Casă și grădinăCe reguli trebuie să respectați pe munte? Ghid practic pentru începători

Ce reguli trebuie să respectați pe munte? Ghid practic pentru începători

Mult asteptata vreme calda a fost intampinata cu emotie si bucurie in suflete,iar persoanele pasionate de natura vor profita de aceasta pe tot parcursul sezonului si vor pleca in drumetii montane. Mai multe despre drumetiile pe care le puteti intreprinde pe crestele muntilor puteti afla citind acest articol, insa in randurile care vor urma va vom prezenta ce reguli trebuie sa respectati pe munte pentru ca excursia dumneavoastra sa fie una cu adevarat reusita.

Daca ati mai mers pe munte, si cand spunem mers pe munte nu ne referim la poalele muntelui, locul ideal pentru gratare si muzica ce ne zgarie timpanele, ci ne referim strict la traseele montane care, de multe ori, sunt strabatute si de persoane nu tocmai prietenoase fata de natura si fata de propria persoana.

Muntele este un colt din natura, iar pasionatii il numesc raiul pe pamant si nu este de mirare avand in vedere frumusetea si diveristatea peisajelor montane. Este locul in care se leaga prietenii sincere si unde toata lumea se saluta cu multa dragoste in glas. Muntele nu poate fi cucerit, insa poate fi cu siguranta descoperit de catre fiecare dintre noi.

Insa, daca nu este respectat, muntele se poate transforma intr-o clipa intr-un loc periculos si se pare ca persoanele care pornesc intr-o drumetie montana in papuci, espadrile, balerini sau chiar tocuri, fluierand cu mainile in buzunar, nu cunosc riscurile la care se expun, nu se respecta pe sine si cu siguranta nu respecta nici natura.

Iata care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie sa le respectati atunci cand mergeti pe munte:

Alegeti un traseu usor. Documentati-va pe forumurile dedicate acestui hobby si alegeti traseul care sa va reprezinte statutul daca sunteti incepator si daca doriti o tura usoara, de weekend. Nu va aventurati niciodata intr-un traseu dificil pentru ca ati auzit ca acesta va ofera peisaje spectaculoase. De asemenea, este indicat sa aflati si care va fi prognoza meteo, chiar daca vremea pe munte este schimbatoare.

La plecarea pe traseu, asigurati-va ca veti tine minte marcajul si, sub nicio forma, nu va abateti de la drum, chiar daca exista portiuni care va vrajesc prin frumusetea lor.

Indiferent de dificultatea traseului abordat, asigurati-va ca aveti echipamentul necesar. Bocancii sunt obligatorii. Nu mergeti niciodata pe munte in adidasi, sandale sau alte tipuri de incaltari deoarece puteti aluneca si va puteti accidenta. Alaturi de bocanci, purtati si haine lejere. Rucsacul nu trebuie nici el sa va lipseasca: acesta trebuie sa contina hrana, apa, o trusa de prim ajutor, pelerina de ploaie, un tricou de schimb si o lanterna. Rucsacul trebuie sa fie foarte bine prins de corp pentru a nu va dezechilibra.

. Nu alergati si nu va fortati, mai ales la inceputul traseului. Incercati sa va gasiti Mersul lejer este indicat incepatorilor, dar si celor avansatipropriul ritm si acordati o mare atentie respiratiei. Faceti pauze cam o data la 15 – 20 minute. Chiar daca va simtiti obositi dupa urcarea unui versant timp de 5 minute, daca veti face puaza va fi foarte greu sa va reintrati in ritm.

Nu mancati in timp ce mergeti, ci doar in pauze. Aceasta regula este valabila si pentru bautul apei. Va puteti hidrata in timp ce mergeti doar daca aveti un accesoriu foarte util – camel bag.

reguli pe munte

Nu faceti galagie, nu ascultati muzica pe telefon si nici nu vorbiti la telefon. O drumetie montana trebuie sa va ofere prilejul de a va deconecta de tumultoasa lume a orasului. Iar galagia si comportamentul necivilizat nu isi au locul pe munte, chiar daca multe persoane care dovedesc un astfel de comportament isi fac simtita prezenta in special pe traseele usoare.

O alta regula ce tine de bun simt este aceea de a nu lasa gunoaie in urma. Toate gunoaiele, sticlele, resturile alimentare, ambalajele, vor fi puse in rucsac si aruncate in locurile special amenajate.

Nu scrijeliti scoarta copacilor si nu rupeti florile chiar daca nu sunt ocrotite prin lege.

Nu aprindeti focul decat in locurile permise.

Nu consumati niciodata bauturi alcoolice pe munte, acestea fiind pe deplin contraindicate.

Atunci cand coborati o panta caracterizata prin grohotis, pasiti cu grija pentru ca pietrele sa nu alunece si sa ii raneasca pe cei de jos. Nu sariti niciodata peste pietre si incercati sa pasiti cu grija prin aceste locuri deoarece puteti aluneca foarte usor, mai ales in cazul in care va prinde ploaia.

Salutati politicos toate persoanele care va ies in cale si cereti ajutorul daca este cazul. De asemenea, oferiti ajutor persoanelor care au nevoie si nu ezitati sa contactati salvamontistii la numarul 0-SALVAMONT daca este necesar.

Este important sa impartasiti detalii importante cu alti excursionisti, cabanieri si salvamontisti, cum ar fi locul de unde ati urcat, locul spre care va indreptati si evenimentele petrecute pana in momentul respectiv pentru ca, in cazul unui accident, veti mai usor reperat.

La intalnirea cu un animal salbatic incercati sa nu va pierdeti cumpatul si iesiti usor din raza de actiune a acestuia. Nu tipati si nu alergati, chiar daca pare greu, primul impuls fiind acela de a o lua la fuga si de a zbiera. Animalul salbatic va poate considera o prada si va veni dupa dumneavoastra.

Prin urmare, daca veti tine cont de aceste reguli, drumetiile montane pe care le veti realiza alaturi de familie sau prieteni in sezonul cald ce tocmai a inceput se vor transforma in experiente de neuitat ce vor ramane adanc intiparite in sufletele dumneavoastra.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.