Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai bune retete pentru ciorba taraneasca.
1. Reteta de ciorba de linte taraneasca reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru ciorba de linte taraneasca sunt urmatoarele:
- 250 grame linte rosie conservata;
- doua cepe;
- 100 grame costita afumata;
- cinci catei de usturoi;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de ciorba de linte taraneasca va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa alaturi de usturoi pana cand capata o culoare aurie si devine transparenta, continuati cu lintea si costita sectionata in cubulete. Lasati compozitia pe foc timp de jumtate de ora, apoi adaugati o cantitate suficienta de apa;
- Condimentati cu sare si piper dupa gust;
- Lasati ciorba sa fiarba pentru douazeci de minute;
- Serviti-o de indata ce este gata.
2. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de ciorba din Braila. Va recomandam sa incercati acest preparat si va garantam ca gustul sau nu o sa va dezamageasca.
Timp de pregatire: douazeci de minute.
Timp de fierbere: trei sferturi de ora.
Pret estimativ pentru o portie: trei lei.
Ingredientele necesare pentru sase portii de ciorba din Braila sunt urmatoarele:
- 50 grame mazare;
- 50 grame fasole verde;
- un litru de smantana;
- patru cartofi;
- patru fire de ceapa verde;
- doi morcovi;
- sase rosii;
- doi dovlecei;
- o telina;
- o legatura de patrunjel;
- o legatura de marar;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de ciorba din Braila va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Daca ati achizitionat mazare congelata, va trebui sa o lasati la decongelat inainte de a o folosi in preparat. Daca mazarea este proaspata, ea va trebui sa fie scoasa din teaca;
- In cazul in care ati achizitionat fasole verde congelata, lasati-o la decongelat. Daca fasolea este proaspata, rupeti-i extremitati-le, spalati-o in mai multe ape, apoi lasati-o la scurs. Sectionati apoi fasolea in jumatate sau in mai multe parti egale, in functie de dimensiuni;
- Curatati cartofii, spalati-i, apoi sectionati-i in cubulete de marime potrivita. Pastrati cartofii intr-o cantitate suficienta de apa la rece, pentru a evita oxidarea lor. Cartofii oxidati sunt toxici, asadar va recomandam sa nu ignorati conditiile de pastrare ale acestora;
- Curatati ceapa verde, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi taiati-o in rondele pana la partea verde pe care o veti folosi in alt preparat sau o veti arunca;
- Curatati morcovii, spalati-i, lasati-i la scurs, apoi dati-i prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Spalati rosiile, indepartati-le coditele, lasati-le sa se scurga. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati rosiile sectionate usor cu ajutorul unui cutit in partea inferioara. Opariti rosiile pana cand pielita ce le inconjoara are tendinta de a se desprinde de la sine. Cand sunt gata scoateti rosiile din apa fierbinte cu ajutorul unei supiere si lasati-le sa se scurga si sa se raceasca intr-o strecuratoare. Cand s-au racit suficient, indepartati coaja rosiilor, sectionati-le in jumatate, indepartati-le cotorul si miezul, apoi tocati-le pulpa marunt;
- Spalati dovleceii, indepartati-le extremitati-le, apoi sectionati-i in cubulete de dimensiuni egale;
- Curatati telina, spalati-o, lasati-o sa se scurga, apoi dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Spalati patrunjelul si mararul, lasati verdeata sa se scurga bine, apoi tocati-o marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Puneti pe foc o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati ceapa verde taiata in rondele. Caliti ceapa la foc potrivit spre mic, amestecand in continuu pentru a evita arderea sa. Ceapa arsa strica atat textura cat si gustul preparatului final, asadar va recomandam sa acordati atentie ciorbei la acest pas. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu, iar daca este cazul indepartati tigaia de pe foc pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa a devenit transparenta si a capatat o culoare aurie, adaugati morcovul dat prin razatoare, dovlecelul taiat in cubulete si telina. Lasati amestecul de legume sa se caleasca la foc potrivit pana cand isi schimba textura si culoarea. In continuare scoateti cartofii din frigider, lasati-i sa se scurga bine intr-o strecuratoare apoi adaugati-i in tigaie, impreuna cu mazarea si fasolea verde. Acoperiti tigaia in totalitate cu un capac si lasati legumele sa se inabuse bine timp de un sfert de ora. Indepartati tigaia de pe foc si lasati compozitia sa se raceasca;
- Puneti pe foc circa patru litri de apa, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati legumele calite anterior si racite. Amestecati pana la omogenizare, condimentati cu sare si piper dupa gust. Lasati ciorba sa fiarba timp de douazeci de minute, apoi adaugati rosiile tocate marunt. Amestecati si continuati fierberea pentru inca o jumatate de ora. Adaugati smantana intr-un vas incapator, cu ajutorul unui polonic, adaugati peste ea cantitati mici de supa, amestecati si continuati sa adaugati supa pana cand smantana ajunge la aceiasi temperatura cu supa. Adaugati compozitia de smantana in ciorba, amestecati pana la omogenizare si continuati fierberea pentru inca zece minute la foc potrivit. Opriti focul, adaugati verdeata (patrunjelul si mararul) tocata marunt anterior si acoperiti ciorba cu un capac in intregime. Lasati verdeata sa isi distribuie aroma in ciorba timp de zece minute;
- Serviti ciorba distribuind-o in portii egale in farfurii adanci de indata ce este gata.
