Dragoste și relațiiCe metode contraceptive aleg femeile în România? Vezi avantajele și dezavantajele fiecăruia

Ce metode contraceptive aleg femeile în România? Vezi avantajele și dezavantajele fiecăruia

Este de la sine-inteles ca trebuie sa folosesti o metoda contraceptiva, atat timp cat nu doresti un bebe! Insa ce metoda contraceptiva alegi? Nu face aceasta decizie prea rapid, ci intereseaza-te pe larg despre toate metodele existente, mergi la medicul ginecolog si alege la sfarsit in functie de sfaturile acestuia, de nevoile tale si de opinia partenerului de cuplu!

Cand vorbim despre ce metoda contraceptiva alegi, poate fi util sa stii care sunt cele mai utilizate, populare metode existente, cu beneficiile si riscurile lor. Nu exista o metoda perfecta, insa exista o metoda cu care sa te intelegi! Ar mai trebui sa stii ca nu este o alegere pe care sa o poti face la inspiratie sau la sfatul binevoitor al vreunei prietene: dezavantajele sunt multe si o metoda poate avea efecte negative la o persoana, in timp ce poate fi eficienta la o alta…

Ce metode contraceptive aleg femeile in Romania?

Statisticile nu arata bine deloc, in pofida campaniilor de informare si constientizare. Se pare ca aproape 50% dintre romance inca nu folosesc metode contraceptive sau se bazeaza pe ineficientele metode naturale (calendar, temperatura, coitus intrerupt). Mai mult, un sondaj efectuat de firma GFK arata ca metodele contraceptive cele mai cunoscute de romani sunt, dupa cum urmeaza: prezervativul (95%), pilulele contraceptive (94%), steriletul (75%) si pilula de a doua zi (72%). In rest, mentionate au mai fost metoda calendarului si a coitului intrerupt (retragerea inainte de ejaculare) – potrivit ziarului Gandul.

Tinand cont ca pilula de a doua zi este, de fapt, o metoda contraceptiva de urgenta si nu trebuie niciodata utilizata frecvent, metodele contraceptive populare si cunoscute in tara noastra ar fi prezervativul, pastilele contraceptive si steriletul. Intr-adevar, se pare ca majoritatea femeilor care se protejeaza aleg intre prezervativ si pilule.

Asadar, daca vorbim despre cele trei metode populare in tara, ce metoda contraceptiva alegi?

1. Prezervativul: este o metoda de bariera: se interpune intre penis si vagin, oprind patrunderea spermei. Se pare ca este folosit de macar cateva sute de ani si ramane popular, desi are multiple riscuri.

Avantaje: cel mai evident beneficiu al prezervativului este acela ca protejeaza nu numai impotriva sarcinii nedorite, ci si impotriva bolilor cu transmitere sexuala – asadar, trebuie sa fie alegerea numarul 1, daca nu ai o relatie stabila. In plus, este foarte usor de utilizat si nu are nici un fel de efect secundar.

Dezavantaje: nu este sigur! Unele statistici arata chiar ca rata de esec este in jur de 16-17% (aproape precum cea a coitului intrerupt). In general, rata de esec este cuprinsa intre 2 si 15% – nu este prea convingator… In plus, latexul poate declansa (ce-i drept, in rare cazuri) alergii sub forma de usturimi, iritatii ce pot evolua in eczeme. Iar un alt dezavantaj clar: poti uita de el in valtoarea pasiunii! Daca nu aveti la voi un prezervativ sau sunteti prea excitati, puteti uita total sa il puneti!

metode contraceptive

2. Pilulele contraceptive: constituie o metoda hormonala de contraceptie si este extrem de utilizata in tara noastra, desi si aceasta metoda are propriile riscuri. Pilulele sunt in general combinate (progesteron si estrogen), dar exista si pilule monohormonale (fara estrogen).

Avantaje: in primul rand, sunt mai sigure decat prezervativul si rata de esec este situata intre 0,3% si 8% (conteaza mult daca le administrezi corect). Sunt simplu de luat, nu necesita decat sa iti amintesti! Sunt ieftine, pretul variind intre 11 si 35 lei pe luna (in functie de frecventa sexului, prezervativele te pot costa mult mai mult). In plus, se pare ca unor persoane le displace senzatia prezervativului in timpul contactului sexual: cu pilule nu aveti nici un fel de disconfort.

