Timp liberAcvaristica - o adevărată știință care se ocupă cu creșterea peștilor

Acvaristica – o adevărată știință care se ocupă cu creșterea peștilor

Acvaristica a trecut de mult timp din sfera hobby-urilor in sfera stiintei, fiind considerata in zilele noastre o adevarata stiinta ce se ocupa cu cresterea pestilor. Pasionatii de acvaristica sunt in general persoane linistite, curate, iubitoare de frumos si extrem de rabdatoare, pentru ca aceasta pasiune nu este recomandata unei persoane care isi doreste totul imediat, ci unei persoane care are rabdare, care este dispusa sa treaca prin toate fazele de amenajare. Amenajarea nu este insa singura problema, speciile de pesti reprezinta de asemenea un domeniu care trebuie parcurs pas cu pas pentru ca rezultatul sa fie cel dorit.

Cel mai adesea, un acvariu apare in casele noastre odata cu aparitia unui copil care trece prin faza in care isi doreste un animal de companie, cel mai adesea un caine sau o pisica, iar parintii nu sunt dispusi sa il cumpere din anumite considerente: nu suporta mirosul pe care il degaja acestea, chiar daca sunt atent ingrijite, nu suporta stricaciunile pe care le pot face in casa, nu suporta obligativitatea plimbarilor regulate pe care trebuie sa le faca impreuna cu animalul de companie sau sunt alergici la parul, eventual puful acestora. Pe langa aceste considerente, acvariul ce apare in casele noastre, constituie cel mai adesea un decor superb, un colt de natura amenajat cu grija chiar de noi in spatiul in care locuim.

Primul lucru care trebuie sa ne intereseze este bineinteles pozitionarea acvariului care nu trebuie sa fie in nici un caz in dormitoare (pe parcursul noptii emana dioxid de carbon si poate provoca afectiuni respiratorii ce duc pana la astm), nu trebuie sa fie plasat langa o sursa directa de lumina (soarele poate incalzi prin puterea sa apa mult mai mult decat ne dorim, razele solare ajuta la dezvoltarea algelor ce se vor depune pe peretii acvariului, pe aparatura din acesta si chiar pe pesti) si trebuie plasat langa o sursa de curent, sau un loc in care aparitia prelungitorului de la sursa nu are un aspect neplacut sau poate fi mascata intr-un mod elegant.

De asemenea, trebuie luate in calcul si dimensiunile acvariului, in cazul in care planuiti sa amenajati un acvariu de dimensiuni mari, trebuie luata in calcul in modul cel mai serios greutatea sa. Un suport sau o platforma instabila sau fragila poate provoca un dezastru.

Urmatorul pas in acvaristica este studiere plantelor. Exista plante plutitoare care sunt preferate de anumiti pesti, exista plante stufoase care trebuie amplasate pe marginile sau pe peretele din spatele acvariului, dar si plante ale caror dimensiuni sunt mici si care pot fi plasate in mijlocul acvariului.

Nu uitati ca acvaristica presupune amenajarea unui cadru cat mai aproape de cel natural al pestilor. Daca luati in calcul varianta achizitionarii plantelor artificiale de acvariu, atunci trebuie sa aveti in vedere o buna aerisire a apei din acvariu, reprezentata de achizitionarea unui aerator cu bule de aer. Oxigenarea acvariului in acvaristica este foarte importanta pentru ca desi par micuti si insignifianti pestii au nevoie de oxigen pentru a supravietui, iar daca plantele pe care le-ati ales sunt din plastic, atunci oxigenarea apei nu se mai face in mod natural.

acvaristica

Chiar daca plantele naturale pot aduce atat boli, cat si un numar infinit de melci in acvariul dumneavoastra, puteti indeparta aceasta problema prin scufundarea lor pentru o perioada foarte scurta de timp intr-o apa ce clocoteste. Acvaristica recomanda achizitionarea de plante naturale, pentru ca pe langa oxigenare, multe dintre ele contribuie la realizare ecosistemului atat de necesar pentru supravietuirea pestilor intr-un acvariu.

Nisipul pe care il alegeti trebuie sa aiba si el calitati ce trebuie sa concorde cu conditiile de viata pe care si le doresc pestii cu care doriti sa populati acvariul. De retinut ca duritatea si ph-ul apei sunt date atat de plante, cat mai ales de nisip. Exista pe piata hartii speciale cu care puteti masura ph-ul apei, iar pentru duritate puteti face un simplu test in care turnati putin otet peste o cantitate de apa din acvariu pe care ati pus-o intr-un pahar.

Daca reactia pe care o are apa la venirea in contact cu otetul este una efervescenta inseamna ca aveti de-a face cu o apa dura si fie rezolvati problema, fie cautati specii de pesti care prefera acest gen de apa. Nu va recomandam ca baza pentru acvariul dumneavoastra un nisip format din pietris pentru ca acesta este cunoscut pentru proprietatile sale de durizare a apei.

Acvaristica ia in calcul, de asemenea, calitatea apei. Nu introduceti niciodata in acvariu apa de la robinet, ci lasati-o sa stea intr-o sticla sau mai multe, in functie de cantitatea de apa pe care o suporta acvariul dumneavoastra timp de minim o zi.

Pestii in acvaristica sunt extrem de importanti. Alegerea pestilor trebuie sa fie atenta, ei trebuie sa fie din specii cu acelasi comportament, cu aceeasi hrana preferata si cu aceleasi obiceiuri. Cand cumparati un peste, interesati-va despre conditiile in care se dezvolta cel mai bine, dar si de dimensiunile la care ajunge, pentru ca un peste mare intr-un acvariu cu un spatiu restrans va fi nefericit, extrem de stresat si nu va supravietui.

Asa cum am mai spus, acvaristica este in momentul de fata o stiinta, dar in acelasi timp si o forma de arta, pentru ca in functie de amenajarea unui acvariu avem in casa un colt de natura extrem de frumos sau unul grotesc. Recomandam practicarea acvaristicii oamenilor care au suficient de mult timp liber sau care sunt dispusi sa isi dedice timpul liber acestei pasiuni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.