Animalele de companie pot suferi de cianoză. Această afecțiune transformă culoarea pielii, gingiilor și a mucoaselor într-o tentă de albastru, iar cauza este o cantitate insuficientă de oxigen în sânge. Dacă sângele este oxigenat prea puțin are un aspect de roșu intens, iar după un timp prin epuizarea tot mai mult a rezervelor de oxigen se ajunge la un colorit de roșu tot mai închis sau albăstrui. Hemoglobina transportă oxigenul spre toate țesuturile corpului la câini și pisici, iar dacă apar dereglări în acest proces consecințele sunt grave.
Un animal care suferă de cianoză poate prezenta murmur cardiac sau sunete înăbușite la inimă (datorită unor boli cardiace), murmur la plămâni (din cauza unor boli de plămâni), probleme rspiratorii (provocate de afecțiuni ale tractului respirator), tuse, slăbiciune generală, pareză, parestezie, pielea și membranele mucoase dureroase, inflamate, palide sau cu o tentă albastră, cianotică.
Cauzele culorii roșii-albăstrui la nivelul mucoaselor și pielii se datorează multor factori, din care fac parte numroase afecțiuni și boli. La nivelul sistemului respirator pot fi afecțiuni ale laringelui, traheei, plămânilor, căilor respiratorii în general.
Animalul poate suferi de cancer, boli inflamatorii cronice la nivelul sistemului respirator, poate avea un corp străin, poate avea traheea subdezvoltată sau traumatizată, poate prezenta spasme, inflamații la nivelul laringelui, infecții bacteriene, fungice, virale, alergice, cu paraziți, astm, defecte congenitale ale peretelui toracic, hernie diafragmică, diferite traume, coaste fracturate, etc.
La nivelul sistemului cardiovascular pot apărea cancere, înfundarea unui vas de sânge, boli de inimă, defecte congenitale. Animalul poate suferi de edem cerebral, traume ale sistemului nervos, sângerare craniană, funcționarea anormală a măduvei spinării, afecțiuni neuromusculare, infecții cu substanțe chimice, boli de sânge și altele.
Pentru stabilirea diagnosticului, medicul veterinar va face o examinare completă a animalului, dar nu înainte de a-i stabiliza funcțiile vitale, dacă acesta este în stare gravă. Va avea nevoie de analiza sângelui, electrocardiogramă, analiza urinei, radiografia toracică, laringoscopie, bronhoscopie, toracocenteză. Toate aceste teste și proceduri se fac doar dacă medicul consideră că este necesar, pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului.
În funcție de diagnostic, tratamentul constă în medicamente, spitalizare și intervenții chirurgicale dacă este cazul. Alimentația va fi specială în funcție de starea de sănătate a animalului, în general va fi cu foarte puțină sare.
Având în vedere multitudinea de boli care pot da simptome de schimbare a culorii pielii și mucoaselor trebuie să fiți foarte atenți la animalele de companie. Observați cu atenție gingiile animalului, dacă acestea sunt albe, violet, albastre trebuie să mergeți la un medic veterinar, pentru că ele arată ca patrupedul (câine sau pisică) are starea de sănătatea deteriorată. Un animal cu o stare de sănătate bună trebuie să aibă gingiile roz sau roșiatice.