Părinți și copiiDe ce ar trebui să introduci fulgii de ovăz în alimentația familiei?

De ce ar trebui să introduci fulgii de ovăz în alimentația familiei?

Mulți oameni consumă fulgi de ovăz, zilnic, la micul dejun. Aceștia sunt gustoși, bogați în nutrienți, ajută la realizarea unui mic dejun sănătos. Fulgii de ovăz au proprietăți benefice pentru organism, scad riscul de boli cronice și cardiovasculare.

Ovăzul are 8-10% fibre solubile care ajută la menținerea sănătății organismului. În compoziția sa se află și polizaharide numite beta-glucani, despre care cercetătorii spun într-un studiu de pe NCBI că:

  • Au efecte benefice asupra glicemiei și asupra sănătății intestinale
  • Reduc nivelul mediu de colesterol LDL din sânge.

În plus, beta-glucanii îmbunătățesc peristaltismul intestinal, cresc timpul de tranzit prin intestine, susțin absorbția nutrienților și produc un mucus care protejează mucoasa intestinală. Fibrele insolubile din ovăz duc la creșterea mișcărilor peristaltice. Beta-glucanii activează celulele imune precum macrofagele, neutrofilele și monocitele, astfel ajută la creșterea imunității organismului.

Aceste cereale au un conținut ridicat de proteine, dar și o cantitate mare de acizi grași nesaturați, cum ar fi de exemplu: acid oleic și acid linoleic. De asemenea, fulgii de ovăz conțin și alți nutrienți importanți:

  • Aminoacizi esențiali precum lizină, tirozină, metionină, treonină, fenilalanină
  • Antioxidanți cum ar fi acizii hidroxibenzoici, acizii hidroxicinamici, fitați
  • Minerale precum fier, zinc, calciu, magneziu, fosfor, siliciu
  • Vitamine B, A, D, E, K, acid folic.

Fulgii de ovăz la micul dejun

Terciul pe bază de lapte cu fulgi de ovăz este bun și pentru adulți și pentru copii. Acesta poate conține și fructe – mere, pere – care fac acest preparat și mai gustos.

Un mic dejun cu flugi de ovăz este o alegere excelentă având în vedere valorea nutritivă a acestora. În plus, alături se fulgi de ovăz se pot adăuga și fructe, care sunt și ele bogate în antioxidanți și vitamine, dar și iaurt, nuci și semințe.

La micul dejun se poate prepara un terci din fulgi de ovăz cu lapte de vacă, iaurt sau cu băuturi vegetale, precum lapte de orez, lapte de soia, lapte de nucă de cocos.

La copii se pot pregăti și fursecuri din făină de ovăz și fructe, care sunt de asemenea gustoase. Un mic dejun sănătos ar trebui să conțină cereale integrale, dacă copiii sunt suficient de mari pentru a mesteca mâncarea. Prin urmare, micul dejun poate conține: iaurt cu fructe și musli, omletă, fulgi de ovăz, smoothie cu fructe sau legume.

Fulgii de ovăz în tratamentului diabetului

Fulgii de ovăz trebuie introduși în alimentație pentru că oferă o serie de beneficii, precum:

  • Elimină radicalii liberi deoarece ovăzul are aventramide, respectiv polifenoli cu efect antiioxidant puternic
  • Reduc nivelul de colesterol total din sânge și riscul de boli cardiovasculare
  • Scad nivelul de grăsimi din organism prin aportul de lecitină
  • Protejează vasele de sânge prin vitamina E.

Prin conținutul de aventramide și acizi fenolici, fulgii de ovăz oferă mari beneficii pentru sănătate. Cercetătorii recomandă fulgii de ovăz și tărâțea de ovăz în alimentație, deoarece acestea au o cantitate semnificativă de acizi fenolici și aventramide (conform acestui studiu). Aceste cereale scad riscul de boli cronice, boli cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, diabet zaharat de tip 2.

De asemenea, fulgii de ovăz au proprietăți benefice asupra pielii prin vitaminele B și E. În plus, ei conțin și melatonină, deci îmbunătățesc și calitatea somnului.

Prin aportul de fulgi de ovăz se reduce absorbția de glucoză din intestinul subțire, se susține controlul glicemic. Prin creșterea lentă a glicemiei se face o eliberare mai lentă de insulină. Fulgii de ovăz sunt buni în dieta oamenilor cu rezistență la insulină, cu diabet zaharat de tip 2.

S-a demonstrat și faptul că fulgii de ovăz au efect probiotic, îmbunătățesc microbiota intestinală, reduc riscul de cancer de colon, cresc capacitatea de concentrare și îmbunătățesc funcția sistemului nervos.

Fulgii de ovăz sunt indicați în caz de constipație, gaze, flatulență, ei refac microflora intestinală și susțin motilitatea gastrointestinală. Fibrele conținute de fulgii de ovăz au un efect prebiotic și în plus absorb și apă, deci mențin sănătatea intestinală.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.