Sarcină & BebeȚine cont de următoarele aspecte pentru baia bebelușului tău

Ține cont de următoarele aspecte pentru baia bebelușului tău

Baia bebelusului este un aspect ce nu trebuie neglijat, cei mici au pielea extrem de sensibila, iar o igiena precara se observa imediat la nivelul tegumentului. In maternitate mamele sunt instruite de personalul medical cum sa aiba grija de cel mic. In primele zile de viata, baia este un pic mai dificila pentru ca buricul este prins cu o clema si in general mamele au teama de a nu-l rani pe bebelus. Buricul cade de la sine in aproximativ 7 zile de viata, timp in care mamele trebuie sa aiba grja sa nu irite zona si sa o tamponeze cu rivanol.

In primele luni de viata cei mici nu au capacitatea de a-si sustine greutatea capului, asadar baia bebelusului trebuie facuta avand in considerare acest aspect. Va recomandam sa achizitionati o cadita speciala care este dotata cu un suport ce il tine pe cel mic in pozitie oblica, evitand astfel riscul ca bebelusul sa alunece sub nivelul apei in cadita.

Pentru a-i sustine capul celui mic in timpul spalarii sale mamele trebuie sa tina o mana la nivelul cefei bebelusului. Nu va recomandam manusile de baie, pentru ca acestea pot fi de la inceput aspre sau pot deveni pe parcurs. Avand in vedere ca pielea celui mic este foarte subtire si extrem de sensibila manusile mentionate anterior o pot leza.

Cand aduceti bebelusul pentru prima oara acasa si vreti sa ii faceti prima baie, va recomandam ca macar in primele sase luni sa nu parasiti dormitorul pentru a il duce in camera de baie, ci sa il spalati in aceiasi camera in care isi va petrece marea majoritate a timpului.

Aceasta recomandare este bine intemeiata si ia in calcul variatiile de temperatura la care cei mici sunt extrem de sensibili. Baia bebelusului trebuie facuta in aceiasi camera pentru a evita traversarea casei, chiar daca nu este una mare cu bebelusul abia scos din baie. Se poate intampla ca o variatie de temperatura pe care o persoana adulta nu o simte sa ii provoace celui mic diferite afectiuni.

Apa folosita pentru baia bebelusului poate fi apa de la robinet, insa ea trebuie fiarta inainte. Bineinteles ca nu veti introduce bebelusul in apa fiarta, ci o veti raci combinand-o cu apa rece. Pentru a controla temperatura apei puteti folosi fie un termometru special, fie puteti utiliza metoda clasica prin care incercati apa, fie cu palma, fie cu cotul, care se presupune a fi zona corpului care apreciaza cel mai bine temperatura apei. Daca aveti un termometr, acesta trebuie sa indice o temperatura de maxim 37 de grade Celsius. Temperatura in camera trebuie sa fie si ea luata in considerare si nu trebuie sa fie mai mare de 25 de grade Celsius.

In timp ce asteptati ca apa pentru baia bebelusului sa ajunga la temperatura optima puteti aduce sapunul cu care il veti spala pe cel mic, eventual samponul daca il spalati pe cap. Nu folositi spuma de baie, chiar daca ea este comercializata pentru ca nu este eficienta si nu va face decat sa va incurce in clatirea celui mic.

baita pentru copil

Aveti de asemenea la indemana prosopul cu care il veti sterge si inveli pe cel mic dupa baie, scutecul nou si bineinteles hainutele curate si de preferat calcate. Nu imbracati niciodata copilul dupa baie cu aceleasi haine pe care le-a purtat pe parcursul zilei. Dupa baie cei mici trebuie unsi cu ulei special sau ulei pe care l-ati fabricat in casa in combinatie cu vitamina A, o vitamina ce actioneaza la nivelul pielii si care se gaseste in comert sub forma uleioasa.

Asadar cand decideti ca totul este pregatit trebuie sa aveti la indemana: sapunul, samponul, prosopul, uleiul pentru uns, scutecul si hainutele curate. De asemenea, pe langa apa din cadita, trebuie sa mai aveti un vas cu apa usor mai calduta decat cea folosita pentru spalare si un ibric sau o canita. Apa din vasul mentionat anterior va fi folosita pentru a-l clati pe cel mic si trebuie sa aiba o temperatura usor mai mare decat cea din cadita pentru ca pana veti incheia baia bebelusului se poate raci, iar in cazul in care temperatura sa este mai ridicata racirea nu va mai fi o problema.

Abia cand aveti totul pregatit baia bebelusului poate incepe si urmeaza sa il dezbracati pe cel mic, nu il dezbracati decat in momentul in care aveti totul pregatit. Introducerea celui mic in apa nu se face brusc, ci treptat, intai ii stropiti piciorusele, dupa care le introduceti in apa, apoi stropind din aproape in aproape corpul, puteti introduce tot copilul in apa, tinandu-i insa capul la suprafata cu ajutorul mainii pe care o plasati dupa ceafa. Vorbiti cu cel mic si mentineti contactul vizual pe tot parcursul imbaierii, baia bebelusului este un lucru nou si au tendinta de a se simti fara aparare.

De altfel veti observa ca cel mic va cauta privirea pe tot parcursul baitei. Daca vorbiti cu el, copilul va simti ca sunteti aproape si nu se va speria. Chiar daca aveti parte de un copil plangacios care nu iubeste baita, nu intrati in panica, continuati-va baia bebelusului si nu uitati sa vorbiti cu cel mic chiar daca plange. Dupa ce l-ati sapunit, clatiti-l cu apa din cadita, apoi folosind ibricul sau paharul cu apa ce ati pregatit-o special pentru clatire.

Pana la varsta de sase luni este recomandat sa scoateti copilul din cadita, plasandu-va mainile de o parte si de cealalta a capului, acest procedeu este denumit popular scoaterea de cap din baie a bebelusului. Daca va este teama, este mai bine sa lasati pe altcineva sa o faca sau sa nu o faceti. Dupa ce l-ati scos din baie asezati-l direct pe prosop si acoperiti-l cu acesta. Chiar daca trebuie sa il stergeti faceti-o fara sa lasati copilul descoperit, pentru ca poate raci. Stergerea pielii bebelusului se face prin tamponare evitand astfel sa ii lezati tegumentul.

Daca l-ati spalat pe cap, acordati o mare atentie zonei urechilor, nelasand apa in aceasta zona. Dupa ce l-ati sters bine si v-ati ocupat de zonele genitale asa cum v-a recomandat medical, puteti sa incepeti ungerea bebelusului cu uleiul special pregatit. Masajul trebuie sa fie unul destul de ferm, dar nu brutal si trebuie facut atat pe fata, cat si pe spatele bebelusului.

Dupa masaj baia bebelusului este gata si puteti sa il imbracati. Va recomandam sa ii faceti baie celui mic seara inainte de culcare si inainte de a-l hrani. Chiar daca sunteti epuizati, baia copilasului are o mare importanta atat in igiena celui mic, cat si in dezvoltarea sa armonioasa, asa ca va recomandam sa nu o evitati si sa o faceti zilnic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.