Casă și grădinăArmonizarea culorilor în locuință, sfaturi de urmat pentru a crea un ambient...

Armonizarea culorilor în locuință, sfaturi de urmat pentru a crea un ambient relaxant

Amenajarea unei locuinte reprezinta un pas foarte important, iar unul dintre elementele principale ale designului interior este reprezentat de cromatica aleasa. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cateva sfaturi utile pentru armonizarea culorilor in locuinta.

In orice locuinta trebuie sa existe armonia si echilibrul, de aceea amenajarea acesteia reprezinta un aspect care trebuie tratat cu foarte mult simt de raspundere. Ce se intelege prin armonie? Armonia reprezinta momentul in care doua sau mai multe elemente, in cazul de fata culorile, relationeaza. Armonia cromatica presupune existenta unui echilibru in privinta culorilor si a nuantelor, dar si a contrastului si a legaturii dintre culoare si textura.

Daca alegerea culorilor se face cu usurinta in functie de trend, in functie de preferinte sau in functie de simbolistica, armonizarea acestora in locuinta reprezinta ceva mai mult decat atat. Dupa cum am mentionat si anterior, culorile au o simbolistica foarte puternica si, de asemenea, impactul acestora asupra organismului nostru este la fel de puternic.

Inca din timpuri stravechi culorile erau folosite de catre vraci pentru a vindeca sau pentru a induce o anumita stare si, de-a lungul timpului, designerii de interior au elaborat ample teorii referitoare la impactul culorilor din locuinta asupra organsimului si asupra psihicului. De aceea, combinarea corecta a culorilor reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi ai unei amenajari interioare.

Fie ca vorbim despre culoarea peretilor sau a obiectelor de mobilier sau a decoratiunilor, toate aceste elemente contureaza locuinta iar culorile care le caracterizeaza trebuie sa se gaseasca intr-o perfecta stare de echilibru. In privinta alegerii culorilor, nu exista un set de reguli stricte. Cert este ca acestea trebuie sa se potriveasca designului abordat pentru locuinta si, de asemenea, trebuie sa aiba un efect benefic asupra organismului.

Mai mult decat atat, este important de retinut faptul ca nu este indicat sa alegeti culorile care se poarta intr-un anumit an deoarece exista posibilitatea ca acestea sa nu se potrivesca designului si, mai ales, peste un an sau doi moda se va schimba.

Este indicat sa alegeti culorile care va plac, care corespund locuintei dumneavoastra si nu in ultimul rand care pot corecta anumite imperfectiuni.

armonizare culori in casa

Formula de baza pentru a crea armonia este cel mai bine descrisa prin asa-numitul “cerc cromatic”. Cercul cromatic reprezinta un adevarat ajutor pentru oricine doreste sa isi aromonizeze corect culorile in propria locuinta si este un cerc impartit in 12 sectiuni, pe care sunt notate si numerotate in casutele 1, 5 si 9 culorile primare (galben, albastru si rosu).

Prin amestecarea culorilor primare si prin adaugarea de alb sau negru se pot obtine toate celealte culori. Atunci cand culorile primare sunt amestecate doua cate doua, in parti egale, culorile rezultate vor fi culorile secundare. Culorile tertiare reprezinta amestecul dintre o culoare secundara si o culoare primara vecina.

De ce este atat de util cercul cromatic? Pentru ca, pe cercul cromatic, fiecarei culori primare ii corespunde cate o culoare secundara, acestea aflandu-se intr-o relatie de opozitie si purtand denumirea de culori complementare. Atunci cand sunt alaturate, culorile complementare se vor evidentia reciproc.

Pentru a armoniza corect culorile in locuinta, puteti alege doua culori complementare si puteti folosi, de asemenea, o culoare neutra care sa estompeze din contrastul prea puternic. De asemenea, culorile alaturate sunt complementare (rosu – rosu aprins). In acest fel, puteti utiliza doua culori alaturate (analoage) si o culoare complementara care sa accentueze efectul.

Asadar, armonizarea culorilor in locuinta nu este chiar un pas dificil insa necesita foarte multa atentie. Pentru ca armonia si echilibrul sa isi gaseasca locul in locuinta dumneavoastra, puteti opta pentru culori si combinatii care se apropie cat mai mult de natura. Trebuie sa fiti constienti de faptul ca o culoare are anumite caracteristici atunci cand nu este inconjurata si de alte culori, insa in momentul in care ii sunt alaturate si alte culori, culoarea respectiva va avea alte valori.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.