Sarcină & BebeCalendarul sarcinii - necesitatea monitorizării sarcinii în fiecare lună

Calendarul sarcinii – necesitatea monitorizării sarcinii în fiecare lună

Calendarul sarcinii – afla prin ce schimbari vei trece odata cu evolutia sarcinii, luna cu luna! Atat dezvoltarea lui bebe in-utero, cat si schimbarile prin care trece trupul tau sunt informatii pe care o viitoare mamica trebuie sa le stie!

Calendarul sarcinii – luna I de sarcina:

In prima luna a sarcinii, se prea poate sa nici nu banuiesti ca vei fi mamica! Sarcina este calculata astfel incat primele 2 saptamani se refera la ovulatia si la fecundarea ovulului de catre spermatozoizi. Apoi, inspre saptamana 3, ovulul fertilizat va fi denumit blastocit si se va implanta in uterul tau. Dezvoltarea sa in aceasta scurta perioada este uimitoare – celulele se inmultesc cu o viteza extrem de mare, iar blastocitul devine embrion. In primele 3 saptamani, nu observi mari schimbari, de aceea daca nu asteptai o sarcina, inca nu ai aflat vestea cea buna! Singurele semne pot fi o secretie vaginala oarecum modificata.

In saptamanile 4-5 insa, apar mai multe simptome ale sarcinii. Hormonul HCG (prin care se depisteaza sarcina) se secreta, stimuland si secretia altor hormoni cu rol in sarcina. De acum, un simplu test de sarcina iti poate da vestea cea mare! Trebuie sa stii ca odata ce ai aflat aceasta veste, e vremea sa iei primele masuri – in primul trimestru, deci si in urmatoarele 2 luni de sarcina, bebe este cel mai vulnerabil, caci i se dezvolta organele vitale. La sfarsitul saptamanii 5, embrionul este mititel cat o samanta de mar, insa creierul si inima deja sunt in formare, la fel ca placenta si cordonul ombilical. Schimbarile pe care le poti resimti, insa nu evidente, sunt urinarea frecventa, o stare de oboseala, sanii sensibili si eventual greturile (dusmanul celor mai multe viitoare mamici).

Ce sa faci in prima luna a sarcinii? Daca ai aflat vestea cea mare, afla si toate masurile pe care le poti lua pentru o sarcina si un bebe sanatos. In primul rand, gaseste un medic in care sa ai incredere si cu care poti discuta orice. Renunta la orice obicei nesanatos, fa rost de un tabel al alimentatiei recomandate si impune-ti un stil alimentar rational, intreaba medicul despre vitaminele prenatale si stabileste un program regulat de miscare fizica! Toate au un beneficiu enorm pentru tine si bebe!

Calendarul sarcinii – luna a II-a de sarcina:

In luna a II–a de sarcina, dezvoltarea lui bebe este in plin avant – embrionul ajunge, de la marimea unei samante de mar la aproximativ 2, 5 centimetri. La sfarsitul lunii a doua, el va fi numit fat (fetus). Inima este dezvoltata binisor, articulatiile sunt formate si mobile si se disting mainile si picioarele – capata din ce in ce mai mult forma unui bebe.

In luna a II–a, tu, ca viitoare mamica, treci prin multe schimbari: greturile pot fi un necaz destul de enervant; urinarea frecventa va fi un disconfort cu care trebuie sa te obisnuiesti; uterul e in crestere, desi inca nu observabil si poti avea dureri abdominale; sanii sunt foarte sensibili si poti observa ca au crescut; poti descoperi pete de sange pe lenjerie – daca nu sunt abundente, nu este o problema.

