“M-a înșelat! Cum de nu mi-am dat seama??”… Răspunsul meu, ca persoană care a trecut prin această experiență urâtă, este: nu ți-ai dat seama deoarece nu ai vrut să vezi ce se întâmplă sub nasul tău! Ai simțit că ceva nu merge, însă ai căutat orice altă explicație posibilă. Nu ai vrut să accepți ce îți spunea instinctul.
Este ușor să îți dai seama că te înșală persoana iubită. Însă este greu să accepți acest fapt. De aceea, închizi ochii și speri că nu este așa. O tactică grozavă, identică cu cea a struțului care își bagă capul în nisip – doar pentru că nu vrei să știi, nu înseamnă că nu se întâmplă…
De ce spun că este de fapt ușor să îți dai seama că te înșală? Deoarece am trecut prin aceasta; și eu, ca atâți alții, nu am vrut să accept. Însă când totul a devenit clar, m-a uimit câte indicii am avut în tot timpul în care încă speram că nu mă înșală. Indicii peste indicii…
Iată ce ușor este să-ți dai seama că te înșală
Întreabă-ți prietenii și ascultă atent ceea ce îți spun. Adesea, cei care ne cunosc își dau seama de multe lucruri pe care noi nu vrem să le acceptăm. Dacă un prieten te avertizează, ai face bine să asculți. Este dovedit științific, printr-o serie de studii, faptul că o persoană din afară își dă seama mai bine decât cel implicat că partenerul înșală. De ce? În primul rând, cel din afară este obiectiv și vede ceea ce tu nu poți. Chiar și un străin își poate da seama că partenerii unei relații au probleme doar urmărindu-i împreună, observând cum interacționează.
Urmărește schimbările în atitudinea persoanei iubite. Petrece mai puțin timp cu tine? Este mai distant? Începe o activitate nouă subit? Are gusturi noi? Toate sunt indicii; da, preferi să le explici altfel, însă e momentul să cauți alte semne.
Și există destule: limbajul verbal și non-verbal îți arată multe. Când o persoană infidelă este nevoită să mintă, tensiunea nervoasă se manifestă clar. În primul rând, incapacitatea de a vorbi (stresul duce la lipsa salivei). Persoana iubită cască gura ca un pește și întârzie să-ți răspundă?? Iată un indiciu că va minți. În al doilea rând, urmărește respirația: dacă rămâne fără aer și apoi respiră sacadat, ai alt indiciu al minciunii. În al treilea rând, dacă răspunde repetând întrebarea ta, întârziind cât poate răspunsul sau dacă te atacă, fiind agresiv în limbaj, este destul de clar că este anxios și minte.
Gândește-te la patternul relațiilor sale trecute. Deși e adevărat că o persoană care a înșelat o dată în trecut poate fi apoi fidelă, fiecare are un pattern al relațiilor. Câte relații a avut și de ce s-au sfârșit? E genul de persoană care trece repede de la o relație la alta? Pare instabil ca partener de cuplu și pare că se atașează rapid de o nouă persoană? Toate acestea spun multe.
Ascultă-ți vocea interioară. Dacă ai momente în care ești ocupat cu altceva (de exemplu, faci curat, conduci, citești ceva) și deodată o voce interioară sâcâitoare îți spune: să vezi că mă înșală!, trage alarma. Nu ignora acea voce micuță, nu o alunga, ascultă ce-ți zice.
Urmărește cât de activ este pe rețelele de socializare online. Un studiu interesant a găsit o legătură clară între prezența pe rețele de socializare (cât de active erau persoanele pe Twitter sau Facebook) și infidelitatea. De asemenea, dacă devine mai secretos și își pune parole peste tot, ascunde de tine cea ce postează sau discută, își ține telefonul departe de tine, ai mai multe semne că te înșală.
Ascultă-i vocea! Ce legătură mai este între vocea persoanei iubite și infidelitatea sa? Ei bine, diverse studii arată faptul că o voce joasă și profundă la bărbați e corelată cu un nivel crescut de testosteron, ceea ce e corelat cu risc mărit de infidelitate. Invers, o voce înaltă, ascuțită la femei e corelată cu un nivel crescut de estrogen, ceea ce ar indica același risc mărit. Un alt studiu a găsit o corelație între mărimea degetului inelar al bărbaților și infidelitate (cu cât degetul e mai lung, cu atât bărbatul e mai puțin fidel).