Ciorba din Braila reprezinta o ciorba extrem de bogata in vitamine si cu un gust deosebit. Ea se poate servi atat la masa de pranz, cat si la cea de seara inaintea felului principal, rolul sau este acela de a pregati tubul digestiv pentru felul principal ce va urma, fel principal care de cele mai multe ori este mai greu de digerat. Va recomandam sa incercati acest preparat, gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare si va garantam ca il veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
3. Reteta de ciorba bucovineana reprezinta un preparat specific romanesc pe care il degustam de fiecare data cu placere. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas.
Pret estimativ pentru cinci portii: 15 lei.
Timp de pregatire: patruzeci de minute.
Timp de fierbere: optzeci de minute.
Ingredientele necesare pentru cinci portii de ciorba bucovineana sunt urmatoarele:
- un pui de tara;
- doi cartofi;
- un morcov;
- o telina mica;
- o ceapa;
- un ardei gras;
- doua rosii;
- fidea sau taitei;
- bors;
- o legatura de patrunjel;
- o legatura de leustean;
- sare;
- piper.
Modul de preparare pentru reteta de ciorba bucovineana va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Curatati bine puiul de tuleie, daca este nevoie parliti-l, apoi spalati-l bine atat la exterior, cat si la interior. Puiul poate contine bacterii ce ataca in principal tubul digestiv, tocmai de aceea spalarea sa este absolut necesara. Dupa ce l-ati spalat bine, transati puiul, obtinand la final doua pulpe, doua aripi, un piept si un spate. Puneti carnea la fiert intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare si piper. Spumati carnea de fiecare data cand este nevoie cu ajutorul unei supiere pe care o clatiti dupa fiecare spumare. Nu ignorati acest pas pentru ca de el depinde limpezimea ciorbei la final;
- Curatati cartofii, spalati-i bine, taiati-i in cubulete, apoi pastrati-i intr-un vas cu apa rece la frigider pana cand ii veti folosi in preparat;
- Curatati morcovii, spalati-i, taiati-i in rondele subtiri sau dati-i pe razatoarea mare;
- Curatati telina, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi dati-o pe razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati ceapa, spalati-o, tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea mare;
- Spalati ardeiul la exterior, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul, de aceasta data si la exterior, lasati-l la scurs, apoi taiati-l in cubulete;
- Spalati rosiile, decojiti-le, apoi dati-le pe razatoarea mare;
- Puneti pe foc o oala cu apa, putin ulei si un praf de sare. In momentul in care apa a dat in clocot, adaugati taiteii sau fideaua. Lasati pastele fainoase sa se fiarba pana cand se inmoaie si la sectionare nu prezinta urme de aluat in interior. Cand sunt gata scoateti pastele intr-o strecuratoare si lasati-le la scurs;
- Spalati patrunjelul si leusteanul, lasati verdeata la scurs, apoi tocati-o marunt pana la codite;
- Puneti pe foc o tigaie cu putin ulei, lasati-l sa se incinga, iar cand acesta a inceput sa sfaraie, adaugati ceapa tocata marunt anterior. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Daca observati tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul si amestecati bine, ceapa arsa are un gust amarui ce influenteaza foarte mult gustul final. Cand ceapa a devenit sticloasa si a capatat o culoare aurie adaugati morcovii, telina si ardeiul taiat in cubulete. Caliti legumele la foc potrivit pana cand isi schimba culoarea si textura, apoi adaugati rosiile date prin razatoare mai devreme. Lasati preparatul pe foc timp de un sfert de ora, apoi stingeti flacara si lasati compozitia sa se raceasca. Pentru a da o consistenta mai groasa supei puteti adauga la acest pas o lingura de faina alba, amestecand pana cand se omogenizeaza bine;
- Cand puiul s-a fiert (carnea are tendinta de a se desprinde de pe oase), adaugati compozitia de legume calite preparat anterior. In acelasi timp scoateti cartofii din frigider, lasati-i sa se scurga intr-o strecuratoare, apoi adaugati-i in ciorba care clocoteste;
- Incalziti borsul si dati-l in doua trei clocote, apoi cand cartofii s-au fiert (pot fi sectionati cu usurinta cu ajutorul unei furculite), adaugati borsul fierbinte. Amestecati bine pana cand ciorba se omogenizeaza. Lasati ciorba sa dea in doua – trei clocote, apoi adaugati fideaua fiarta in prealabil. Continuati fierberea timp de un sfert de ora, apoi opriti ciorba;
- Dupa ce ati oprit ciorba, presarati deasupra verdeata tocata anterior (patrunjelul si leusteanul). Acoperiti ciorba in intregime cu un capac si lasati-o sa se odihneasca timp de cinci – zece minute inainte de a o servi;
- In functie de preferintele dumneavoastra puteti drege ciorba cu smantana amestecata cu ou. Bateti smantana cu un ou, pana cand se omogenizeaza, apoi treptat cu ajutorul unui polonic adaugati din supa fierbinte, amestecand bine pentru a evita taierea smantanii. Continuati sa adaugati supa, pana cand smantana ajunge la aceiasi temperatura cu supa. Adaugati compozitia in supa, apoi amestecati bine pana se omogenizeaza.
