Canarii pot suferi de diferite boli respiratorii, infectioase, intestinale si parazitare. In toate cazurile este indicat ca pasarea bolnava sa fie izolata de cele sanatoase, sa fie dusa la un medic veterinar si sa se faca o dezinfectare a coliviei si accesoriilor din interiorul acesteia.
Boli comune la canari:
Astm – Este una dintre cele mai grave boli intalnite la canari, care afecteaza sistemul respirator si poate imbolnavi apoi inima si tot organismul. Daca nu este tratata la timp este fatala. Daca pasarea va stranuta mai ales pe timp de noapte, inseamna ca ea are astm, va trebui izolata pentru a preveni orice infectie, nu trebuie sa se reproduca o perioada si va fi ferita de zonele acoperite de praf. Tratamentul consta in medicamente specifice acestei boli.
Anemia – Apare datorita lipsei de hrana adecvata, astfel pasarea scade in greutate, devine apatica si trista. Tratamentul consta in administrarea de vitamine si elemente nutritive timp de doua zile.
Pierderea partiala a penelor – Din cauza frigului, a unei boli de piele sau a unor paraziti, canarii isi pierd penele de pe cap sau din regiunea gatului. Cand nu este foarte clara cauza, trebuie luate in considerare toate simptomele. Tratamentul consta in aplicarea unui insecticid (unguent cu sulf) pe zona unde au cazut penele, iar dieta trebuie sa fie bogata in legume, vitamine si apa.
Difteria (tifosul) – Este cea mai grava boala a canarilor care poate fi recunoscuta prin urmatoarele simptome: pasarea canta foarte putin, este trista, apatica, are diaree, in interiorul ciocului prezinta placi albe. Apoi, cand boala se agraveaza, canarul are scaune cu sange, isi strange corpul sub forma unei mingi si moare. Boala se trateaza cu antibiotice, pasarile care mor trebuie arse pentru a nu se raspandi infectia.
Constipatia – Dieta pasarilor care sufera de constipatie trebuie sa cuprinda fructe, legume, cereale si medicamente laxative.
Diaree – Pasarile trebuie izolate, iar dieta lor trebuie schimbata, trebuie eliminate legumele, iar cerealele vor fi inlocuite cu seminte de mac. La recomandarea medicului se administreaza medicamentele antidiareeice in doze mici.
Fracturile – Este foarte dificil sa vindeci un canar care are o fractura de os, deoarece este mic si are oasele foarte subtiri. Cel mai bine este ca pasarea sa fie dusa la un medic veterinar, care va sti ce sa faca pentru a o vindeca.
Rani si abcese – Pentru vindecare, acestea se dezinfecteaza cu infuzie de musetel si apoi se aplica unguente pe zona afectata. Pasarea ranita trebuie izolata pana cand este vindecata.
Epilepsia – Crizele de epilepsie nu pot fi vindecate, canarul trebuie ridicat si pulverizat cu apa rece pe cap. Crizele apar mai ales cand pasarea este speriata.
Picioare solzoase – Aceasta afectiune apare la canarii in varsta si se recomanda frecarea picioarelor cu lamaie. Cand este cauzata de un microb se va folosi un unguent pe baza de sulf.
Guta – Este o boala care se manifesta prin umflarea picioarelor. Poate fi o boala congenitala dar si cauzata de o alimentatie incorecta care a dus la acumularea de acid uric in articulatii si creearea inflamatiei. Canarul isi tine piciorul lipit de abdomen datorita durerii si inflamatiei, nu mai are pofta de mancare, slabeste si are diaree albicioasa.
Daca boala e cauzata de alimentatia gresita, tratamentul consta in reducerea grasimilor si administrarea de fructe si legume. Daca boala este congenitala se trateaza cu ajutorul unor medicamente diuretice, cu acid acetilsalicilic si o alimentatie cu putine proteine. Important este si aportul de vitamina A, deoarece lipsa ei poate provoca o crestere a acidului uric.
Colibaciloza – Este o boala provocata de un bacil sau anumite bacterii care apar in intestinul canarilor si care pot da nastere altor boli: colisepticemie, enterita. Boala se agraveaza datorita stresului, perturbarilor climatice, alimentatiei incorecte, sau unor afectiuni virale. In general, puii care sunt afectati mor la cateva zile dupa ecloziune, iar pasarile adulte nu mai mananca, sunt somnolente, au diaree, sete excesiva, uneori au articulatiile umflate. Tratamentul consta in principal in administrarea de furazalidon in doze mici si antibiotice.
Candidoza – Aceasta boala este produsa de o ciuperca numita Candida albicans, care afecteaza esofagul, faringele si cavitatea bucala. Pasarea este letargica, fara pofta de mancare, scade in greutate, are dificultati la inghitire, diaree, respira greu si este somnolenta. Tratamentul consta in administrarea de sirop de Fungilin la recomandarea medicului veterinar si o dieta bogata in elemente nutritionale si vitamine.
