In general un animal de companie poate suferi leziuni la cap daca aluneca de la inaltime, daca se intampla sa fie tinut in casa si cade de pe marginea balconului sau de la fereastra, daca sufera un accident in strada, daca este lovit intentionat cu un obiect contondent sau este atacat de alte animale.
O rana la cap poate fi superficiala si atunci se vindeca repede, dar daca este grava situatia se schimba, patrupedul trebuie dus de urgenta la o clinica veterinara pentru a primi ajutor, in caz contrar poate sa moara. Uneori este posibil ca animalul sa fie lovit la cap dar sa nu-i curga sange si astfel stapanul sau trebuie sa descopere daca el are o astfel de suferinta prin alte simptome pe care acesta le poate avea.
Dintre acestea fac parte o mare varietate de simptome si anume: animalul are o stare de letargie sau este nervos, agitat si chiar agresiv, nu lasa stapanul sa-l atinga, sa-l mangaie, vrea sa fie lasat in pace, se ascunde intr-un loc retras la intuneric, are mersul nesigur, dezechilibrat, iar in cazuri grave isi pierde cunostinta pe termen scurt sau chiar un timp mai indelungat.
Daca animalul este lovit intentionat cu un obiect dur sau atacat de alte animale poate prezenta leziuni grave, rani, sangerari in interiorul craniului, pot fi afectate oasele craniului, ii curge sange pe nas, prezinta o deformare a capului. Intotdeauna in astfel de cazuri patrupedul trebuie sa fie dus la un medic veterinar care va sti sa ii acorde primul ajutor.
Stapanul sau trebuie inainte de asta sa aiba grija sa puna animalul pe un loc drept, si daca acesta isi pierde cunostinta sa ii scoata limba afara pentru a nu se sufoca. Nu trebuie sa-i dea nici un medicament, dar daca are o rana deschisa care sangereaza ii poate pune o bucata de tifon imbibat cu o solutie antiseptica si apoi sa-l transporte cat mai repede la spitalul veterinar.
Medicul va vedea starea animalului, cat de grava este rana sa si ii va stabili un tratament adecvat. Daca nu este un caz grav il va pansa, dar in situatii dificile este posibil sa fie nevoie de interventia chirurgicala.
Am o pisicuță de 2 luni care a fost calcata pe cap de o persoana am fost cu ea la veterinar cca 3 săptămâni si am urmat tot tratamentul recomandat dar pisicuta tot se dezechilibrează si are tendință sa cada am întrebat același doctor daca mai pot sa o ajut cu alte medicamente dar nu a avut nici un răspuns clar.daca ma pute.ti ajuta cu un sfat v.as mulțumi anticipat