Ciorba bucovineana se serveste fierbinte alaturi de un ardei iute. Va recomandam sa o incercati pentru ca in mod sigur o veti aprecia si o veti prepara de fiecare data cand aveti ocazia.
4. Reteta de ciorba taraneasca este deosebit de bogata in ingrediente si bineinteles mai mult decat gustoasa. Ea se serveste inainte de felul principal la masa de pranz constituind un preparat extrem de potrivit pentru orice anotimp. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas pentru a o putea prepara in linstea casei dumneavoastra.
Ingrediente pentru ciorba taraneasca:
- 200 grame de carne de vaca sau porc;
- 1 morcov;
- 1 cartof;
- 1 ardei gras;
- 2 rosii;
- o telina mica;
- o ceapa;
- jumatate de ceasca de boabe de mazare;
- 100 grame de fasole verde;
- bors;
- sare;
- patrunjel verde sau leustean verde;
- 1 os de vaca.
Iata cum se prepara reteta de ciorba taraneasca:
- Spalati bine carnea de vaca sau de porc, apoi lasati-o la scurs. Dupa ce s-a scurs taiati-o in cubulete;
- Spargeti osul de vaca in bucatele potrivite, spalati-l bine, lasati-l la scurs;
- Puneti carnea impreuna cu osul la fiert in doi litri de apa la foc potrivit. Spumati supa de fiecare data cand este nevoie;
- Curatati morcovul, spalati-l, dati-l pe razatoarea mare;
- Curatati cartoful, spalati-l, apoi taiati-l in cubulete. Cartofii vor fi adaugati in ciorba la final, iar pentru a nu se innegri va recomandam sa ii pastrati la frigider intr-un vas cu apa rece;
- Spalati ardeiul, indepartati cotorul, semintele ce pot exista in interior si nervurile albe. Atat nervurile, cat si semintele maresc puterea de fermentatie a preparatului, asadar va recomandam sa le indepartati. Ardeiul trebuie spalat atat la interior, cat si la exterior. Taiati ardeiul in fasiute subtiri;
- Spalati rosiile, decojiti-le, apoi dati-le pe razatoarea mare;
- Curatati telina, spalati-o, apoi taiati-o in patru;
- Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o intreaga;
- Spalati patrunjelul sau leusteanul. Lasati verdeata la scurs, apoi tocati-o marunt;
- Dupa ce carnea impreuna cu osul de vaca a fiert timp de o ora, iar spuma nu mai apare la suprafata, adaugati telina si ceapa, lasati sa fiarba in continuare. Carnea de vaca fierbe mai greu, tocmai de aceea are nevoie de un timp de fierbere mai mare;
- Puneti pe foc o tigaie cu suficient ulei, iar cand acesta a inceput sa sfaraie adaugati morcovul si ardeiul. Caliti-le la foc potrivit pana cand isi schimba culoarea si textura, apoi adaugati sucul de rosii. Fierbeti timp de cinci minute, apoi luati de pe foc;
- Cand carnea a fiert indepartati osul, telina si ceapa, apoi adaugati legumele calite anterior (morcovul, ardeiul si sucul de rosii) impreuna cu rosiile. Tot acum adaugati mazarea si fasolea verde. Condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi lasati sa fiarba pana cand mazarea si fasolea sunt fierte;
- Spre final adaugati borsul, amescand pana la omogenizare. Dupa adaugarea borsului dati in doua – trei clocote, apoi opriti focul;
- Inainte de servire presarati ciorba cu patrunjelul sau leusteanul tocat marunt.
Serviti ciorba taraneasca inainte de felul principal, de preferat fierbinte. Carnea de vaca trebuie consumata calda, daca se raceste nemaifiind la fel de gustoasa. In functie de preferintele dumneavoastra puteti drege ciorba cu una sau doua linguri de smantana, deasemenea ciorba merge de minune cu un ardei iute.
Va dorim: Pofta buna!