Aspergiloza – Este o boala provocata de o ciuperca cu tendinta de a se instala in plamani si care provoaca infectie, diaree si voma, scadere in greutate si uneori dificultati de respiratie. Canarul se infecteaza cu aceasta ciuperca prin inhalarea sporilor care pot aparea pe seminte prost conservate sau vechi, pe diferite materii organice in curs de descompunere sau intr-un mediu neigienic, umed si murdar. Tratamentul consta in sirop de Fungilin in doze mici.
Micoplasmoza – Infecteaza aparatul respirator cat si reproducator al pasarilor, producand dificultati respiratorii, secretii purulente, femela depune oua sterile, va avea oua cu pui morti in coaja sau care vor trai foarte putin. Boala se trateaza prin medicamente recomandate de medicul veterinar.
Acarioza respiratorie – Este o boala mai putin contagioasa, cu evolutie lenta, produsa de acarianul Sternostoma trachaeocolum care are corpul negru, bombat, de cca. 0,4 mm, cu patru perechi de picioare. Boala se transmite de la pasarile adulte la pui, de la o pasare la alta prin tuse, sau prin consumul de alimente si apa infestata.
Pasarea isi pierde pofta de mancare, are dificultati respiratorii mai ales seara, isi pierde echilibrul pe stinghie, are penele umflate, cantecul distorsionat, slab si subtire, vocea modificata. Tratamentul se face la recomandarea medicului veterinar, cu produse pe baza de ivermectina care paralizeaza centrii nervosi ai acestor acarieni.
Acarioza pielii (raia picioarelor) – Este o boala provocata de un parazit al tegumentelor, acarianul Knemidocoptes pilae, care sta in stratul subepidermic timp de 3 luni si se hraneste cu cataboliti celulari, secretii naturale, hemolimfa, celule moarte. Boala se transmite de la pasarile infectate la cele sanatoase prin contact direct dar si prin dispersia pe calea aerului a scamelor epidermice.
Raia produce leziuni la nivelul ciocului si picioarelor, pielea se ingroasa, este acoperita de cruste care duc la descuamarea straturilor de piele superficiale. Leziunile care apar la cioc, desi nu intotdeauna sunt foarte grave pot impiedica pasarea sa ingereze in mod normal alimentele si apa. Tratamentul consta in administrarea unor unguente pentru uz extern (pentru cioc si picioare) si folosirea spray-ului Frontline pentru dezinfectarea cuibului.
Infectia cu acarianul rosu – Acest parazit are corpul moale, oval si aplatizat, de cca. 600 nanomicroni. Se reproduce foarte rapid primavara, poate transfera si alti agenti patogeni, rezista fara hrana pana la 5 luni, iar numele ii vine de la faptul ca se hraneste cu sange. Principalele simptome care apar sunt: atat puii cat si pasarile adulte sunt fara vitalitate, uneori nu mai au putere sa ridice capul pentru a se hrani, prezinta iritatii ale pielii. In aceasta situatie trebuie luate masuri de dezinfectie, iar pasarile vor urma un tratament cu spray-uri care sunt indicate in combaterea tuturor acariozelor, de pe piele si pene.
Infectia cu polyomavirus – Este o boala virala care se transmite de la pasarea adulta la pui, deoarece virusul ataca celulele epiteliale din ingluviu, care este regurgitat puilor, impreuna cu alimentele. Virusul poate fi imprastiat in mediul inconjurator prin praful de pe penele pasarii deoarece sunt afectate si celulele foliculilor penelor si de asemenea infectia se poate raspandi prin secretii respiratorii, pe cale orala, fecala sau oua deja infectate. Pasarea are abdomenul umflat, prezinta hemoragii subcutanate si leziuni ale penelor. Tratamentul consta in antibiotice.
Megabacterioza – Boala este provocata de bacteria Macrorhabdus ornithogaster care se raspandeste de la femela la pui. Aceasta bacterie blocheaza digestia acida, creste pH-ul gastric, digestia este oprita, stomacul muscular este suprasolicitat datorita alimentelor nedigerate din prestomac, este afectata flora saprofita si astfel apare diareea. Aceste probleme digestive duc la aparitia unor boli: enterite, candidoze, avitaminoza A, rahitism.
Pasarea este letargica, regurgiteaza, are diaree, scade in greutate, ameteste, are convulsii. Tratamentul consta in administrarea de alimente proaspete, dezinfectarea vaselor de mancare si de baut, administrarea de antimicotice la recomandarea medicului veterinar si doar in cazuri mai grave a antibioticelor.
Canarita mea sta prost,nu se prea misca si sta ghemuita.Sta intr-un loc si tresare.Sta infoiata.Mananca foarte putin…
Canarita mea nu se poate tine pe picioruse cade dupe stinghie daca se urca mai sus .Maninca normal.Nu oate sa zboare. A facut oua de doua ori anul acesta dar prima data le-a spart si a doua oara nu a mai vrut sa stea pe ele deloc.Ma ingrizoreaza starea ei.