Copii & adolescențiCe rol joacă zincul în sănătatea copiilor și cum îl obținem din...

Ce rol joacă zincul în sănătatea copiilor și cum îl obținem din alimente?

Zincul este foarte important pentru sistemul imunitar al copiilor. Un organism în creștere și dezvoltare are nevoie de nutrienți, care includ: proteine, grăsimi, vitamine, minerale, zaharuri. Copiii suferă destul de frecvent de un deficit de zinc, pentru că în organismul lor în continuă maturizare, absorbția de zinc este slabă, iar de multe ori este posibil și dieta să fie neechilibrată.

Carența de zinc poate contribui la îmbolnăvirea copiilor. Ea apare la copiii cu o dietă săracă în nutrienți, sau care este pe bază de plante și are puține alimente de origine animală. Proteinele animale ajută organismul să absoarbă zincul, de aceea sunt indicate în dietă: carnea slabă de vită, ficatul, brânza, etc. Deficitul de zinc se poate afla prin analize de sânge.

Deficitul de zinc la copii: simptome, cauze și soluții

Medicii spun că efectul negativ al deficienței de zinc asupra sănătății copilului depinde de vârsta lui. Zincul este implicat în procese vitale: regenerarea celulară, dezvoltarea și funcționarea creierului, creșterea oaselor și a mușchilor, absorbția vitaminei A, sinteza de insulină, dezvoltarea sistemului musculo-scheletic, funcționarea sistemului reproducător, metabolismul energetic al celulelor, funcționarea sistemului imunitar.

În copilărie, zincul este esențial pentru că organismul crește, se dezvoltă și lipsa lui poate da simptome grave.

Principalele simptome care indică lipsa de zinc în organism sunt:

  • Scăderea poftei de mâncare
  • Apariția unor erupții cutanate
  • Căderea părului
  • Tulburări de somn
  • Dureri de cap
  • Tulburări de creștere, pubertate întârziată
  • Slăbiciunea generală în organism
  • Infecțiile frecvente
  • Vindecarea slabă a rănilor
  • Slăbirea sistemului imunitar al organismului.

Deficitul de zinc poate apărea și din cauza unor factori, la care poate părinții nu se așteaptă. De exemplu, lipsa de zinc este cauzată de: o dietă neechilibrată, lipsa de proteine animale, consumul prea mare de zahăr, alergia la gluten, sindromul de intestin iritabil.

Beneficiile zincului pentru sănătatea copiilor

Zincul este absorbit în intestinul subțire și excretat prin piele, intestin, rinichi. Organismul nu stochează oligominerale, deci este necesar un aport zilnic în scopul de a asigura un nivel normal, pentru menținerea sănătății organismului.

Zincul menține funcția normală a sistemului imunitar al copiilor și oferă și alte beneficii:

  • Ajută la sinteza ADN-ului
  • Menține formarea normală a oaselor, deoarece le ajută să absoarbă mai bine calciul
  • Promovează menținerea unui metabolism acido-bazic echilibrat
  • Contribuie la metabolismul normal al vitaminei A, carbohidraților și macronutrienților
  • Este important pentru metabolismul grăsimilor și proteinelor, pentru sănătatea pielii și a părului
  • Menține sănătatea organismului.

Zincul este necesar și pentru funcționarea normală a unui număr mare de organe, chiar și a creierului. S-a constatat că 10% din cantitatea de zinc din corp se găsește în creier, iar funcțiile creierului pot fi afectate de lipsa de zinc. Sistemul nervos are nevoie de o cantitate semnificativă de zinc, la copii. Dacă apare un deficit de zinc, atunci în timp pot apărea disfuncții ale creierului și copilul poate suferi și de depresie.

La copiii foarte mici, nou-născuți, deficitul de zinc poate apărea dacă mucoasa lor intestinală imatură nu absorabe o cantitate normală de nutrienți. Ei sunt foarte vulnerabili la deficitul de zinc și în general sunt bebeluși prematuri.

Importanța zincului în dezvoltarea copiilor – Ce alimente să consumi?

Părinții trebuie să-și amintească că cea mai bună metodă pentru a obține vitamine și minerale este printr-o dietă variată și sănătoasă. Copiii trebuie să mănânce multe fructe, legume, carne slabă, cereale. Uneori însă este nevoie și de suplimente de vitamine și minerale pentru că ei nu obțin suficienți nutrienți doar din alimente.

Surse alimentare de zinc pentru copii sunt: germeni de grâu, brânză, curmale, carne slabă de vită, gălbenuș de ou, bulgur, ficat, fulgi de ovăz și altele.

Acestea ajută la alcătuirea unei diete echilibrate pentru copii, dar și pentru întreaga familie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.