Animale de companieCare sunt bolile cele mai comune de care pot să sufere broaștele...

Care sunt bolile cele mai comune de care pot să sufere broaștele țestoase

Broastele testoase pot suferi de numeroase boli care in general sunt cauzate de o alimentatie necorespunzatoare sau de conditii de intretinere incorecte. Observand in fiecare zi propriile sale broaste testoase, fiecare crescator poate sa-si dea seama imediat daca ceva nu este in regula cu ele. Pentru a se bucura cat mai mult timp de compania acestor micute animale, este indicat sa nu subevalueze nici cele mai mici si nesemnificative probleme.

Principalele boli ale broastelor testoase:

Modificari ale ciocului – Aceste deformari la nivelul ciocului pot fi genetice, cauzate de anumite boli metabolice osoase sau datorate alimentatiei.

Infectii si abcese ale cavitatii bucale – Acestea trebuie supuse unui examen radiografic de catre medicul veterinar, pentru a se stabili daca infectia s-a extins la oase, caz in care tratamentul va fi mult mai dificil si de durata. Acesta consta in administrarea de medicamente antiseptice si antibiotice in cavitatea orala. Abcesele se vor elimina sub anestezie generala.

Stomatita – Este tot o infectie a cavitatii bucale, care poate fi de origine virala si de multe ori este asociata cu rinita sau conjunctivita. Simptomele bolii sunt: inflamatia severa a cavitatii bucale, iritatia ochilor, salivatia abundenta, dificultati de respiratie, umflarea gatului, dezhidratarea, scaderea in greutate. Aceasta boala se poate diagnostica in urma unor teste de laborator. Tratamentul consta in administrarea unor medicamente antivirale, analgezice si antibiotice, rehidratarea animalului si vitaminizarea lui.

GastroenteritaIn cazul acestei boli principalele simptome care apar sunt: diaree, varsaturi, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate. Pentru a putea stabili mai usor diagnosticul, medicul veterinar va trebuie sa fie informat in legatura cu modul de crestere si alimentare a animalului. O greseala des intalnita este cresterea broastei testoase intr-un mediu cu temperatura prea scazuta, fapt ce impiedica realizarea unei bune digestii. Unele diete necorespunzatoare pot crea probleme intestinale, alimentele nefiind digerate normal.

Astfel fructele pot provoca diaree la unele specii de broaste testoase ierbivore care sunt adaptate la o hrana bogata in fibre, iar la alte specii din contra fructele sunt ingerate cu usurinta si in cantitati mari. Daca dieta este saraca in calciu, broasca testoasa are tendinta sa inghita pietris si nisip in dorinta de a-si procura acest necesar de calciu, iar rezultatul acestui comportament este aparitia unor grave probleme intestinale, diaree sau constipatie, datorita prezentei in exces a materialului strain in tractul digestiv.

Flora intestinala a broastelor testoase este destul de bogata, cuprinde si Salmonella care este foarte periculoasa pentru om. In cazul unei enterite sau colite bacteriene, microorganismele se pot inmulti excesiv in cazul unor probleme de malnutritie sau scaderea rezistentei organismului. In aceasta situatie se recomanda tratamentul cu antibiotice contra bacteriilor patogene. De asemenea pot aparea anumite infectii ale tractului digestiv cauzate de ciuperci, infectii virale sau bacteriologice.

Paraziti in tractul gastro-intestinal – Diferiti paraziti, protozoare sau viermi, pot cauza diaree mai ales cand animalul este crescut intr-un mediu neigienic si are o alimentatie incorecta. Medicul veterinar va face anumite teste de laborator pentru identificarea parazitilor si apoi va prescrie un tratament pentru combaterea acestora.

Viermii intestinali – Parazitii intestinali si oxiurii sunt foarte frecvent intalniti la broastele testoase. Despre unii oxiuri se spune ca traiesc in echilibru cu gazda, fara a o deranja, ca au un efect benefic in realizarea digestiei, ei avand doar cativa milimetri si miscandu-se continuu ajuta la amestecarea continutului intestinal. Totusi un lucru este cert, cresterea numarului de oxiuri este periculos, duce la pierderea in greutate, varsaturi, anorexie, constipatie sau diaree. Tratamentul contra acestor viermi intestinali consta in administrarea de pesticide.

