Primul lucru este să asiguri siguranța ta și a celor din jur. După un dezastru natural, trebuie să evaluezi integritatea structurală a casei, pentru a preveni alte probleme sau vătămări suplimentare.
În cazul în care situația este periculoasă, respectiv casa a suferit daune semnificative, trebuie să vă mutați într-un loc sigur, deci să faci evacuarea. Un aspect important este să oprești apa, gazul, electricitatea.
În țara noastră, se fac asigurări facultative pentru locuință, care cresc siguranța în cazul unor calamități. Companiile de asigurări au diferite pachete din care proprietarii pot alege unul în funcție de propriile nevoi. Pot fi de exemplu, pachete ce acoperă riscul de incendii, furt, inundații, fenomene naturale extreme și catastrofe naturale. Acestea pot acoperi casa, anexele și alte bunuri pe care le au proprietarii. Pentru mașină este asigurarea CASCO, ce protejează acest bun de orice risc ce este provocat de incendiu, fenomene atmosferice, catastrofe naturale.
Aspecte legate de companiile de asigurări
Dacă ai casa asigurată, atunci trebuie să raportezi daunele cât mai curând posibil. Prin urmare, un lucru important este să contactezi compania de asigurări și să depui o reclamație. Pentru asta trebuie să faci o listă cu toate daunele și pierderile. Compania îți va oferi mai multe informații despre documentația necesară și procesul de despăgubire. Trebuie să ții cont de natura dezastrului, pentru că acoperirea asigurării poate să fie diferită, în funcție de tipurile de dezastre naturale.
Pentru a prezenta mai clar, poți face fotografii și videoclipuri cu daune și lucrări de renovare și reparație. Asta va ajuta compania de asigurări să stabilească amploarea pierderii și să înceapă procesul de despăgubire.
Prevenirea altor daune
Un alt aspect este să iei anumite măsuri prin care se pot preveni daunele suplimentare. De exemplu, dacă la casă sunt ferestre sparte, acestea trebuie acoperite cu prelate sau înlocuite cât mai repede. Asta ajută la prevenirea altor probleme, cum ar fi pătrunderea apei.
În cazul în care există daune la pereți sau la acoperiș, trebuie de apelat la o firmă de construcții pentru lucrări de restaurare.
Recuperarea după dezastrul natural
Pentru asta sunt necesari destul de mulți bani. De exemplu, dacă este nevoie de repararea sau de înlocuirea acoperișului casei, trebuie o sumă de bani semnificativă. Costurile pot include: materialele pentru acoperiș, costurile de muncă, dar și alte costuri suplimentare (pentru demolarea acoperișului vechi sau pentru eliminarea deșeurilor).
Foarte important este de adunat documentele necesare, fotografii ale casei înainte de dezastru, chitanțe pentru cheltuieli efectuate ca urmare a dezastrului, pentru că unele dintre ele pot fi acoperite de compania de asigurări.
Plan de restaurare
Restaurarea casei după un dezastru natural poate fi destul de costisitoare. Uneori sunt necesare foarte multe reparații, de aceea trebuie de făcut un plan de restaurare. Acesta se realizează în funcție de tipul daunelor, de amploarea lor.
Unii oameni își asigură casa au o poliță care îi protejează financiar în cazul în care apar dezastre naturale neprevăzute care le efectează locuința. Asigurarea casei se face mai ales pentru acoperirea daunelor provocate de 3 riscuri catrastofice, respectiv inundații, cutremure și alunecări de teren. Cu o asigurare suplimentară, ei pot fi protejați și în caz de incendii, explozii, trăsnete, căderi ale aparatelor de zbor pe casă, etc. Ele protejează locuința și de anumite fenomene atmosferice, precum grindină, furtună, gheață, greutatea stratului de zăpadă. Unele polițe sunt pentru furt, vandalism, daune provocate de atacul animalelor, coliziuni cu un autovehicul și altele.