Copii & adolescențiCare sunt cele mai dure realități pe care copilul trebuie să le...

Care sunt cele mai dure realități pe care copilul trebuie să le învețe și cum îl pot ajuta părinții?

Viața nu este doar fericire și joacă și fiecare copil va trebui să învețe unele realități dure despre lumea în care s-a născut. Bineînțeles că fiecare părinte își dorește nespus de mult să-și protejeze copilașul de aspectele crude, dure, urâte ale vieții, dar acest lucru este pur și simplu imposibil.

Părintele poate însă să-și ajute copilul să înțeleagă și să accepte aceste realități dure. Pentru adulți, unele lucruri sunt de la sine-înțelese – toată lumea le știe; pentru un copil însă ele pot veni ca un șoc. A te preface că partea urâtă a lumii nu există, a îi prezenta copilului doar partea frumoasă nu îl va pregăti pentru confruntarea cu viața! Nu este ceva ce un părinte dorește să facă, însă la un moment dat va trebui să îi vorbească și despre aceste realități dure, să îi explice și partea urâtă a realității…

Mama și tata nu te pot ajuta întotdeauna

Copilul mic se bazează pe părinții săi pentru tot; însă nu poate fi întotdeauna astfel și curând va apărea o situație în care el este nevoit să se descurce de unul singur. De fapt, este și un lucru necesar pentru dezvoltarea individualității și autonomiei unei ființe. Acasă când părintele este ocupat, la grădiniță și la școală apar diverse situații în care un copil trebuie să se descurce pe cont propriu, fără ajutorul constant al părinților săi. Și este mai bine un copil să învețe aceasta mai curând decât mai târziu.

Mama și tata au defectele lor, nu sunt perfecți

Copilul mic crede că părintele știe tot despre tot și că nu poate greși cu nimic. Ce șoc va fi realizarea că mama și tata greșesc și ei ca orice om, că uneori nici ei nu știu ce să facă, că uneori nici ei nu au răspunsuri! Însă este bine ca un copil să învețe că părinții săi nu sunt perfecți – aceasta îl va face să-i privească ca pe niște oameni și nu ca pe niște zei atotcunoscători. A recunoaște față de copil că ai greșit sau că nu știi ceva nu te face slab, ci te face pur și simplu uman

Există și rău în lume, iar unii oameni sunt răi

Cât și-ar dori părinții ca lumea să fie un loc bun și pașnic, un loc în care copilul să poată crește fericit și protejat! Însă știm cu toții că nu este așa. Și va învăța curând și copilul că nu este așa. El va vedea răul prezent în lume la un moment dat – fie printr-o experiență personală, fie auzind despre experiența altora. Iar atunci părintele trebuie să îi explice că există și oameni răi, că deși nu trebuie să trăim în frică, trebuie să fim mereu atenți cu cine intrăm în contact. Și doar pentru că cineva s-a purtat urât cu tine, aceasta nu înseamnă că așa sunt toți oamenii.

cele mai dure realități pe care copilul trebuie să le învețe

Unii oameni valorizează ceea ce nu este cu adevărat important în viață

Părinții încearcă să învețe copilul ceea ce contează cu adevărat în viață, să îi transmită valori autentice. Însă ce se fac ei atunci când copilul învață alte valori de la unele persoane? Cum să îi explice copilului că nu să ai smartphone te face valoros, ci să fii un om bun? De aceea e important că măcar în familie copilul să învețe ceea ce e valoros și să învețe că există și oameni cu valori superficiale.

A fi altfel decât alții câteodată îi face să te îndepărteze

O realitate dură pe care copilul o învață uneori pe pielea sa. Copiii sunt uneori cei mai cruzi și batjocoresc pe cel care este diferit, care se arată mai slab, care are vreun defect. Părinții trebuie să-i explice că oamenii privesc de multe ori cu teamă sau cu refuz pe cei altfel, deoarece pur și simplu nu înțeleg și deoarece este mai ușor să râzi de alții decât să îți vezi propriile defecte.

Eșecul nu înseamnă că trebuie să te dai bătut

Un copil va eșua la un moment dat, este o realitate incontestabilă. Și ca urmare a unui eșec, poate înclina să renunțe, crezând că eșecul înseamnă că nu este în stare să facă ceva. Aici trebuie să intervină părinții și să-l învețe o lecție valoroasă: din eșec trebuie să înveți, iar succesul nu vine decât la cei care nu renunță, care încearcă mereu să facă ceva mai bine.

Critica nu înseamnă că persoana nu te iubește

Copilul este foarte rănit când cineva îl critică; o atenționare sau o mustrare de la părinte sau de la învățător îl pot răni și îl pot face să creadă că persoana nu ține la el, că persoanei nu-i pasă cum se simte. Trebuie ca el să învețe că critica nu are decât scopul ca el să vadă ce greșește și ce poate face mai bine. Însă pentru aceasta, critica adultului trebuie să se îndrepte spre actul copilului și nu spre copil!

Dacă te arăți slab și nesigur, alții vor profita de vulnerabilitatea ta

„Fii tu însuți” este un sfat bun; însă nu întotdeauna – în unele situații este de preferat să nu-ți arăți deschis slăbiciunile și temerile, pentru a nu deveni ținta altora. Iar copilul trebuie să învețe și aceasta dură realitate. A te arăta și a te purta sigur pe tine chiar atunci când de fapt te temi poate fi de preferat uneori, în loc de a îți arăta deschis toate slăbiciunile…

Tu îți ești cel mai bun prieten, tu te poți ajuta pe tine însuți și tu îți alegi calea în viață

Copilul trebuie să aibă încredere în oameni – și totuși, el trebuie să învețe și realitatea că în viață câteodată doar tu însuți te poți ajuta. A avea încredere în tine însuți este cel puțin la fel de valoros ca a avea încredere în alții.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.