Ce sa faci in luna a II–a a sarcinii? Acum va fi programat primul control medical prenatal, in functie de decizia medicului – vei urma teste complete de sange, de urina, examen pelvian, poate ca si o ecografie. Discuta cu medicul despre orice tratament medicamentos pe care il urmezi. Hidrateaza-te, fa miscare fizica si in general, ai grija de tine! Incearca, pe cat posibil, sa te relaxezi, caci poti intampina acel neplacut simptom al starilor schimbatoare de dispozitie – devii subit trist, nervoasa, irascibila…

Calendarul sarcinii – luna a III-a de sarcina:

In luna a III–a, bebe va ajunge de la vreo 4 centimetri la vreo 7, 5 centimetri si va cantari spre final cam 20 de grame! I se dezvolta extrem de rapid creierul – de aceea sunt esentiale suplimentele cu acid folic. I se dezvolta degetele si unghiile si deja poate sa deschida gura, sa inghita, sa isi miste mainile si piciorusele – desi tu inca nu il simti cand el se agita…

Tu vei resimti poate si mai acut schimbarile bruste de dispozitie – nu te ingrijora daca deodata plangi, razi sau iti vine sa urli! Daca, insa ti se pare ca esti depresiva des, discuta cu medicul. Pot sa apara probleme cu somnul, uterul s-a marit si s-a ridicat – de aceea nevoia de urinare nu mai e chiar atat de enervanta, poti depista acea linea nigra pe burta, iar de multe ori, oboseala se mai atenueaza. Libido-ul poate sa te faca sa te gandesti doar la sex – fa-o, nu este nici o problema daca ai o sarcina normala! Discuta cu medicul asupra necesitatii analizelor suplimentare si timpul potrivit: screening, amniocenteza, CVS. E vremea sa colinzi magazinele in cautare de haine potrivite (nu e obligatoriu sa cheltui o avere, poti cauta in magazinele second-hand).

Calendarul sarcinii – luna a IV–a de sarcina:

In luna a IV-a, ai intrat deja in trimestrul doi de sarcina! Bebe are in saptamana 14 intre 8 si 10 centimetri si vreo 45 de grame, iar in saptamana 17, va avea 14-15 centimetri si cam 150 de grame. Ii apar parul, genele, sprancenele, este acoperit de lanugo – acel puf ce il protejeaza in-utero si acumuleaza straturi de grasime care ii vor echilibra temperatura.

In luna a IV-a, de multe ori greata se atenueaza; in schimb, de acum e foarte probabil sa te confrunti cu dureri abdominale – ligamentul ce sustine burtica in crestere e solicitat. Respiratia poate fi mai greoaie, e posibil sa ai dificultati cu vederea, poti avea si probleme cu sinusurile infundate (te ajuta vaporizatorul). Pielea, parul si unghiile sunt avantajate de sarcina si stralucesc (desi unele mamici pot avea dificultati cu acneea si petele)! De acum, oricine va putea observa ca vei fi o mamica – asteapta-te la o groaza de intrebari indiscrete si sfaturi necerute!

calendarul sarcinii

Calendarul sarcinii – luna a V-a de sarcina:

In luna a V-a, bebe ajunge la aproximativ 30 de centimetri si 400 de grame. El se misca, se rostogoleste, inghite lichid amiotic (poate deja sa simta gusturi), isi suge degetelul, poate chiar mima expresii! Poate sa perceapa prin pleoape luminile puternice si aude deja sunetele exterioare – deci ii poti vorbi si canta.

In luna a V-a, poti simti clar cum se misca micul bebe! Te poti confrunta cu ameteli, probleme de echilibru (ai mare grija cum te misti), arsuri la stomac (grija la alimentatie – fara alimente grase, condimentate in exces, sarate, acide), durerile de spate cauzate de greutatea burticii pot fi neplacute… Vestea buna e ca in jurul acestei saptamani, poti experimenta un val subit de energie! Nu uita sa te odihnesti, sa te relaxezi si sa ai grija de tine – doar astfel ai grija de bebe! Daca nu ai facut-o, cauta un curs prenatal si inscrie-te la lectii!

Calendarul sarcinii – luna a VI-a de sarcina:

In luna a VI-a, bebe creste pana la 35 centimetri si cam 700 de grame. Simtul tactil ii este in dezvoltare, de aceea se misca energic, se rostogoleste, se atinge si pipaie cordonul ombilical. Auzul este extrem de dezvoltat, asadar nu uita sa ii vorbesti si sa ii canti (pune-i si muzica, insa nu castile direct pe burtica, ci in camera)! Trasaturile fetei ii sunt formate.

