Părinți și copiiCe alimente ajută la creșterea imunității organismului?

Ce alimente ajută la creșterea imunității organismului?

Părinții moderni sunt adesea interesați să crească imunitatea copilului lor și pentru asta aleg o alimentație adecvată, organică. Ei continuă să învețe de la medici și nutriționiști cum să-și întărească și imunitatea lor, printr-o alimentație echilibrată și suplimente de vitamine și minerale.

Pentru creșterea imunității este importantă și detoxifierea organismului. Procesul de detoxifiere are loc în ficat și sistemul limfactic. Află în acest articol ce alimentație este eficientă pentru detoxifierea organismului și creșterea imunității.

Navigare rapidă în articol:

  1. Alimente pentru detoxifierea organismului
  2. Alimente pentru creșterea imunității

1. Alimente pentru detoxifierea organismului

Limfa este lichidul din corp care are rol în curățarea sângelui de toxine. Ficatul este organul care ajută la metabolizarea toxinelor în acea formă ce poate fi eliminată de organism. Prin urmare, detoxifierea linfei și ficatului este importantă și se poate face printr-o dietă echilibrată, formată din alimente organice.

Detoxifierea sistemului limfatic

Acest proces este important pentru sănătatea celulară și se realizează cu ajutorul unor alimente care conțin:

  • Vitamine A, C, B6, E
  • Zinc, fier și seleniu.

Echinaceea este o plantă care susține de asemenea sistemul limfatic.

Detoxifierea ficatului

Pentru detoxifierea ficatului sunt necesare alimente organice care conțin:

  • Vitamine A, B1, B6, C, E, K
  • Cupru, biotină și beta-caroten.

Pentru sănătatea organismului și creșterea imunității sunt importanți și antioxidanții, precum vitaminele (A, C și E), cât și mineralele (ex. mangan, cupru, seleniu, zinc). Sunt recomandate și ceaiurile din plante medicinale, precum: păducel, lemn dulce. De asemenea, ajută și suplimentele alimentare din semințe de struguri și Gingko Biloba.

2. Alimente pentru creșterea imunității

Prin alegerea unor alimente organice, se poate menține sănătatea corpului și se poate crește longevitatea. O dietă echilibrată face parte dintr-un stil de viață sănătos, care înseamnă și reducerea cantității de alcool și renunțarea la fumat.

Pentru îmbunătățirea sănătății, trebuie să mănânci mereu alimente proaspete, bio, care sunt bogate în nutrienți. O idee bună ar fi incorporarea în dietă a unor superalimente – care vor ajuta la creșterea imunității organismului.

Iată câteva idei de alimentație sănătoasă:

  • Consumă alimente bogate în fibre, care mențin sănătatea sistemului digestiv
  • Pentru sănătatea pielii alege acele alimente care au vitamine A, C și E, dar și beta-caroten (care protejează împotriva semnelor îmbătrânirii)
  • Introdu în dieta zilnică alimente bogate în zinc și vitamina C, care au efect bun asupra sângelui și imunității
  • Pentru sănătatea inimii încorporează în dietă alimente care au grăsimi sănătoase, cereale integrale, ce ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral și boli de inimă
  • Pentru menținerea sângelui sănătos consumă alimente care au vitamine, fier și acid folic
  • Introdu în dietă alimente bogate în magneziu, calciu și triptofan, care ajută în combaterea bolilor, infecțiilor și care îmbunătățesc calitatea somnului
  • Pentru sănătatea ochilor, consumă alimente care au vitamina A și substanțe corotenoide ce protejează vederea, previn anumite boli, cum este de exemplu cataracta
  • Alege alimente care au antioxidanți, seleniu și substanțe fitochimice, care previn deteriorarea celulară și îmbolnăvirea organismului
  • Pentru a-ți menține sănătatea sistemului osos și muscular introdu în dietă alimente bogate în calciu, vitamina K și magneziu
  • Suplimentele de vitamina D mențin sănătatea, susțin dezvoltarea musculaturii și asimilarea calciului în organism
  • Respectă un program adecvat de somn, pentru că odihna contează pentru imunitate și sănătate.

Cum să mănânci mai sănătos?

Dacă alegi să mănânci mai sănătos, ai șanse mari să duci o viață mai bună, să trăiești mai mult, fără să te îmbolnăvești. Pentru asta trebuie în primul rând să ai o dietă corectă, deci să renunți la alimentele procesate.

Mâncarea crudă – alcătuită din fructe și legume – este mult mai bună pentru sănătatea organismului. În acest fel te poți bucura mai mult de arome proaspete și de o concentrație mai mare de nutrienți esențiali, de vitamine și minerale din alimentele organice, crude.

Recomandat este să cumperi alimente bio din piață, de la oameni care cultivă și vând alimente naturale neprocesate. Evită magazinele care au legume și fructe ce sunt tratate cu substanțe chimice și pesticide.

Construiește o dietă variată și sănătoasă, cu superalimente, care îți cresc șansele de a avea un corp mai sănătos și plin de energie.

Reguli de dietă sănătoasă

Alege carbohidrați nerafinați, care au fibre și nutrienți. Poți introduce în dietă cereale integrale, leguminoase, fasole, etc. Evită să consumi grăsimi saturate și grăsimi trans, care cresc nivelul de colesterol din sânge. Acestea pot fi înlocuite cu grăsimi nesaturate, care se găsesc în pește gras, semințe, nuci, ulei de măsline, avocado.

De asemenea, din dietă ar trebui să facă parte și alte alimente sănătoase precum:

  • Fibrele din orz ajută la reducerea colesterolului din sânge
  • Hreanul are proprietăți antibiotice, antibacteriene, antitusive, calmante, reduce colesterolul, previne răceala, stimulează pofta de mâncare și crește imunitatea organismului
  • Laptele și produsele lactate au calciu și vitamine A și B2, care mențin sănătatea oaselor și a dinților
  • Calciul apare și în alte alimente: migdale, nuci, lapte de soia, semințe de susan, varză kale și broccoli.

Alte sfaturi pentru sănătate

Consumă 4-5 porții de legume și fructe pe zi, pentru a avea o dietă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Potrivit studiilor cercetătorilor, o dietă bogată în care predomină fructele și legumele ajută în prevenirea bolilor de inimă, a cancerului, bolilor de ochi, bolilor neurodegenerative și în general a bolilor legate de vârstă.

Iată câteva avantaje oferite de o serie de alimente bune pentru sănătate:

  • Sfecla roșie are nutrienți care îmbunătățesc fluxul sanguin
  • Fasolea neagră are fibre sănătoase pentru intestine
  • Somonul este important pentru sănătatea creierului
  • Zmeura are vitamine și fitochimicale ce mențin sănătatea ochilor
  • Citricele sunt o sursă de vitamina C, care stimulează imunitatea organismului
  • Broccoli are fitochimicale care ajută în prevenirea cancerului.

Oamenii care consumă cel puțin două porții de fulgi de ovăz pe zi, au sănătatea mai bună. Se spune că ovăzul oferă multe avantaje:

  • Este bogat în fibre și nutrienți ce reduc colesterolul din sânge, previne cancerul, bolile de inimă, diabetul zahart de tip 2
  • Ovăzul susține sănătatea sistemului digestiv și menține nivelul de zahăr sub control
  • Ovăzul are beta-glutan și magneziu care reglează secreția de insulină – lucru important pentru cei care suferă de diabet.

În concluzie, fulgii de ovăz trebuie să facă parte din dietă pentru că ajută în menținerea sănătății organismului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.