Ce ar trebui sa stim despre caracterul distructiv al pisicilor? – Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le cunoastem despre pisici, ele au un caracter foarte puternic, uneori au nevoie de un stapan, se plictisesc repede si se poate intampla sa-si exprime plictiseala intr-un mod distructiv prin roaderea unor obiecte din casa sau prin manifestari patologice cauzate de stres.
Pisica – ,,mâța” ca termen popular – este independenta, se plimba si se curata singura, in prezent este cel mai cunoscut animal domestic din toata lumea, un mamifer care apartine ordinului carnivorelor, familiei Felinae. Este foarte apropiata de pisica salbatica africana (numita Felis silvestris libyca) si de pisica salbatica europeana (numita Felis silvestris silvestris), impreuna formeaza specia Felis silvestris (numita Felis silvestris catus). Desi este cunoscuta de aproximativ 3500-4000 de ani, in Egiptul antic vietuind in stransa legatura cu oamenii, se poate adapta din nou la mediul salbatic, avand capacitatea instinctuala de a vana si forma colonii.
De obicei pisicile sunt perfect adaptabile la mediul familial in care traiesc, au secrete care trebuie doar descoperite, au nevoie de atentie constanta din partea stapanilor, nu le plac schimbarile si sunt linistite doar cand simt propriul miros si acela al oamenilor alaturi de care traiesc.
Prin studiul diversificat de-a lungul anilor ne este cunoscut faptul ca pisicile sunt animale usor de intretinut si curate, in plus sunt afectuoase fata de om, isi exprima mereu atasamentul fata de acesta, prin personalitatea lor caracteristica. Intr-adevar, s-a constatat ca pisicile ar trebui totusi sa aiba un caracter sociabil si pasnic chiar daca au probleme frecvente legate de stres, de convietuire, sau starea de sanatate, etc.
Pisicile au o preferinta aparte pentru una dintre labute, pot fi stangace sau dreptace. Desi multi sustin ca ele nu sunt expresive, au totusi 26 expresii faciale (care corespund unor emotii), de asemenea dorm aproximativ 65% din viata, in restul timpului se spala 25%, mananca 5% sau se joaca tot 5%, cand sunt linistite si multumite torc, la fel si atunci cand simt o durere sau sunt stresate si agitate, si le place mult sa le vorbesti in soapta.
Cercetarile au aratat ca ar fi bine ca oamenii sa aiba o pisica in apropiere (in special cei batrani si singuri), deoarece ele ofera prietenie si afectiune mai ales stapanilor lor, iar atunci cand le alinti sau mangai creeaza o stare de calm si liniste. Mai toate felinele se deplaseaza pe varfuri si in liniste, avand pernute moi si groase – un avantaj al animalelor de prada.
Pisicile sunt considerate vanatori excelenti, sunt puternice si agile, au simtul auzului dezvoltat si vederea buna, au gheare incovoiate, dinti ascutiti, vibrize sensibile la atingere, iar flexibilitatea vertebrelor le permite sa isi rasuceasca cu usurinta corpul in multe pozitii.
Pisicile sunt capricioase si curioase, de aceea unele actiuni ale acestor feline pot parea bizare pentru noi oamenii, pentru a evita „un razboi” cu pisica ar trebui sa intelegem de ce aceasta face anumite lucruri si sa interpretam gesturile sale. Cand este certata ea asociaza comportamentul sau cu o intamplare negativa si astfel reactioneaza stand nemiscata, fugind sau atacand. Este un animal solitar, teritorial, are o toleranta limitata la orice schimbare.
Temperamentul pisicilor variaza considerabil de la un exemplar la altul cat si de la o rasa la alta, este inutil sa pretindem ca pisica sa invete sa nu fure hrana sau sa nu iasa pe usa sau sa nu doarma in pat. Are insa capacitatea de a invata sa foloseasca litiera si nu va fi nevoie sa scoatem pisica din casa pentru a-si face nevoile. Fiind micuta si pufoasa pisica se numara printre cele mai indragite animale care adora sa fie alintate, ea isi rasplateste stapanii cu un tors, astfel incat ar incalzi pana si cea mai rece inima.
Este una dintre cele mai inteligente animale de rasa, are o infatisare armonioasa, este precauta, foarte inventiva prin jocurile ei, foarte agila prin instinctul ei de a vana ce l-a pastrat aproape intact, se strecoara cu abilitate cu gratia unei balerine, fiind si buna acrobata. Ii place sa fie in stransa legatura cu stapanul si datorita inteligentei ea pare sa aiba capacitatea de a intelege limbajul uman.
Avand o personalitate ,,fidela” nu este preocupata sa intre in gratiile musafirilor, pentru ea conteaza stapanul, nu ataca si nu se ascunde chiar daca unii copii o necajesc, este deranjata de zgomotele stridente, cautand mereu un colt mai linistit in care sa se retraga.
Probabilitatea de a prevedea caracterul unei pisici tine de variabilitatea intre indivizii aceleiasi rase prin anumite trasaturi cum ar fi sociabilitatea, lipsa agresivitatii si afectiunea. Si timiditatea ar putea fi o caracteristica mostenita sau dobandita prin lipsa convietuirii cu omul, astfel simtindu-se nesigura, pisica fuge de persoanele straine sau de cele sacaitoare si zgomotoase.
Ca si cainii, pisicile au fost dintotdeauna considerate de catre om animale de mare utilitate, apreciate pentru abilitatea lor de a vana rozatoare – soareci, sobolani. Din cele mai vechi timpuri, prin individualitatea lor bine conturata, pisicile au fost apreciate de egipteni ca animale de companie si divinizate ca mici zeitati.