Dezavantaje: in primul rand, luate incorect, rata de esec creste riscant. Este de ajuns sa uiti doua zile sau sa le iei la ore neregulate si eficacitatea lor scade simtitor (de asemenea, varsaturi la 2-3 ore dupa ce le-ai luat echivaleaza cu uitarea unei pilule). De aceea, daca nu esti organizata, poate ca nu este metoda pentru tine. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Un alt dezavantaj tine de efectele secundare: stari de greturi, ameteli, cresterea poftei de mancare, sangerari intre doua menstruatii.

Efectele sunt foarte riscante pentru femeile fumatoare, cele cu probleme cu inima, boli hepatice, hipertensiune, diabet si cele care au peste 35 de ani. De aceea, este esential, inainte de a alege pilulele, sa mergi la un control ginecologic. NU alege tipul de pastila pe care il vei lua doar la sfatul vreunei prietene! Excesul de estrogen poate cauza formarea chisturilor, iar la femeile peste 35 de ani, pilulele pot duce la dereglerari hormonale serioase si la probleme de fertilitate (sunt recomandate cele monohormonale, fara estrogen). Un ultim dezavantaj: unele studii arata ca o perioada indelungata de luat pilule contraceptive poate scade libido-ul femeii!!

3. Steriletul: este o metoda de bariera, dar si hormonala, insa mult mai sigura – rata de succes este de 97-99%. Este un dispozitiv intrauterin care, odata introdus doar de catre medic (!), poate fi intrebuintat timp de cinci, chiar zece ani. Este utilizat pe scara larga (desi nu la fel de popular precum cele anterioare).

Avantaje: steriletul este extrem de sigur, nu ofera senzatii neplacute odata introdus si poate fi intrebuintat multi ani, in functie de recomandarea medicului. Este destul de ieftin, deoarece chiar daca suma ajunge la 500-600 de lei, va fi utilizat in jur de cinci ani. Nu are nici un fel de contraindicatie, ca pilulele, pentru fumatoare, femei cu hipertensiune, diabet sau probleme cardiace.

Dezavantaje: nu este recomandat tinerelor, deoarece desi in multe cazuri el nu afecteaza fertilitatea, poate totusi provoca infectii riscante. Steriletul hormonal poate avea efecte secundare asemanatoare pilulelor: greata, dureri de cap, ameteli. Dupa introducerea sa, este necesara supravegherea frecventa a medicului o perioada, dupa care sunt recomandate controale regulate. Exista riscul ca steriletul sa fie expulzat, de aceea e necesara verificarea sa. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Acestea au fost doar cele trei metode contraceptive alese de catre majoritatea femeilor din tara noastra. Insa mai exista atatea: diafragma, buretele, spermicidele, contraceptive injectabile, implanturi hormonale. Asadar, inainte de a face o alegere, intereseaza-te cu atentie, noteaza-ti avantajele si dezavantajele si vezi ce ti se potriveste! Acest articol a avut scopul ca tu sa iti faci o idee – trebuie sa tii cont de toate optiunile.

Un ultim sfat: desi se pare ca inca sunt populare, fereste-te de metodele naturale precum calendarul sau coitul intrerupt. Metoda calendarului, chiar respectata cu strictete, nu este eficienta nici pe departe. Iar in timpul sexului, chiar daca partenerul se retrage inainte de a ejacula, tot se scurg cateva picaturi de lichid seminal – indeajuns pentru a te „ferici” cu o sarcina. Trebui sa stii ca, asa cum exista femei ghinioniste ce se straduiesc ani intregi sa ramana insarcinate, exista si alte femei la fel de ghinioniste care, desi nu vor un copil, raman insarcinate dupa o singura „scapare”, o singura partida de sex neprotejat! Este o parte din ceea ce se numeste „ironia vietii” – asa ca alege precauta o metoda contraceptiva.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.