Protozoare – Acesti paraziti sunt des intalniti la broastele testoase. Pot fi diagnosticati prin observarea lor directa in fecalele proaspete ale animalului, deoarece acesti paraziti timp de cateva ore se misca, apoi mor si sunt mai greu de identificat. Cand numarul lor creste mult pot provoca probleme intestinale. Principalele simptome care apar sunt: pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate, diaree apoasa. Tratamentul consta in administrarea de metronidazol.

Constipatia – Aceasta afectiune poate fi cauzata de lipsa de umiditate care provoaca dezhidratare sau de temperatura prea scazuta care creeaza probleme digestive. De asemenea, alte cauze care provoaca constipatia sunt: lipsa apei de baut, hrana prea uscata, lipsa de exercitiu, parazitii intestinali, ingerarea de corpuri straine (pietricele, nisip, diferite obiecte mici).

broasca testoasa

Bolile metabolice osoase pot crea constipatie, pentru ca ele se datoreaza carentei de calciu, care este o componenta indipensabila pentru activitatea musculara a intestinului. Simptomele bolii sunt: lipsa scaunelor, regurgitarea, depresia, anorexia, pareza membrelor posterioare. Tratamentul consta in rehidratarea orala, administrarea de ulei sau vaselina, bai cu apa calda, clisma sau in cazuri mai grave, interventia chirurgicala.

O buna masura preventiva este sa i se permita testoasei sa faca miscare, prin asigurarea unui spatiu destul de mare, unde sa aiba apa potabila disponibila si umiditatea ambientala sa fie adecvata speciei respective.

Guta – Este o boala cauzata de o alimentatie cu un continut exagerat de proteine, sau prea putin variata, de dezhidratarea organismului, sau anumite boli renale. Boala duce la: deformarea carapacei, edeme, umflarea articulatiilor de la membrele anterioare si posterioare, circulatie sanguina dificila, inrosirea pielii, dificultati de miscare. Primul lucru care trebuie facut este rehidratarea animalului si apoi contactarea medicului veterinar.

Boli de ochi – Pot fi provocate de anumite corpuri straine sau infectii. Tratamentul consta in curatirea ochiului si administrarea de picaturi antibiotice.

Conjunctivita – Apare datorita carentei de vitamina A si se caracterizeaza prin umflarea pleoapelor si in cazuri mai grave lipirea pleoapelor datorita scurgerii unui lichid muco-purulent din ochi. Tratamentul consta in aplicarea unui unguent si administrarea de vitamina A.

Boli respiratorii – Cele mai intalnite sunt pneumonia si bronhopneumonia. Cauzele principale sunt: umiditatea si temperatura prea scazuta, alimentatia gresita, stresul, conditiile de igiena necorespunzatoare. Simptomele principale care apar sunt: inflamarea cailor respiratorii, apar scurgeri nazale, respiratia este zgomotoasa, animalul tine gura deschisa deoarece nu poate respira pe nas, stranuta. Tratamentul consta in efectuarea de inhalatii si injectarea unor vitamine. De asemenea, animalul trebuie ferit de curentii de aer si tinut intr-o zona incalzita.

Otita – Boala apare rar la broastele testoase si se manifesta prin umflarea zonei dintre ochi si comisura labiliala care ridica timpanul.

Fracturile – Apar la coada si membre, datorita muscaturilor sau caderii de la inaltime. Uneori broastele testoase pot suferi si fracturi la nivelul carapacei, datorita caderilor de la inaltimi mai mari sau unor striviri. Tratamentul consta in dezinfectarea fracturii, tinerea animalului izolat unde temperatura este mai ridicata si este ferit de infectii si de alte animale. In unele cazuri este necesara folosirea ghipsului la animalele mai mari.

Inecul – Broasca testoasa se poate ineca daca adancimea apei din bazin este prea mare si nu exista suporturi pentru odihna sau de trecere de la mediul terestru la cel acvatic si invers.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua ,
    Cred ca broscuța mea are otita, am fost cu ea de 2 ori la doctor da nu au știut ce sa imi dea, mi.au dat tratament pt conjunctivita. Si evident ca de 3 saptamâni de cand are otita nu se vede nici o imbunatatire. As vrea sa o duc la operație, pt extracția puroiului, dar ma tem mai ales acum cand am văzut ca doctorii nu prea au habar de ea. Imi puteți recomanda un doctor bun in Bacau, sau daca nu sa imi spuneti cat este de periculoasa operatia sau cum trebuie efectuată, pt ca vreau sa asist langa doctor si daca nu face ceva bine sa-l trag de mâneca. Nu vreau ca broscuța mea sa rămână surda sau si mai rau sa moara. Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.