Ca viitoare mamica, in luna a V-a, iti poate creste pofta de mancare destul de mult – mananca cand simti nevoia, insa evita pe cat poti „viciile” alimentare! Este perioada in care vei face o serie de teste, printre care cel ce depisteaza diabetul gestational. Poti sa te confrunti cu edeme – umflarea picioarelor si gleznelor (hidrateaza-te si stai cu picioarele in sus).

Calendarul sarcinii – luna a VII-a de sarcina:

Odata cu luna a VII-a, ai intrat in trimestrul trei – data nasterii se apropie mai rapid decat ai fi crezut! Bebe va creste pana la 40-43 de centimetri si va depasi greutatea de un kilogram. Creierul ii ajunge rapid la maturitate, i s-au deschis ochisorii pentru prima oara, este foarte energic, impingand si lovind si isi suge degetelul ca un hobby (se pare ca il relaxeaza). Dupa saptamana 29, se poate intoarce cu capul in jos, asteptand momentul iesirii…

Pana acum, te-ai obisnuit cu durerile de spate si abdominale! Respiratia iti este din ce in ce mai greoaie, poti avea carcei (maseaza-te, misca-te si nu sta in aceeasi pozitie, roteste-ti incheieturile) si inca ai stari schimbatoare de dispozitie. Discuta cu medicul de acum si hotarati modul in care iti vei aduce bebelusul pe lume (epidurala, cezariana, nastere naturala). Fii cu ochii in patru dupa simptome ale unui travaliu prematur (invata si cum sa deosebesti contractiile Braxton-Hicks de cele autentice).

Calendarul sarcinii – luna a VIII-a de sarcina:

In luna a VIII-a, bebe a crescut pana la o greutate de 2 kilograme si vreo 45 de centimetri! Se misca des si agitat, deoarece incepe deja sa nu mai aiba suficient spatiu. El are propriul program de somn si activitate – iar medicii ne spun ca in timpul somului, el deja viseaza.

Deja, ca viitoare mamica, nerabdarea si grijile te framanta… Dormi prost, ai iar nevoie des la toaleta, picioarele sunt dureroase si se umfla, respiratia iti e greoaie, esti iarasi obosita, stomacul te enerveaza – intr-un cuvant, probabil de abia astepti momentul nasterii, dar in acelasi timp te temi de el! Incearca sa te relaxezi, sa te odihnesti, ai grija la miscarile bruste (echilibrul e precar, iar articulatiile slabite) si ocupa-ti placut timpul cu planuri pentru bebe, pentru camera lui bebe, trusoul lui bebe… Fii cu ochii in patru dupa simptome ale travaliului, dar nu te stresa si nu iti face prea multe griji daca pana acum ai avut o sarcina sanatoasa!

Calendarul sarcinii – luna a IX-a de sarcina:

Luna a IX-a – in saptamana 37 sarcina e considerata la termen, dar bebe se poate lasa asteptat pana in saptamanile 39-40, chiar 42! Bebe ajunge cam la 50 de centimetri si 3,5 kilograme (dar acestea variaza). Chiar daca se naste inaintea termenului, din saptamana 34, riscurile sunt extrem de mici, dezvoltarea sa fiind aproape finalizata – doar plamanii inca se dezvolta pana in saptamana 37.

In luna a IX-a, incep mici contractii ale uterului, insa nu sunt resimtite. Se secreta deja colostrul ce va hrani bebelusul si spre saptamana 36, iti vei pierde dopul gelatinos. Vei merge regulat la medic, ce va verifica dilatarea si stergerea.  Poti pierde din greutate – nu e o problema, ci semn iminent al travaliului. Tot ce poti face acum este sa te odihnesti, sa ii pegatesti „cuibul” micutului, sa urmaresti atenta posibilele semne ale travaliului si sa ai rabdare! Bebe se lasa cateodata asteptat – insa va veni el curand… Respecta sfaturile medicului si nu va trece mult si iti vei tine scumpul bebe in brate…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.