Locuiti sau ati locuit vreodata cu chirie intr-o locuinta? Daca nu, nu este timpul trecut pentru ca oricine poate fi pus, la un moment dat, in aceasta situatie avand in vedere starea economica sau mai bine spus colapsul caracteristic pietei imobiliare. Iar daca in Romania piata chiriilor nu este una chiar atat de dezvoltata, in alte state europene si de peste ocean aceasta este una dintre cele mai importante ramuri ale pietii imobiliare.
Revenind la problema chiriilor, daca locuiti cu chirie sau daca urmeaza sa o faceti, in randurile care urmeaza va vom prezenta ce greseli fac chirasii cel mai frecvent pentru a stii sa le evitati si pentru a nu intampina probleme ulterior.
Competitia pentru inchirirea locuintelor pare sa prinda din ce in ce mai mult contur si pe teritoriul romanesc avand in vedere faptul ca oamenii nu isi mai permit sa isi cumpere locuinte, desi pretul acestora a scazut considerabil in comparatie cu alti ani. Insa nu vom intra in astfel de detalii ci va vom prezenta care sunt cateva dintre greselile vitale pe care le fac chiriasii si pe care nu ar trebui sa le faceti pentru ca viata de chirias sa fie una frumoasa si usoara.
A sta intr-un apartament inchiriat fara semnarea unui contract legal este una dintre cele mai grave greseli pe care chiriasii le fac. Insa nici cei care inchiriaza locuinta nu procedeaza corect deoarece sanctiunile pentru un astfel de angajament nu sunt deloc de trecut cu vederea. Foarte multi chiriasi sunt impresionati de faptul ca, daca nu semneaza contractul, pretul chiriei este mai mic. Acest lucru este total adevarat si vina este in totalitate a celor care inchiriaza o locuinta fara un contract de inchiriere.
Nu va mutati niciodata intr-o locuinta fara ca inainte sa semnati un contract in care sunt mentionate toate clauzele. De asemenea, in afara contractului, este indicat sa existe si un proces verbal in care sunt trecute toate elementele aferente imobilului (obiectele de uz casnic, electronicele si electrocansicele). Mai mult decat atat este indicat ca noii chiriasii, alaturi de proprietari, sa fotografieze locuinta in momentul mutarii pentru a nu exista acuzatii nefondate pe viitor.
Semnarea unui contract fara a-l citi in intregime este o alta problema frecvent intalnita. De obicei, cititi cu atentie contractul pe care urmeaza sa il semnati? Multi vor raspunde „nu” pentru ca exista foarte multe persoane care semneaza ce li se pune in fata, mergand pe principiul increderii. Nimic mai gresit. Chiar daca este bine sa avem incredere in oameni, in astfel de situatii nu stim care este scopul proprietarilor si in timp ce clauzele pe care le rostesc par sa fie perfecte, in contract poate fi scris cu totul si cu totul altceva si de indata ce l-ati semnat nu veti mai putea face nimic.
Analizati cu grija fiecare aspect si daca ceva nu este in regula discutati cu proprietarul. Nu ganditi doar pe moment si ganditi-va la ce se poate intampla si in viitor. Daca nu veti citi cu atentie contractul s-ar putea sa observati prea tarziu ca anumite lucruri impuse nu se potrivesc stilului dumneavoastra de viata.
Multi chiriasi se gandesc doar la locuinta (apartament sau garsoniera) ca spatiu individual si nu isi pun problema ca aceste tipuri de locuinte fac parte dintr-un bloc. Inainte de a va muta asigurati-va ca nu veti avea probleme cu vecinii si ca zona aleasa este una potrivita pentru dumneavoastra si pentru familia dumneavoastra.
Stabilirea unui program strict de vizite din partea proprietarilor este un pas pe care multi chiriasi evita sa il faca, probabil de teama ca proprietarul sa nu interpreteze gresit si sa anuleze contractul. Fiecare are dreptul la intimitate si chiar daca locuinta este inchiriata nu inseamna ca proprietarul isi poate face oricand aparitia. Discutati cu proprietarul si asupra acestui aspect si incercati sa il notati in contract pentru ca proprietarilor le place foarte mult sa faca vizite neanutate.
Multi chiriasi nu actioneaza daca proprietarii locuintelor in care stau incalca anumite prevederi din contract de teama de a nu fi dati afara. Nu va fie teama deoarece ati semnat pentru drepturile dumneavoastra.
Pe de alta parte, exista si chiriasi care, la randul lor, nu respecta anumite conditii. Aici totul tine de educatie si de respect fata de proprietar.
Neplata utilitatilor este o greseala frecventa pe care ar trebui sa o evitati daca urmeaza sa locuiti cu chirie.
Multi chiriasi incep sa renoveze sau sa aduca modificari locuintei fara a cere acordul proprietarilor. Un lucru total gresit si neadecvat care poate atrage probleme destul de mari. Inainte de a aduce o modificare locuintei vorbiti cu proprietarul acesteia.
Incercati sa evitati aceste greseli pe care foarte multi chiriasi le fac si va veti bucura de o viata linistita intr-o locuinta pe care o veti considera ca fiind a dumneavoastra.