Animale de companieCariile la câini și pisici – Cauza dezvoltării unor patologii mai grave

Cariile la câini și pisici – Cauza dezvoltării unor patologii mai grave

Caria dentară reprezintă o afecțiune care poate distruge coroana și rădăcina dintelui. Aceste probleme dentare pot să apară și la câini și la pisici, indiferent de rasă și vârstă. Ele reprezintă principala cauză a dezvoltării unor patologii grave în corpul animalelor.

Cariile la animalele de companie sunt cauzate de bacteriile din cavitatea bucală, de pe suprafața dinților și gingiilor. Acestea se transformă în acizi care pot afecta foarte tare smalțul dinților, îl demineralizează și astfel se formează cariile pe suprafața acestora. În faza incipientă, prin remineralizare, cariile pot fi eliminate. În cazul în care leziunile sunt grave, procesul este ireversibil și dintele este distrus.

Dieta are un rol important în dezvoltarea cariilor la câini și pisici. De asemenea, starea de sănătate a acestor animale de companie este un alt factor care poate contribui la apariția cariilor. Dietele bogate în carbohidrați pot contribui la apariția cariilor. Animalul care a fost hrănit cu alimente de slabă calitate, ajunge să aibă un deficit de minerale, vitamine și substanțe nutritive, poate ajunge să dezvolte astfel de afecțiuni ale dinților. O gură nesănătoasă este o cale de acces pentru numeroși agenți patogeni spre interiorul organismului.

În concluzie, un animal care are dinții stricați va ajunge cu siguranță să aibă și alte probleme de sănătate. Îi vor fi afectate organele digestive – stomacul, ficatul, intestinele – apoi și alte organe ale corpului, îi va slăbi sistemul imunitar al organismului. În general pisicile și câinii cu afecțiuni dentare pot suferi în timp de insuficiență cardiacă, infecții pulmonare și insuficiență renală.

Unele animale sunt mai norocoase, au dinți foarte buni și saliva compusă din astfel de substanțe care împiedică partial sau complet formarea tartrului. La alte animale însă, apare o sensibilitate dentară, acestea au un risc crescut de a dezvolta tartru și de a suferi de boli dentare.

Bacteriile contribuie la dezvoltarea tartrului, ele se multiplică, afectează și gingiile și astfel ajung în organism. Temperatura și alimentele pe care le consumă animalului creează condiții foarte bune dezvoltării bacteriilor, înmulțirii lor.

De căte ori un animal este dus la un medic veterinar pentru vaccinare sau deparazitare, el trebuie să facă și un control la dinți deoarece monitorizarea regulată a sănătății dinților și gingiilor, a cavității bucale a patrupedului, îl poate feri de multe patologii grave. Depistarea la timp a tartrului și eliminarea lui contribuie la menținerea sănătății dinților animalului. De regulă tartrul se formează cel dintâi la molarii superiori, de aceea este necesar să se verifice toată dantura animalului.

La pisici primele afecțiuni dentare sunt: leziunile pe dinți, inflamațiile gingiilor, sângerările la nivelul gingiilor, durerile locale, ruperea dinților. La pisici pot să apară stomatite sau așa numitele inflamații ale gingiilor și mucoasei bucale. Acestea sunt produse de placa dentară, tartru, infecții, prezența unui corp străin înfipt în gingie (ex. un os).

Stomatita poate duce la dezvoltarea amigdalitei, faringitei și altor afecțiuni. În cazul în care afecțiunile dentare sunt dureroase, animalul își pierde pofta de mâncare, refuză să se hrănească și slăbește foarte mult.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.