Sarcină & BebeMetode eficiente cu ajutorul cărora putem să-i adormim pe cei mici

Metode eficiente cu ajutorul cărora putem să-i adormim pe cei mici

Adormirea unui bebelus este una din problemele majore cu care se confrunta tinerii parinti. In prima luna de viata cei mici se trezesc din trei in trei ore pentru a fi hraniti, si chiar daca veti avea tendinta sa uitati din cauza epuizarii, metabolismul celui mic nu va uita si il va determina pe micut sa isi ceara drepturile. In prima luna de viata adormirea unui bebelus nu va constitui o problema, pentru ca odata hranit suficient, cel mic va adormi fara sa fie nevoie ca cineva sa il ajute.

Problemele in ceea ce priveste adormirea unui bebelus vor aparea odata cu cea de-a doua luna de viata. Exista insa niste reguli simple care odata urmate vor face ca adormirea unui bebelus sa nu mai constituie o problema.

Prima regula se refera la hranirea celui mic, care trebuie sa fie in cantitatea recomandata de medicul pediatru pentru varsta bebelusului. Un sugar ce adoarme cand este hranit, va trebui sa fie trezit cu blandete pentru a-si relua suptul. Somnul in care aluneca cel mic este unul foarte puternic, asa ca parintii trebuie sa gaseasca o metoda blanda de a-l trezi, fie gadilandu-l, fie zornaindu-i jucaria cu care este obisnuit, fie jucandu-se cu fetisoara acestuia. Cel mai bine este sa actionati in momentul in care sesizati tendinta sugarului de a adormi, decat sa o faceti o secunda mai tarziu cand acesta a adormit.

A doua regula referitoare la adormirea unui bebelus este reprezentata de reactia pe care o aveti la plansul acestuia. Incercati sa nu reactionati imediat ce acesta face cel mai mic sunet, pentru ca in timp cel mic va retine acest lucru si il va specula la maxim.

Bineinteles in cazul in care sugarul este bolnav sau sufera de colici reactia dumneavoastra la plansul lui este justificata si chiar incurajata, pentru ca in aceste momente el are nevoie de parintii sai, simte nevoia sa fie ocrotit. In afara situatiilor in care cel mic este bolnav sau cere ajutorul parintilor pe buna dreptate, incercati sa il lasati sa invete sa se linisteasca singur, chiar daca veniti in camera, nu il luati direct in brate, vorbiti cu el, leganati-l folosind patutul, porniti o jucarie care are o linie melodica linistitoare si veti vedea ca incet – incet va reusi sa adoarma singur.

Daca il veti lua in brate la primul scancet si veti incepe sa il leganati sau sa va plimbati cu el in brate cu scopul de a-l adormi nu veti face decat sa il obisnuiti ca acest lucru sa se intample de fiecare data. Asadar in loc de un copil care va invata sa adoarma singur veti avea parte de un copil care pentru a adormi va cere mereu ajutorul.

copil care doarme

Cei mici nu fac diferenta intre zi si noapte, tocmai de aceea adormirea unui bebelus pe timpul noptii nu difera foarte mult de adormirea lui pe timpul zilei. Parintii insa il pot invata sa faca diferenta. Pasii sunt simpli, pe timpul zilei incercati sa faceti zgomot, lasand televizorul cu sonorul la nivel mediu, vorbind cu un ton normal in camera, miscandu-va prin camera ca si cum nimeni nu ar dormi, pastrati nivelul zgomotelor asa cum este normal pe timpul zilei si mai ales nu reduceti lumina naturala care intra in camera.

Noaptea procedati exact invers, stingeti televizorul, nu mai vorbiti in camera si intrerupeti orice sursa de lumina. Veti observa ca nu va dura mult pana cel mic va incepe sa faca singur diferenta, iar noaptea va dormi fara nici un fel de problema. Daca este necesar sa il hraniti pe parcursul noptii, n-o faceti aprinzand lumina, ci luati-l usor din patut, hraniti-l apoi in aceleasi conditii de lumina si zgomot inexistente puneti-l inapoi in pat. Usor – usor micutul nu va mai dori sa fie hranit pe timpul noptii, ci va dori sa doarma.

O alta regula pentru adormirea unui bebelus tine de felul in care alegeti sa il adormiti, nu va recomandam sa il leganati pe picioare, pentru ca odata obisnuit asa, asa va adormi. Pe timpul zilei nu este o problema, insa pe timpul noptii poate deveni epuizant, pentru ca la un moment dat veti adormi si nu il veti mai legana sau simtind ca va ia somnul veti dori sa il puneti in patut.

Cel mic obisnuit sa adoarma leganat se va trezi si va incepe sa planga aproape imediat, moment in care datorita oboselii va veti simti frustrati si veti transmite starea bebelusului care va fi departe de somn in aceste conditii. Invatati copilul sa adoarma singur, aveti rabdarea sa il invatati acest lucru si veti vedea ca rezultatele vor fi uimitoare.

O alta metoda de adormire este folosirea sistemului auditiv al sugarului, utilizand discuri cu muzica linistitoare, discuri care se vand pe piata exact cu acest scop, insa nu va recomandam utilizarea lor pe timpul noptii cand regula de baza ramane lipsa oricarui zgomot. De asemenea exista si discuri care imita perfect zgomotele pe care le auzea cel mic in pantecul mamei, cum ar fi fluxul sanguin, circulatia gazelor, dar si bataile inimii.

Adormirea unui bebelus tine de rutina pe care o intrebuintati dumneavoastra, asa cum il veti obisnui, asa va adormi cel mic. Trebuie sa aveti rabdare si sa urmati pasii enumerati anterior pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.